'Hayat Ver' Organ Bağışı Projesi Dünyaya Açılıyor
Organ bağışı bilincinin artırılması amacıyla gerçekleştirilen “Hayat Ver” sosyal sorumluluk projesi fotoğraf sergisi dünyaya açılıyor.
Organ bağışı bilincinin artırılması ve bu konuda toplumsal farkındalık yaratılması amacıyla gerçekleştirilen “Hayat Ver” sosyal sorumluluk projesi fotoğraf sergisi dünyaya açılıyor.3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası’nda Bosna-Hersek’te gezilebilecek olan “Hayat Ver” aynı zamanda Türkiye’den Bosna’ya kurulan sağlık köprüsünün de önemli sembollerinden biri olacak. Organ bağışının gelişmemesi nedeniyle organ yetmezliğinden sıklıkla hayati kayıpların yaşandığı Bosna Hersek’te artık doktorlar Memorial organ nakli tecrübesi ile çalışmalarına devam edecek.Memorial Ataşehir Hastanesi Organ Nakli ve Genel Cerrahi Bölüm Başkanı ve Organ Nakli Bilinçlendirme Platformu Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat, Türkiye’nin 24 ünlü isminin organ bağışına dikkat çeken fotoğraflarının yer aldığı “Hayat Ver” sergisi ile toplumsal farkındalık oluşturulmasını amaçlarken, Bosnalı doktorlara organ nakli konusunda eğitim vererek bu deneyimlerini ülkelerinde kullanmalarını sağlayacaklarını bildirdi.İlk olarak 27 Şubat 2013 Çarşamba günü kamuoyu ile paylaşılan “Hayat Ver” projesi kapsamında ünlü isimler, organ nakli bekleyen ve organ nakli olmuş bir hastanın hayat ve ölüm arasındaki ince çizgide yaşadıklarını aynı karede çarpıcı şekilde canlandırmıştı. Prof. Dr. Yalçın Polat başkanlığındaki Organ Nakli Bilinçlendirme Platformu tarafından gerçekleştirilen ve “Her Bağış, Yeni Bir Hayattır” sloganından yola çıkılan “Hayat Ver” fotoğraf sergisi, 7 Kasım’da Bosna-Hersek’ de sergilenecek.
"ORGAN BAĞIŞININ HEP GÜNDEMDE KALMASI GEREKİYOR"
Türkiye’de organ bağışının artırılabilmesi için uzun dönem çalışmalar yapılması ve sürekli gündemde tutulması gerektiğinin altını çizen Memorial Ataşehir Hastanesi Organ Nakli ve Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat, “En önemli sorunlardan biri olan organ bağışı konusunda, toplumsal farkındalık oluşturmak ve organ bağışını artırmak amacıyla böyle bir proje düzenlendik. Organ nakli bekleyen ve nakil olmuş bir hastanın hayat ve ölüm arasındaki ince çizgide yaşadıklarını aynı karede çarpıcı şekilde canlandırıldığı fotoğraflar ve mesajlardan oluşan ‘Hayat Ver’ sosyal sorumluluk projesine; Ahu Sungur, Aslı Tandoğan, Bengü, Çolpan İlhan, Derya Büyükuncu, Evrim Solmaz, Gökhan Türkmen, Hülya Koçyiğit, İlker İnanoğlu, İsmail Hacıoğlu, Keremcem, Merve Sevi, Murat Başoğlu, Mustafa Ceceli, Naz Elmas, Niran Ünsal, Oya Aydoğan, Rasim Öztekin, Selda Alkor, Sema Keçik, Yeşim Ceren Bozoğlu, Yetkin Dikinciler, Yıldız Kenter, Zeynep Beşerler ve Zeyno Günenç destek verdi. Türkiye’nin birbirinden değerli bu 24 sanatçısının katkıları ile hayata geçen ‘Hayat Ver’ sergimiz hayata geçtiği 27 Şubat 2013 tarihinden bugüne kadar Türkiye’nin pek çok ilinde yaklaşık 5 milyon kişiye ulaştı. Amacımız; sergiyi gören herkesin o akşam evinde ailesi ile organ bağışını konuşmasını sağlamak. İnsanların organ bağışını gündemlerine almasını istiyoruz; çünkü binlerce organ bekleyen insanımız var. Bu proje sadece Türkiye için değil dünya için de çok önemli ve anlamlı. Çünkü organ bağışı dünyada da en önemli sorunlardan biri. Bosna Hersek’te de organ bağışı ve organ naklinin gelişmesi için elimizden geleni yapacağız" dedi.
BOSNA-HERSEK SAĞLIK BAKANLIĞI İLE ORTAK PROJE
Prof. Dr. Polat, Türkiye’de organ naklinin çok iyi noktaya geldiğini belirterek, "Memorial Sağlık Grubu olarak Bosna Hersek Sağlık Bakanlığı ile bu şekilde ortak çalışmamız oldu. Memorial Sağlık Grubu olarak karaciğer ve böbrek nakli konusunda çok ön sıralarda bulunuyoruz. Bosna-Hersek ile olan bu ortak çalışmayla onları bu konuda bilgilendirip, eğitim vermek ve onlara bu konuda yardımcı olabilmek istiyoruz. Çünkü Bosna’ da organ nakli rahatlıkla yapılabilen bir tedavi şekli değil. Onlara bu konuda eğitim ve her türlü desteği verebileceğimizi ifade ettik. Önümüzdeki haftalarda Bosna-Hersek Cumhurbaşkanıyla bir toplantımız olacak ve bu çalışmanın protokolü imzalanacak" şeklinde konuştu.
"Hayat Ver" projesinin Saraybosna Devlet Başkanlığı himayesinde Saraybosna Devlet Tiyatrosu’nda yerini alarak Türkiye’den sonra ilk kez yurt dışında da organ bağışını gündeme getireceğini belirten Prof. Dr. Polat, "Bu sergi ile Hayat Ver yurtdışına açılıyor. Amacımız; oradaki insanların da organ bağışına karşı duyarlılığını oluşturmak ve gündemine almak" diye konuştu.
“ORGAN BEKLEYEN BİNLERCE HASTAYA UMUT OLUN”
Organ bağışının önemi hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Polat, Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 25 bin dolayında organ bekleyen hastanın olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’ de yaklaşık 60 bin diyalize giren böbrek hastası var ve henüz kayıtlara geçmeyen karaciğer, kalp ve diğer organ bekleyenlerle birlikte bu rakam daha da yükseliyor. Son 10 yılda organ nakli konusunda çok büyük gelişmeler oldu ve büyük bir ilerleme kaydedildi. Gerek hastanelerimiz ve gerekse teknik ekipman olarak ancak Türkiye’de olmayan tek şey kadavra organ bağışının az olması ve bu gerçekten çok önemli bir sorun dolayısıyla biz daha çok canlı verici organ nakilleri yapıyoruz. Aslında organ naklinin temelde felsefesi kadavradan organ nakli yapmaktır. Biz zorunluluktan kadavra organ bulamadığımız için canlı verici kullanıyoruz. Sağlık Bakanlığı verilerine göre bu yıl yaklaşık 3 bin 500 organ nakli yapıldı. Bu Türkiye için çok önemli bir rakam ama bu yapılan nakillerin örneği 2 bine yakın böbrek nakli yapılmış, bunların 500 tanesi kadavradan karaciğer nakli sayısı ise bin 40 ve sadece 250 tanesi kadavradan görüldüğü gibi bu rakamlardan Türkiye’de ağırlıklı canlı verici organ nakilleri yapılıyor. Bizim aslında bu konuda çalışmamız gereken özellikle insanlarımıza anlatmamız gereken organ bağışının önemi. Çünkü organ bağışı hayat kurtarıyor" diye konuştu.
İSMAİL COŞKUN
İSTANBUL