Haberler
Sahte dolarların piyasaya sürüldüğü iddiasına ilişkin soruşturma başlatıldı

Piyasaları sarsan sahte dolar iddiası için harekete geçildi

Halep'te taarruz başlatan Esed karşıtı Heyet Tahrir Şam 32 bölgeyi ele geçirdi

Rejim karşıtı grup 32 bölgeyi ele geçirdi, 10 bin sivil evlerini terk etti

Muhtarın yerine kayyum atandı

Muhtarın yerine kayyum atandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın o sözlerinin hedefinde Cübbeli mi var?

O sözler Cübbeli'ye mi?

Hatay Turizmden Hak Ettiği Payı Almak İstiyor

Hatay Turizmden Hak Ettiği Payı Almak İstiyor
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (Atso) Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay Valilik Konağı ve İl Sağlık Müdürlüğü Binalarının Müzeye Tahsis Edilerek, Bir Kültür Parkuru Oluşturulmasını İstedi.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay Valilik Konağı ve İl Sağlık Müdürlüğü binalarının müzeye tahsis edilerek, bir kültür parkuru oluşturulmasını istedi.

Mozaik bakımından dünyanın en büyük ikinci müzesi olan Antakya Arkeoloji Müzesi'nde yaşanan yer sıkıntısı nedeniyle tarihi eserlerin büyük kısmı depolarda muhafaza ediliyor. Antakya Arkeoloji Müzesi'nin sergileme alanının yetersiz olduğuna dikkat çeken ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, "Bu durum Antakya yöresi için olumsuz bir durum. Antakya Ticaret ve Sanayi Odası olarak birden çok müze alanının Antakya içinde yer almasını istiyoruz. Dünyanın en önemli mozaik eserlerine sahibiz, ama onları sergileyemiyoruz.

Hatay'ın turizmden hak ettiği payı alabilmesi için bir an önce Valilik Konağı'nın ve Sağlık Müdürlüğü'nün müze yerine katılarak Antakya merkezinde bir kültür parkuru oluşturulması gerekiyor" dedi.

Dünyada Tunus'taki müzeden sonra mozaik açısından ikinci müze olan Antakya Arkeoloji Müzesi'nde 40 bin civarında eserin bulunduğunu ancak yer darlığı nedeniyle eserlerin bin 500'ünün sergilendiğini kaydeden Çinçin, "Hatay'ı ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısı yıllık ortalama 160 bin dolayında. Müzenin genişletilmesi durumunda bu rakam 1 milyon turiste ulaşabilir. Hatay, depolarda tutulan ve yer altında çıkartılmayı bekleyen eserleriyle üçten fazla müzeyi kaldıracak kapasiteye sahiptir" diye konuştu.

2005 yılı rakamlarına göre Antakya Arkeoloji Müzesi'ne kayıtlı 35 bin 135 eserden yalnızca 2 bin 700 dolayında eser sergileniyor. Müzeye kayıtlı 17 bin 894 adet arkeolojik, 984 adet etnografik, 14 bin 388 sikke, 421 adet tablet, bin 373 adet mühür ve mühür baskısı, 77 adette elyazması kitap bulunuyor.

(OK-AB-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title