Haberler

Hava Kirliliği Bursa'yı Tehdit Etmeye Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, Bursa'da kış aylarında kömür kullanımı, trafik ve sanayileşme ile birlikte son yıllarda hava kirliliği artışının gözlenmeye başladığını bildirdi.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, Bursa'da kış aylarında kömür kullanımı, trafik ve sanayileşme ile birlikte son yıllarda hava kirliliği artışının gözlenmeye başladığını bildirdi. Mart, doğalgaz kullanımının 55'e düşerken kömür sobası ile ısınan hane oranının yüzde 45'e çıktığını söyledi.

Türkiye'nin 4'üncü büyük kenti Bursa'da kış aylarında hava kirliliği artmaya başladığı ifade edildi. Göç ve sanayileşmenin arttığı Bursa'da doğalgaza yapılan zamlar ve kömür yardımlarının gözle görülür bir hava kirliliğine neden olduğunu öne süren MMO Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, her yıl 50 bin kadar aracın Bursa trafiğine eklendiğini belirtti. Bursa'da hava kirliliği için yeterli tespitler yapılmadığını kaydeden Mart, kirlilik oranlarının halka bildirilmesi gerektiğini vurguladı.

"KÖMÜR KULLANIMININ ARTMASI BURSA İÇİN TEHLİKE"

Sanayileşme ve trafiğin yanı sıra kış ayları ile birlikte kömür kullanımının da kentte arttığını ifade eden Mart, şöyle konuştu:

"Bursa'da 1 milyona yakın hanenin yüzde 65'i doğalgaz abonesiydi. Fakat bu abonelerin yüzde 10'unun zamlar ve kömür yardımlarıyla birlikte doğalgaz kullanımını bıraktığı belirlendi. 2012 yılındaki son verilere göre, Bursa'nın yüzde 45'i ağırlıklı olarak kömür sobası ile ısınıyor. Karbonmonoksit zehirlenmelerinin fazla olduğu Bursa'da hava kirliliği de bu yüzden kış aylarında artıyor. Kent için ciddi bir tehlike. Bursa Valiliği ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bu kirliliğe el atmalı."

Hava kirliliği ile mücadele birimlerinin yeniden kurulması gerektiğine dikkat çeken Başkan Mart, ihtiyaç sahibi ailelere kömür yerine enerji ve doğalgaz yardımının yapılmasını istedi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Eyüp Gül de, Bursa'nın trafik yoğunluğu, kaçak yapılaşma, kış aylarında kömür kullanımının fazla olması nedeniyle birinci derece kirli il statüsünde değerlendirilmesi gerektiğini anlattı. Gül, özellikle saat 18.00'den gece yarısına kadar kirliğin arttığını kaydetti.

"İSTASYON SAYIMIZI 9'A ÇIKARTTIK"

Bursa'nın Marmara Bölgesi'nde Hava Kalitesi Alanında Kurumsal Yapılandırma ve Eşleştirme Projesi kapsamında pilot il seçildiğini dile getiren Gül, 4 olan hava kalitesi ölçüm istasyonunun 9'a çıkartıldığını ve verileri yavaş yavaş almaya başladıklarını bildirdi. En fazla hava kirliliğinin İnegöl İlçesi'nde görüldüğünü aktaran Gül, Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, İnegöl ve Kestel İlçelerine kentsel, sanayi ve trafik amaçlı kurulan istasyonlarla 'Temiz Hava Eylem Planı' oluşturulacağını ekledi.

SÇ,ST(FK/İD) - Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
'Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak' iddiası

"16 belediyeye daha kayyum" iddiası! Bir şehre özellikle dikkat çekildi

Tunceli'de kayyum gerginliği! Polis barikatını aşmak istediler

Polisle kalabalık arasında arbede çıktı

Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

İstanbul'da kar yağışı beklenen ilçeler

İşte İstanbul'da kar yağışı beklenen ilçeler

title