Haberler

Hasan Gerçeker: 28 Şubat Yargı Süreci Kendi Mecrasında Sürecek

Hasan Gerçeker: 28 Şubat Yargı Süreci Kendi Mecrasında Sürecek
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yargıtay Eski Başkanı Hasan Gerçeker, 28 Şubat ile ilgili başlayan yargı sürecinin kendi mecrasında süreceğini söyledi.

Yargıtay Eski Başkanı Hasan Gerçeker, 28 Şubat ile ilgili başlayan yargı sürecinin kendi mecrasında süreceğini söyledi.

İzmir'de Yaşar Üniversitesi Hukuk Topluluğu tarafından düzenlenen 'Hukukta Kariyer Günü'ne katılan Yargıtay eski Başkanı Hasan Gerçeker, toplantı öncesi gazetecilerin 28 Şubat soruşturması ile ilgili sorularını yanıtlandı. Eski bir hukukçu olarak bir şey söylemesinin yanlış olacağını söyleyen Gerçeker, "Yargı, adalet neyi gerektiriyorsa kendi mecrasında devam edecek. Arzu ettiğimiz, bütün çabamız, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı ilkelerinin bütün kural ve kurumlarıyla hayata geçsin. Bütün meslek hayatım boyunca adaletin en erken şekilde gerçekleşmesine çalıştım. Şimdi de emekli bir hukukçu olarak yine aynı şeyleri söylüyorum" dedi.

Gerçeker sürecin işleyişi ile ilgili soruyu ise, "40 yıllık meslek hayatımda hukuk ilkeleri doğrultusunda gereğince doğru olan şeyleri söylemeye çalıştım. Demokratik sistemde, iktidar bir şey söyleyecek, muhalefet bir şey söyleyecek, tartışılacak, değerlendirecek, bunu da en iyi şekilde vatandaşlarımız düşünüp değerlendirecek" diye konuştu.

PANELDE KONUŞTU

Panel sırasında ise Hasan Gerçeker ile birlikte İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, Noterler Odası İzmir Bölge Başkanı ve Karşıyaka 2. Noteri Uğur Eronat ve Avukat Adil Giray Çelik, meslekte tecrübe ve deneyimlerini öğrencilerle paylaştı.

Hukukun üç temel sacayağı üzerine kurulu olduğunu söyleyen Yargıtay eski Başkanı Hasan Gerçeker, yasama mekanizmasının ayakta durabilmesi için bu üç ayağın sağlıklı çalışması gerektiğini dile getirdi. Meslek yaşamı boyunca Ceza Hukuku ile uğraştığını anlatan Gerçeker, "İnsanların temel hak ve özgürlükleri ile iç içe olduğu için ceza hukukuna giren çıkamaz. Çağdaş Ceza Hukuku'nun amacı ıslah etmek, suçlu insanı topluma kazandırabilmektir" dedi. Hasan Gerçeker demokratik sistemlerin kuvvetler ayrılığı ilkesine dayandığını. Yasama, yürütme ve yargının birbirine eşit olduğunu ancak yargının bütün toplumun teminatı olduğunu sözlerine ekledi.

Meslek yaşamını ve tecrübelerini anlatan İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak ise Türkiye'nin bütün sorunlarının kilitlendiği yerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu olduğunu söyleyerek öğrencilerden ülkenin bütün coğrafyalarını tanımalarını, doğuda görev yapmalarını önerdi. Kavak, şunları söyledi:

"Bugün toplumda en çok nefret ettiğimiz şey bölücü örgüt militanları ancak gidin onların evine sizi nasıl iyi bir şekilde ağırlayacaklarını görürsünüz. Çocuklarından sakladıkları yiyecekleri önünüze serer, her türlü misafirperverliği gösterir. Bakmayın onlar da kandırıldığı için böyle. Türkiye'yi Türkiye yapan bütün halkların köklü geçmişleri, gelenekleri var. Bizim düşmanlarımız bu büyüklüğümüzü bildiği için bizi bölüp parçalamaya kandırmaya çalışıyorlar."

Durdu Kavak'ın konuşmasında, mesleğe tesadüfen girdiğini, sınıf arkadaşı olan eşine kopya verdiğini ve eşini nasıl seçtiğini anılardan oluşan bölüm ise öğrenciler tarafından kahkahalarla alkışlandı. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close