Haberler

Hastalara Uyarı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üroloji Uzmanı Opr.Dr.Kenan Yalçın, "Ramazan ayı süresince ağır yiyeceklerin tüketilmemesi, bol sıvı alınması ve ağır sporların yapılmaması gerekir" dedi.

Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Kenan Yalçın, "Ramazan ayı süresince ağır yiyeceklerin tüketilmemesi, bol sıvı alınması ve ağır sporların yapılmaması gerekir" dedi.

Oruç, uzmanlar tarafından sağlıklı kişilerde midenin dinlenmesi ve vücutta detoks etkisi yapması nedeniyle yararlı bulunurken, hastalar için ise bazı sağlık problemlerini beraberinde getirmesi nedeniyle doktor tavsiyesine göre oruç tutulması öneriliyor.

Tokat Medikal Park Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Kenan Yalçın, Ramazan ayı dolayısıyla özellikle böbrek, kalp, hipertansiyon, şeker hastalığı, ülser ve ruhsal problemler gibi kronik hastalığı bulunanlara uyarılarda bulundu. Yalçın, "Ramazan ayı süresince ağır yiyeceklerin tüketilmemesi, bol sıvı alınması ve ağır sporların yapılmaması gerekir. Oruç tutulmasının sakıncalı olduğu hastalıkların başında tedavisi zor ya da ciddi bir hastalık sebebiyle bir ameliyat geçirmiş ve mutlaka beslenmesi gereken hastalar geliyor. Devamlı ilaç kullanmayı gerektiren kalp, böbrek, karaciğer hastaları ile ağır şeker hastalığı olan hastalar ise bu sırayı izliyor. Ayrıca şiddetli ağrılı hastalıkları sebebiyle ilaç kullanması gereken, ülser hastalığı ve diğer sancılı hastalıkları olanlar ile mevcut bir hastalığın oruç sebebiyle daha ağırlaşabileceği ya da sıhhatin bozulacağından endişe edilen hastalığı olanlar (tüberküloz ve diğer ateşli hastalıklar gibi) oruç tutmamasını öneriyoruz" diye konuştu.

Opr. Dr. Kenan Yalçın, ayrıca böbrek yetersizliğinde en kesin tedavi bol su içilmesi olduğundan, böbrek hastalarının oruç tutmasının sakıncalı olduğunun altını çizerek, "Böbrek yetersizliği olanların oruç tutmaları halinde yetersizlik daha da ilerler. Ramazan ayında böbrek hastaları, iftar ile sahur arasındaki dönemde su açıklarını çok fazla kapatamadıklarından, hastalığının farkında olmayan birçok kişi, ramazan sonrası böbrek yetersizliği nedeniyle doktora başvurur. Diğer taraftan böbrek taşı olan hastaların susuz kaldıkları dönemlerde şikayetleri artabileceğinden veya hastalıkları ilerleyebileceğinden dikkatli olmaları gerekmektedir. Bu hastalarda en önemli sorun suyun dengeli alınamamasıdır. Uyku dışındaki yaklaşık 16 saatlik süreç içerisinde özellikle kaybın fazla olduğu yaz aylarında kalbi sağlam olan hastalarda ortalama saat başı alınacak bir bardak sıvı ( su, meyve suyu, maden suyu, açık çay, soda, ayran gibi asitli olamayan içecekler) vücudun gereksinimini karşıladığı gibi kayıpları da yerine koyan dengeli, böbrekleri koruyan çalışmasını sağlayan doğru bir yaklaşım olacaktır" şeklinde konuştu. - TOKAT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

title