Haberler

Hayat Kurtarmak İçin Zamanla Yarıştılar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Giresun'a 170 kilometre uzaklıktaki Çamoluk ilçesinde gerçeği aratmayan bir kurtarma tatbikatı düzenlendi.

Giresun'a 170 kilometre uzaklıktaki Çamoluk ilçesinde gerçeği aratmayan bir kurtarma tatbikatı düzenlendi.

112 ve AFAD Komuta merkezlerine yapılan ihbar sonrası Giresun il merkezinden yola çıkan ekipler karla kaplı 2 bin 200 rakımlı Eğribel Geçidini aşarak 3 saatlik yolculuk sonrası Giresun'un en uzak ilçesi Çamoluk'a ulaştı.

Gerçeğini aratmayan tatbikata Giresun'un yanı sıra Gümüşhane'den kurtarma ekipleri katıldı.

Tatbikatın senaryosu gereği, ilçeye bağlı Yazılar Mahallesinde bir evde göçük meydana geldi. İlk belirlemelere göre ev içinde iki vatandaş mahsur kaldığı bilgisi ekiplere ulaştı. Uzun ve zorlu yolculuğun ardından bölgeye ulaşan Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü (AFAD), AKUT, UMKE, Giresun ve Çamoluk İtfaiyesi, emniyet ve jandarma ekipleri koordineli bir şekilde yaptıkları aramalarda yaralılara ulaştı.

Olay yerinde yapılan il müdahalenin ardından ambulansa taşınan yaralılar hastane sevk edildi. Yaralıların olay yerinden sevkinden sonra tedbir amaçlı göçük yaşanan evde arama kurtarma ekipleri tarafından gözlem ve sesli çağrı yaparak başka yaralının olmadığına emin olduktan sonra tatbikatı sona erdi.

İhbar ve tatbikatın sona ermesi 3 saat 30 dakika sürdü

Tatbikatın ardından İHA'ya konuşan İlçe Kaymakamı Efecan Şahin, ekiplerin ilçeye beklenilen daha kısa sürede geldiğini belirtti. Giresun ili Çamoluk ilçemizde Giresun İl AFAD Müdürlüğü Koordinasyonunda bir tatbikat senaryosu hazırlandığını ifade eden Şahin, "Güzel bir tatbikat olduğunu düşünüyorum. Arkadaşların işlerine ne kadar vakıf olduğunu burada bir kere daha görmüş olduk. Söylemek gerekirse beklemediğimizden erken ulaştı arkadaşlar. AFAD birimimiz Gümüşhane ilimizden de takviye kuvvet gönderdi buraya. Eş zamanlı olarak ulaştılar buda bizi memnun etti. Hızlı bir erişim oldu vatandaşlarımızın devletimizin çatısı altında bir can ve mal güvenliğinin ne kadar emin olduğunu kez daha görmüş oluyoruz" dedi.

Hem mesafeyi hem kendilerini test ettiler

İl AFAD Müdürü Halil Topatan ise amaçlarının en uzaklara bile kısa sürede gitmek olduğunu söyledi. AFAD olarak müdahale kapasitesinin artırılması yönünde bu tatbikatları gerçekleştirdiklerini kaydeden Topatan, "Çamoluk bize yaklaşık 170 kilometre mesafede bir ilçemiz. Dolaysıyla buraya intikal süremizin ne kadar olduğunu ve herhangi bir müdahalede katılacak olan AFAD, İtfaiye, Sağlık Bakanlığımıza bağlı 112, UMKE ile AKUT Arama Kurtarma Derneğimiz, Emniyetimiz, Jandarmamız ve bunun yanında Gümüşhane ilimiz Çamoluk ve Alucra ilçemize yakın olan bu birimlerin intikal sürelerini ölçmek. Böyle bir olayda da bir arada nasıl çalışırız bunu bir tatbikatla görmek istedik" ifadelerini kullandı.

Giresun ekipleri 3 saate Gümüşhane ekipleri ise 1 saat 15 dakikada ulaştılar

"Merkezden çıkan arkadaşlarımız yaklaşık 3 saatte ulaştılar, Gümüşhane 1 saat 15 dakikada ulaştı" diyen Topatan şöyle devam etti:

"Buradaki arkadaşlarımızda 3-5 dakika içerisinde olay yerinde idi. Özellikle kış aylarında bu bölgeye ulaşmakta sıkıntı çekiyoruz zaman zaman. Bu süreyi de görmek istedik. Gelinen süreleri tatbikatlarla nasıl kısaltırız ve olaylara daha kısa sürede nasıl müdahale ederiz şeklinde tatbikat ve eğitimler ile de sürekli hale getirerek devam edeceğiz."

"72 saat kimse size ulaşamayacakmış gibi hazırlıklı olunmalı"

AKUT Gönüllüsü Mehmet Mete Durmuş ise olası bir afet durumunda vatandaşların ekipler gelen kadar ilk müdahale konusunda bilinçlenmesi gerekliğini kaydetti. Bulunduğu coğrafi ortamda dolayı ve kurtarma ekiplerinin Giresun şehir merkezinde olmasından dolayı 3 saatin uzun bir süre olduğunu vurgulayan Durmuş, "Gittiğimiz eğitimlerde, verdiğimiz seminerlerde vatandaşları aydınlatırken 72 saat kuralını sürekli dile getiriyoruz. Bu saatler altın saatler olarak geçmektedir. Vatandaş afetlerden önce kendi evinde, çevresinde, mahallesinde bir araya gelerek toplantı yaparak 72 saat afetlere dayanıklı hale gelecek hazırlıklarını yapmak zorundadır" dedi.

Vatandaşın 72 saat boyunca kimsenin yardım edemeyeceğini düşünerek hazırlık yapması gerektiğini hatırlatan Durmuş, "Bunlar nelerdir, bozulmayacak uzun ömürlü kuru gıda, konserveler, bisküviler, temiz içecek su, yedek giysiler, battaniye ve hafif arama kurtarma malzemeleri kazma kürek gibi. İlk müdahaleleri vatandaş kendileri yaptıktan sonra kurtarılması zor olan, profesyonel ekiplerin gelip kurtara bileceği işlerde ise o 72 saatlik süreyi kendileri ayakta kalabildikleri için bizler geliriz gerekli müdahaleyi yaparız ve kurtarırız" diye konuştu. - GİRESUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close