Hatay'daki Darbe Girişimi Davası
Hatay'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında haklarında dava açılan, sözde "Hatay sıkıyönetim komutanı" olarak belirlenen dönemin 39.
Hatay'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında haklarında dava açılan, sözde "Hatay sıkıyönetim komutanı" olarak belirlenen dönemin 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat ve eski emniyet mensuplarının da aralarında olduğu 37'si tutuklu, 5'i tutuksuz, 2'si firari 44 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, söz konusu tarihte 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı, 121. Serinyol Er Eğitim Alayı ve Garnizon Komutanlığında görevli askerler, görevden ihraç edilen polisler ile bir muhtar ve kardeşinin de aralarında bulunduğu tutuklu, tutuksuz sanıklar ile avukatları ve tanıklar katıldı.
Mahkemede tanık olarak dinlenilen ve darbe girişiminin yaşandığı gün törenle görevini devreden E.Ö, 15 Temmuz 2016 gecesinde, dönemin İl Jandarma Komutanı ile İl Jandarma Komutanlığında olduğunu söyledi. E.Ö, dönemin İl Jandarma Komutanı'nın, görevi devralan tutuklu sanık Etem Metehan Yaşar'ı aradığını bildirdi.
Tanık E.Ö, tutuklu sanık Yaşar'ın, telefonda İl Jandarma Komutanı'na, "Ben sıkıyönetim kurallarına uyacağım, siz ne yaparsanız yapın." dediğine şahit olduğunu aktardı.
Duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılan bir başka tanık R.C. ise 15 Temmuz'da Serinyol 121. Jandarma Alay Komutanlığı görevini yürüten tutuklu sanık Yaşar'ın, o gece kendisini telefonla arayarak çağırdığını ve böylece alaya gittiği bilgisini paylaştı.
Yaşar'ın makam odasında Serinyol muhtarı ve kardeşi olduğunu daha sonradan öğrendiği iki siville alkol aldığını dile getiren tanık R.C, odada bulunan sivil vatandaşa askeri üniforma giydirildiğini belirtti.
Tutuklu sanık Yaşar'ın 15 Temmuz gecesi alayda bulunan görevli bir binbaşıya "Seni birkaç kişiyle göndersem Vali'yi alabilir misin?" dediğini anlatan tanık R.C, görevli binbaşının olumlu cevap vermemesi üzerine Yaşar'ın oradaki binbaşıya "Sen ne biçim askersin, esas duruşunu düzelt." diyerek tepki gösterdiğini kaydetti.
R.C. ayrıca, dönemin alay komutanı tutuklu sanık Yaşar'ın, Serinyol muhtarı ve kardeşine dönüp "250-300 kişi toplayabilir miyiz?" ifadesini kullandığını duyduğu bilgisini de verdi.
"Emre itaatsizlik edeni vururum"
Mahkemeye SEGBİS aracılığıyla bağlanan başka bir tanık N.O.U, 15 Temmuz günü saat 23.00 sularında alaya çağrıldığını aktardı. Yaşar'ın içtima aldığını ve o gece alaya çağrılan personele yaptığı konuşmada "Şu an durum ne belli değil, bir emir bekliyorum. O emir geldikten sonra emre itaatsizlik edeni vururum." dediğini söyledi.
Bir diğer tanık D.D. de kendisinin o gece "Alaya saldırı var." diye çağrıldığını, alaya gittiğinde kendisine "Hemen araçları hazırlayın." diye talimat verildiğini bildirdi.
D.D, darbe girişimi olduğunu televizyonda haber kanallarından öğrendiğini, daha sonra yanındaki komutanlarla garaja giderek tüm araçların aküsünü çıkarıp bozduklarını ve bazı araçların da yakıtlarını azalttıklarını ifade etti.
Tutuklu sanıklardan sözde "Hatay sıkıyönetim komutanı" olarak belirlenen dönemin 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Polat savunmasında, darbeye teşebbüs etmediğini ve hain olmadığını öne sürdü.
Tutuklu sanık Yaşar ise hakkındaki suçlamaları redderek beraatini istedi.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların bu durumlarının devamına hükmederek duruşmayı 11 Ocak 2018'e erteledi.