Haberler

Hastalarına "İlaç" İçin Örgütlendiler

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Selma Bıyıklı Adabaş - Lösemi ve lenfoma gibi hastalıkların tedavisiyle uğraşan uzmanlar, hastaların yeni ilaçlara daha çabuk ulaşması için klinik araştırma sayısının artırılması amacıyla "Deneysel Hematoloji Derneği" çatısı altında örgütlendi.

Selma Bıyıklı Adabaş - Lösemi ve lenfoma gibi hastalıkların tedavisiyle uğraşan uzmanlar, hastaların yeni ilaçlara daha çabuk ulaşması için klinik araştırma sayısının artırılması amacıyla "Deneysel Hematoloji Derneği" çatısı altında örgütlendi.

Deneysel Hematoloji Derneği Başkanı ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ünal, derneğin "lösemi, lenfoma ve myolama" gibi kan hastalıklarının tedavisinde yeni yaklaşımlar geliştirilmesi amacıyla kurulduğunu bildirdi.

Ülkede kan hastalarının sayısı, tedavisi ve takibi konularında belirli bir standart oluşturulmadığını ifade eden Ünal, şu bilgileri verdi:

" Türkiye'deki kan hastalarının sayısı ve kliniklerdeki takibiyle ilgili standart oluşturulması gerekir. Ayrıca kan hastalıklarıyla ilgili temel araştırma, klinik araştırma alanlarında boşluk var. Hematolojik kanserlerde hastaların yeni ilaçlara mümkün olan en kısa sürede ulaşması çok önemli. Oysa ABD'de geliştirilen yeni bir ilaç Avrupa'ya 1 yıl, bize 3 yıl sonra geliyor. Bu tür araştırmaların yapılmasıyla ABD'de ruhsat alan yeni bir ilaç aynı anda Türkiye'de de hastaların hizmetine sunulabilecek. Bir hastanın aylık tedavi maliyeti 5-15 bin lira arasında değişiyor. Yıllık maliyet ise 120 bin lirayı buluyor. Bu araştırmalar sayesinde devletin cebinden de para çıkmayacak. Ülkemizde bu araştırmaları yapabilecek merkezler çoğunlukta. Hastaların yeni ilaçlara daha çabuk ulaşması için klinik araştırma sayısının artırılmasını amaçlıyoruz."

Aynı ilaca farklı ırklarda verilen tepkinin farklı olduğunu, ülke insanına özgü araştırma sonuçlarının ortaya konulmasının büyük önem taşıdığını dile getiren Prof. Dr. Ünal, "Aynı ilaçla ilgili ABD ve Avrupa'da ortaya çıkan yan etki bizde görülmeyebiliyor. Bu nedenle klinik araştırmalarla kendi hastalarımıza özgü yaklaşımları ortaya koyabiliriz" diye konuştu.

Prof. Dr. Ünal, derneğin yürüteceği çalışmalarda klinisyenlerle araştırmacıları bir araya getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title