Haberler

Hava Harp Okulu Öğrencilerinin Darbe Girişimi Davası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin, aralarında Hava Harp Okulu öğrencilerinin de bulunduğu 3'ü tutuklu 75 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin, aralarında Hava Harp Okulu öğrencilerinin de bulunduğu 3'ü tutuklu 75 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Yüzbaşı Mesut Metin Kazancı, teğmenler Harun Ay ve Burhanettin Koyuncu ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı.

Tanıkların dinlendiği bugünkü duruşmaya katılan avukat Halit Çokan, suçtan doğrudan zarar gören bir kurum olarak Başbakanlığın davaya müdahillik talebinin kabulünü istedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme, suçtan zarar görme ihtimaline binaen Başbakanlık makamı ve Milli Savunma Bakanlığının davaya müdahil olarak katılma talebini kabul etti.

Mahkeme, tutuksuz sanıkların savunmalarının alınmış olması ve ülkenin değişik yerlerinde oturmalarının dikkate alınarak duruşmalardan vareste tutulmalarını kararlaştırdı.

Mesut Metin Kazancı, Harun Ay ve Burhanettin Koyuncu'nun tutukluluk halinin devamını kararlaştıran mahkeme heyeti, tutuksuz sanıklar hakkındaki adli kontrol hükümlerinin kaldırılma talebini de reddetti.

Dönemin Hava Harp Okulu Birinci Filo Komutanı Binbaşı Mehmet Gürler'in tanık olarak dinlenilmesini hükme bağlayan mahkeme, duruşmayı erteledi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Hikmet Pak ve Bülent Başer tarafından hazırlanan 180 sayfalık iddianamede, 3'ü rütbeli asker, 2'si er ve 70 askeri öğrenci hakkında "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek", "cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" ve "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarından, üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

İddianamede, ayrıca öğrenci ve rütbeli askerlerin "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan, 7,5 yıldan 15'er yıla, diğer 2 erin ise "örgüte üye olmadan örgüt adına suç işlemek" suçundan, 5 yıldan onar yıla kadar hapsi talep ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close