Haberler

Uzmanlardan deprem uyarısı: Hatay ve Osmaniye çevresinde hareketlilik var

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Emin Pişkin, 'Hatay ve Osmaniye çevresinde son dönemlerde deprem hareketliliği olduğunu belirterek, "Sıkıntılı yapılar olmadığı sürece 4'ün altındaki depremleri çok riskli görmeyiz" dedi. Hatay'ın Kırıkhan ilçesini işaret eden Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise, "Belki yakın gelecekte belki uzun gelecekte Kırıkhan'da büyük depremler yaşanacaktır" ifadelerini kullandı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeofizik Mühendisleri Odası (JFMO) Adana Şube Başkanı Emin Pişkin, Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depreme ilişkin konuştu. Depremin olduğu bölgenin Doğu Anadolu Fay Hattı'nda yer aldığını hatırlatan Pişkin, "Adana, Kahramanmaraş, Hatay üçgenine kadar gelen kısım, Karasu Vadisi içinde yer alıyor. Biliyorsunuz; kara kabuğu aslında çok kalın değil. Üzerinde yaşadığımız soğumuş kabuk, 30-60 kilometre arasında değişen kalınlığa sahip" dedi.

"HER ZAMAN DEPREM BEKLEYECEĞİZ"

Pişkin, "Magmaya ulaştığımız kalınlık çok daha büyük bir derinliğe ve kalınlığa sahip. Bu soğumadığı ve hareket ettiği sürece, üzerinde yaşadığımız kara kabuğu sürekli birbirine uzaklaşarak veya yakınlaşarak hareket etmeye devam edecek. Hatta bunun hızları bile hesaplanabiliyor. Mesela ülkemiz coğrafyasının hareketi, Avrupa kıtasına doğru yılda 1-2 santim olarak hesaplanıyor. Bu hareket devam ettiği sürece her an, her zaman özellikle deprem bölgelerimizde deprem bekleyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Uzmanlar iki şehrimizi işaret etti: Büyük depremler yaşanacaktır

"ENERKİ NE KADAR ERKEN BOŞALIRSA O KADAR İYİ"

Hatay ve Osmaniye çevresinde son dönemlerde deprem hareketliliği olduğunu kaydeden Pişkin, "Bu depremler bize şunu gösteriyor; bölgemize yakın mantodaki döngüler, biraz hız kazanmış vaziyette. 30 kilometre kalınlık altındaki manto tabakası, sürekli dünyanın çekirdeği etrafında döngüler halinde harekette olduğu için, özellikle soğumuş levhalar sürekli hareket halinde olacağı için; enerjinin biriktiği yerde mutlaka kırıklar, çatlaklar olacaktır. Bunlara da fay diyoruz. Bu zaten beklenen, hatta olması gereken bir şey. Hatta şu açıdan, 'Şanslıyız' diyebilirim. Sıkıntılı yapılar olmadığı sürece 4'ün altındaki depremleri çok riskli görmeyiz. Enerji ne kadar erken boşalırsa; o kadar iyi. Küçük küçük boşalması, her zaman iyidir" diye konuştu.

"JEOFİZİK ÇALIŞMAYA DAHA ÇOK ÖNEM VERİLMELİ"

Zemin-yapı ilişki anlamında yapıların depreme hazırlık olması gerektiğini vurgulayan Pişkin, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "İstatistiksel olarak deprem periyotları hesaplanıyor ama tam olarak zamanını tutturmak mümkün değil. Her şeyden önce zemin etütlerine çok dikkat edilmeli. Belediyeler, normal zemin etütleri olmayan yapılara ruhsat vermiyor. Zemin etütleri ve kontrolleri bilinen kişilerce yapılıp kontrol edilmeli. Zemin etütlerinin içerisinde jeolojik, jeofizik çalışmaları var. Hepsinin ayrı ayrı yapılması lazım. Özellikle deprem bölgelerinde jeofizik çalışmaya daha çok önem verilmeli. Çünkü deprem dalgası gelmeden önce, yapıya ileteceği frekansı önceden tespit etmek gerekiyor. Bu da sismik etütle mümkün oluyor."

"BİZLER İÇİN ÇOK NORMAL BİR HABER"

Öte yandan Hatay'da Kırıkhan Belediyesi ilçede yaşanan deprem sonrası Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy'un katıldığı bir seminer verdi. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Hatay çevresinde kuvvetli hissedildi ve küçük yapılarda hasar meydana geldi. Bu deprem bizler için çok normal bir haber. Çünkü Kırıkhan çevresi ve Amik ovasında büyük bir fay geçiyor ve geçmiş tarihsel dönem içerisinde çok büyük depremlerde yaşanmış bu bölgede ve ovada olmamız münasebetiyle ve gevşek bir zeminin üstünde. Onların üzerinde olan tüm yapı bu depremlerden geçmişte çok etkilenmiş" diye konuştu.

Uzmanlar iki şehrimizi işaret etti: Büyük depremler yaşanacaktır

"BÜYÜK DEPREMLER YAŞANACAKTIR"

Çok dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Ersoy, "Kırıkhan bir deprem bölgesi. Burada deprem olmayacak demek doğru bir haber olmaz. Gelecekte mutlaka belki yakın gelecekte belki uzun gelecekte Kırıkhan'da büyük depremler yaşanacaktır. Kırıkhan merkezli tüm köyler bu büyük depremde etkilenir. Çünkü aynı zemin üzerinde Kırıkhan'da yapılacak önemli şey yerleşim yerlerinin ovadan yüksek yerlere dağlık bölgelere çekmek. Dağlık bölgeler daha güvenceli olacaktır. Bunun üzerine çalışmalar yapmak gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Uzmanlardan deprem uyarısı: Hatay ve Osmaniye çevresinde hareketlilik var
Kaynak: Haberler.com / Güncel
title
Close