Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

Lübnan Dışişleri Bakanı'ndan ateşkes umudu: Nihai karar İsrail'in

Gözler Orta Doğu'da! Saatler içinde her şey değişebilir

Hasankeyf Arkeoloji Kazılarında 11 Bin 500 Yıl Öncesine Ait Köy Bulundu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında, 11 bin 500 yıl öncesine ait köy bulundu.

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında, 11 bin 500 yıl öncesine ait köy bulundu.

Arkeolojik kazı ve belgeleme çalışmalarını yerinde inceleyen Batman Üniversitesi Rektörü ve Hasankeyf Kazı Başkanı Prof. Dr. Abdusselam Uluçam, kazı çalışmaları esnasında 11 bin 500 yıl öncesine ait bir köyün ortaya çıktığını ve kazı çalışmasında insanların gömülü halde bulunan iskeletlerine rastladıklarını söyledi. Uluçam, yaptığı çalışmada buldukları 11 bin 500 yüz yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen köyü tanıttı. Kazı çalışmalarında Dicle Nehri vadisinde ya da Dicle Nehri kenarında dönemin insanlarının geçimini hayvancılıkla geçirdiği, ekip biçme dönemine başlamadan yaşayışını gördüklerini belirten Uluçam, "Bu ilk köylerin oluşumu ilk defa yerleşim yerleri dediğimiz köylerin insanların bir arada yaşadıkları bölgedir. Onun dışında aile mağaralarda değişik yerlerde yaşarken, ilk defa bir köy oluşturuluyor. Hasankeyf'te onların en eski örneğini görüyoruz" dedi.

Höyükte bulunan kemiklerin tarihi hakkında bilgi veren Uluçam, "Ekipte hem zoolog hem de antropolog var. Hem insan kemikleri üzerinde çalışan hocalar hem de hayvan kemikleri üzerinde. Bunlar hangi hayvanın kemiği, hangisi kaç yıllık net olarak tespit edilebiliyor" diye konuştu.

Höyükte kazı esnasında bulunan insan kemiklerinin orta boylu insanlara ait olduğunu belirten Uluçam, "Kazıların çoğunda çocuk olduğunu görüyoruz. Demek ki yaşama koşulları zor. Her dönemde olduğu gibi çocuklar en çok telef olanlardır. Yine ortaya çıkarıldı ki o dönemde buğday yok. En çok mercimek kullanılmış. Çünkü taş kapların içinde kurumuş halde mercimekler bulundu. Meşe palamudu, mercimek, baklagillerin değişik çeşitleri var. Meşe palamudu çok olduğuna göre buraların meşe ormanlarıyla olduğu var sayılıyor" ifadelerini kullandı. - BATMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title