Hasan Ferit Gedik'in Ölümü Davası
Maltepe Gülsuyu'nda gösteri yapan gruba yönelik silahlı saldırıda Hasan Ferit Gedik'in ölümü ve 3 kişinin yaralanmasına ilişkin 16'sı tutuklu 35 sanığın yargılandığı davada, mahkeme tutuklu 4 sanığın tahliyesine karar verdi.
Maltepe Gülsuyu'nda gösteri yapan gruba yönelik silahlı saldırıda Hasan Ferit Gedik'in ölümü ve 3 kişinin yaralanmasına ilişkin 16'sı tutuklu 35 sanığın yargılandığı davada, mahkeme tutuklu 4 sanığın tahliyesine karar verdi.
Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 16 tutuklu sanık ve avukatları katıldı. Duruşmada, Gedik'in annesi Nuray Meray, babası İbrahim Gedik ve avukatları da hazır bulundu.
Güvenlik gerekçesiyle kapalı yapılan duruşmaya, basın mensupları ve izleyiciler alınmadı. Duruşmada daha sonra müşteki ve mağdurların beyanları alındı.
Müşteki olarak dinlenilen Nihat Ağtaş, "Ben 2010 yılından bu yana bu çetenin mağduruyum. 2 yeğenim öldürüldü. Bunlar mahallede uyuşturucu satan insanlardır" dedi.
Hasan Ferit Gedik'in annesi Nuray Meray da olay günü oğlunun Gülsuyu'na bir arkadaşının doğum gününe gideceğini söyleyerek evden çıktığını anlatarak, şunları söyledi:
"Benim oğlum, uyuşturucuya karşı yürüyüşe katılıyor. Kendisi gibi gençler temiz kalsın diye bu şekilde katlediliyor. Biz sanıkları önceden tanımayız. Sanıklardan şikayetçiyim. Özellikle oğlumu vuranların cezalandırılmasını istiyorum. Eğer siz bunları tahliye ederseniz çıktıklarında yine Hasan Ferit Gedikleri öldürecekler."
Gedik'in babası İbrahim Gedik de olay tarihinde cezaevinde olduğunu ifade ederek, "Uzun süre görüşemediğim oğlumla musalla taşında karşılaştım. Benim oğlum, uyuşturucuya karşı yürüyüşe katılmıştır. Bu sadece oğlumun suçu, günahı değil, herkesin başına gelebilir. Sanıklardan şikayetçiyim" diye konuştu.
Bu arada sanıklardan Mesut Turhan'ın avukatı Hüseyin Güner, duruşmanın kapalı yapılmasına rağmen müşteki olmayan 3 kişinin duruşma salonunda bulunduğunu ve Twitter üzerinden duruşmada olup bitenleri yazdığını belirtti.
Bunun üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Merdun, müşteki olmayan Ebru Esen, Yeliz Gökmen ve Aynur Sınırtaş'ın duruşma salonundan çıkarılmasına ve salon içinde suç teşkil edecek bir eylemlerinin olup olmadığının tespit edilmesi ve gerekli işlemin yapılması için nöbetçi Cumhuriyet Savcılığı'na durumun bildirilmesine karar verdi.
Müşteki ve mağdurların beyanlarına karşı diyecekleri sorulan sanıklar da isnat edilen suçları işlemediklerini savunarak, beraatlerini istedi.
Mahkemenin ara kararı
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Göksel Kesici, Murat Kesgin, Engin Seba ve Ercan Çiftçi'nin tahliyelerine, diğer 12 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
Beyanı alınamayan tutuksuz sanıkların duruşmaya zorla getirilmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların ses kayıtları alınarak dosyada bulunan tapelerdeki ses kayıtları ile karşılaştırılmasına hükmetti.
Mahkeme heyeti, tutuksuz sanıkların da görüşme tapeleriyle ilgili ses kayıtlarının alınarak mahkemeye ibraz edilmesi için Polis Kriminal Dairesi'ne müzekkere yazılmasını kararlaştırdı.
Sanıkların iddianameye konu olaylarla ilgili telefon tapelerinin bire bir aktarılıp aktarılmadığı konusunda bilirkişi raporu düzenlenmesine karar veren heyet, duruşmayı 25 Mayıs'a erteledi.
Duruşma bitiminde açıklama
Duruşmanın bitmesinin ardından adliye çıkışında açıklama yapan anne Nuray Meray, "Bir kez daha adaletin olmadığını gördük. 4 kişi tahliye oldu. Çok üzgünüz" dedi.
Gedik ailesinin avukatı Şükriye Erden ise hukuk mücadelelerini sonuna kadar devam ettireceklerini kaydederek, "Adaleti böyle sağlayamazsınız. Katillerden hesap sorulması lazım. Bu hesabı adalet ve yargı eliyle sormak istiyoruz" diye konuştu.
Bu arada, basın açıklamasının ardından bir grubun "Hasan Ferit Gedik ölümsüzdür" şeklinde slogan atması üzerine, polis ekipleri eylemin yasal olmadığı yönünde uyarıcı anons yaptı. Gruptakiler, anons üzerine dağıldı.