Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Havalimanı İçin Denize 25 Milyon Ton Taş Döküldü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ordu Valisi Kenan Çiftçi, Türkiye'de ilk kez denize dolguyla yapılan Ordu-Giresun Havalimanı inşaatı için şuana kadar denize yaklaşık 25 milyon ton taş döküldüğünü söyledi.

Ordu Valisi Kenan Çiftçi, Türkiye'de ilk kez denize dolguyla yapılan Ordu- Giresun Havalimanı inşaatı için şuana kadar denize yaklaşık 25 milyon ton taş döküldüğünü söyledi. Günde 138 kamyonla 1600 sefer, 65 bin ton taşın denize döküldüğünü belirten Vali Çiftçi "2 milyon yolcu kapasiteli havalimanında üst yapı çalışmaları devam ediyor. Havalimanının 29 Ekim tarihine kadar bitirilip hizmete açılması hedefleniyor" dedi.

Ordu'nun Gülyalı İlçesi'nde Ordu ve Giresun illerine hizmet etmek amacıyla temeli 2.5 yıl önce atılan Ordu-Giresun Havalimanı üst yapı çalışmaları aralıksız sürüyor. Türkiye'nin en prestijli projesinden biri olan Ordu-Giresun Havalimanı'na bu ay içerisinde hava sıcaklığının 20 dereceyi bulması halinde uçakların piste indiklerinde tekerlerin zemine daha yumaşak iniş yapmalarını sağlayan 5 santimetrelik 'stone mastic' asfalt dökülecek. 'Stone mastic' asfaltın Türkiye'de ilk kez Ordu-Giresun Havalimanı'nda uygulanacağını da belirten Vali Çiftçi, test uçuşlarının bu çalışmanın ardından başlayacağını kaydetti.

290 MİLYON TL'YE MAL OLACAK

Ordu-Giresun Havalimanı'nın alt yapı ve üst yapı olmak üzere yaklaşık 290 milyon TL'ye mal olacağını belirten Vali Çİftçi, denize dolgu yöntemiyle havalimanının ucuza mal olduğunu söyledi. Projeyle Türkiye'nin deniz ve liman mühendisliğine de ulaştığını vurgulayan Vali Çiftçi, "Havalimanına şuana kadar 25 milyon ton taş döküldü. Buranın bir dönümü yaklaşık 75 bin liraya mal oldu. 75 bin liradan hesap ettiğimizde neredeyse bedavaya gelen bir havalimanı var. Maliyetleri çok ucuz, normal kamulaştırsanız kamulaştırma maliyetleri havalimanı maliyetlerinin çok üzerine çıkıyor. Bunun çok iyi tecrübe olduğunu, iyi mühendislik eseri olduğunu düşünüyorum. Muhteşem bir yapı, bunda da mühendislerimiz çok bilgi birikime sahip oldular. Deniz limanlarla ilgili Ada ülkeleri çok gelişmiş. Özellikle Norveç, İsveç, Finlandiya onlar gelişmişti. Bizim çoğu mühendislerimiz yüksek lisanslarını mastırlarını orada yapıyorlar. Ama Türkiye'de bu uygulandığı için buraya gelip buradan inceleyenlerde var. Artık Türkiye bu mühendisliğe ulaştı" diye konuştu.

TAŞ OCAĞINDA 200 DÖNÜMLÜK ALAN ÇIKTI

Vali Kenan Çiftçi, Gülyalı'nın Divane ve Ayrılık Mahallesi'ndeki iki taş ocağında alınan malzeme nedeniyle yaklaşık 200 dönüm bir alanın ortaya çıktığını, buranın havalimanı inşaatını yürüten firma tarafından satın alındığını da belirterek, "Burada iş bitince oturulur değerlendirilir. Neticede boş bir alan her şey yapılabilir. Şuanda orası firmanın satın aldığı kendi yeri" şeklinde konuştu.

DENİZ ÜZERİNE ŞİMDİDE STADYUM GÜNDEMDE

Denizin üzerine dolguyla havalimanı yapılmasıyla kentte yine deniz üzerine dolguyla stadyum yapılmasının gündeme gelmesini de değerlendiren Vali Çiftçi, "Deniz üzerine yapılmış dünyada farklı yapılar var. Lokantalar, restaurantlar, oteller var. Lahiya'ya gittiğinizde denizin ta ortasına kadar direklerle inşaa edilmiş yerler var, bongolov tipi evler var. Netice itibariyle bu andaki sosyal yapının, sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek ne yapmaları ve nasıl yapmalarıyla karar vermeleriyle ilgili bu. Neticede bizim şuanda ulaştığımız mühendislik denizin üzerine her şeyi yapmaya kadir. Ama karar neye verilir. Bunu ben bilemem" dedi.

138 KAMYONLA GÜNDE 1600 SEFER TAŞ TAŞINIYOR

Ordu-Giresun Havalimanı inşaatına Gülyalı'daki taş ocaklarından 138 kamyonla günde bin 600 sefer 55-65 bin ton arasında taş taşınıyor. Havalimanının 3 kilometrelik pist dolgusu ve asfaltı tamamlanırken, üst yapı çalışmaları da aralıksız sürüyor. Yılda 2 milyon yolcu taşıma kapasitesi olacak olan havalimanında kullanılacak 31 milyon ton taşın şuana kadar 25 milyon tonu denize döküldü. Havalimanının 4 bin 550 metrelik dış mendireği, bin 700 metrelik iç mendireğin dolgu çalışmaları da sürüyor. Denizde yaklaşık 2 bin 300 dönüm alan taşla doldurularak kara parçası haline getirilecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title