Hasan Gerçeker: Hoşgörüyle Karşılamak Lazım Bunları
"(Burhan Kuzu'nun protesto edilmesi) Gayet doğal bunlar, demokratik bir ortamda olabilir.
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker,
"(Burhan Kuzu'nun protesto edilmesi) Gayet doğal bunlar, demokratik bir ortamda olabilir. Hoşgörüyle karşılamak lazım bunları. Şiddete, tehdite dönmediği sürece doğaldır"
"Özelllikle gerçekten bugün Türkiye'nin gerçekten demokratik sivil bir anayasaya ihtiyacı olduğu konusunda herkes hem fikir. Ama burada tabii değişik görüşlerin ortaya konulması ve sonunda da bu değişik görüşlerin sonucunda bir uzlaşı sağlanması çok önemli"
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Cemil Birsel Konferans Salonu'nda düzenlenen Uluslararası Anayasa Kongresi'ne katıldı. Kongreden ayrılan Gerçeker basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'ya yönelik yapılan protestoya ilişkin soruya Hasan Gerçek'er, "Gayet doğal bunlar, Demokratik bir ortamda olabilir. Hoşgörüyle karşılamak lazım bunları. Şiddete, tehditde dönmediği sürece doğaldır" dedi.
"ÇOK GÜZEL BİR ORGANİZASYON YAPMIŞLAR"
Uluslararası Anayasa Kongresi'ni değerlendiren Gerçeker, "Bu toplantıyı önemsediğim için açılış konuşmasını yapmak için geldim. Özelllikle gerçekten bugün Türkiye'nin gerçekten demokratik sivil bir anayasaya ihtiyacı olduğu konusunda herkes hem fikir. Ama burada tabii değişik görüşlerin ortaya konulması ve sonunda da bu değişik görüşlerin sonucunda bir uzlaşı sağlanması çok önemli. Tabi bu uzlaşı sağlanabilir mi, sağlanamaz mı onlarda mutlaka tartışılıp değerlendirilecek. Ama bu sürecin devam etmiş olması çok önemli. Toplumun çeşitli kesimlerinde özellikle işte sivil toplum örgütleri, üniversiteler, kadın birlikleri falan bunların hepbirlikte öyle bir çalışma yapmaları gerçekten çok güzel bir olay. Yurtdışından önemli bir katılımın olması çok güzel. Onun için ben İstanbul Üniversitesi yetkililerini bütün gönlümle kutluyorum. Çok güzel bir organizasyon yapmışlar" diye konuştu.
"HERKESİN AYNI DÜŞÜNCEYİ BENİMSEMESİ DİYE BİR ŞEY YOK"
"Uzlaşı nasıl sağlanabilir farklı fikirler var?" sorusuna Gerçeker, "Tabi bir toplumda yüzde 100 uzlaşı sağlamak mümkün değil. Çoğulculuk diyoruz zaten. Demokrasilerin özünde çoğulculuk vardır. Çeşitli kesimlerin görüşlerini bir potada birleştirebileceksiniz zaten önemli olan o. Yani herkesime az çok eşit mesafede yaklaşarak bir takım kurumları oluşturabileceksiniz ama bunların temelinde hep insan onuruna yakışır özgürlükçü bir demokrasi anlayışının olması gerkiyor. Yoksa elbetteki kurallar bir yerde insanların toplumları bağlayacak. Ama o kuralları mutlaka özgürlükçü demokrasiye uygun temel hak ve özgürlüklere uygun insan onurunu koruyucu nitelikte olması gerekiyor. Bunlar sağlanırsa zaten büyük bir uzlaşıda sağlanmış olacak. Yoksa zaten herkesin aynı düşünceyi benimsemesi diye bir şey yok. Hiçbir zaman söz konusu olmadı" şeklinde yanıtladı.