Eski Bakan Hayatını Kaybetti: Hasan Celal Güzel Kimdir? Hasan Celal Güzel'in Başarıları Nelerdir?
Eski Devlet ve Milli Eğitim Bakanlarından Hasan Celal Güzel hayatını kaybetti. Turgut Özal'ın ''Tank Hasan'' lakabını taktığı Hasan Celal Güzel Kimdir? Hasan Celal Güzel'in başarıları nelerdir?
Devlet ve Milli Eğitim eski bakanlarından Hasan Celal Güzel, tansiyon düşüklüğü ve böbrek yetmezliği nedeniyle yoğun bakıma kaldırılmıştı. Güzel, Denizli'de tedavi gördüğü özel hastanede durumu ağırlaşınca ambulans helikopterle Ankara'ya sevk edilmişti. 73 yaşındaki Hasan Celal Güzel tedavi gördüğü Ankara Güven Hastanesinde bugün, 19 Mart 2018 tarihinde hayatını kaybetti. Türkiye Cumhuriyeti 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın yakın çalışma arkadaşı, siyasetçi Hasan Celal Güzel kimdir? Hasan Celal Güzel'in başarıları nelerdir?
HASAN CELAL GÜZEL KİMDİR?
Türkiye siyasetinde adı bir dönem sıkça duyulan ve henüz 38 yaşındayken Türkiye'nin en genç Başbakanlık Müsteşarı olan Hasan Celal Güzel, 1945 yılında Gaziantep'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Malatya'da tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü'nden mezun oldu. Makro ekonomi alanında "Türkiye'nin İktisadi Büyüme Modelleri" adlı tezini verdi.
HASAN CELAL GÜZEL TÜRKİYE'NİN EN GENÇ BAŞBAKANLIK MÜSTEŞARIYDI
Devlet Planlama Teşkilatı'nda (DPT) çeşitli ekonomik ve sosyal sektörlerde uzman yardımcısı, uzman ve sektör sorumlusu olarak çalıştı. Başbakanlık Müşavirliği, Başbakanlık Ekonomik ve Sosyal İşler Bakanlığı, İZDK Genel Müdür Yardımcılığı, İçişleri Bakanlığı Müşavirliği ve Müsteşar Yardımcılığı, DPT Genel Sekreterliği ve Müsteşar Vekilliği ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı gibi görevlerde bulundu. 24 Ocak 1980 ekonomik istikrar tedbirlerinin alınmasında önemli bir rol oynadı. 1983 yılında 38 yaşında Türkiye'nin en genç Başbakanlık müsteşarı oldu.
ÜNİVERSİTELERDE ÇEŞİTLİ ÇALIŞMALAR YAPTI
Hasan Celal Güzel ayrıca; çeşitli üniversitelerde, akademilerde ve Kara Harp Okulu'nda ekonomi, maliye, hukuk, ekonomik ve sosyal tarih, ekonomik sistemler-doktrinler ve kamu yönetimi konularında öğretim görevlisi olarak hizmet verdi ve akademik çalışmalar yaptı.
HASAN CELAL GÜZEL, ANAP'LA MECLİSE GİRDİ
Hasan Celal Güzel, 1986 Yılında girdiği ara seçimlerde Anavatan Partisi'nden (ANAP) Gaziantep Milletvekili seçildi ve Turgut Özal Hükümeti'nde, Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü olarak görev aldı. 1987 yılı genel seçimlerinde yeniden milletvekili seçildi. Seçimlerden sonra Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı yaptı. Ayrıca, 1986-1989 yılları arasında Dışişleri Bakan Vekilliği görevinde bulundu. 1989 yılında yapılan ANAP Olağanüstü Kongresi'nde Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık için adaylığını koydu. Fakat seçilemedi.
TURGUT ÖZAL ONA ''TANK HASAN'' LAKABINI TAKMIŞTI
Turgut Özal'ın 'Tank Hasan' lakabı taktığı Hasan Celal Güzel Güzel, vatandaşlarla tokalaşması ve onları mutlaka öpmesi ile de hafızalara kazınmıştı. Siyaseti bıraktıktan sonra hatıralarını kaleme alan Güzel, 'Her öptüğüm oy verse Başbakan olmuştum' cümlesiyle yaşadıklarını anlatmıştı.
''ÖPÜŞME VE TOKALAŞMA ŞAMPİYONUYDUM''
Siyasilerin halkın arasına pek fazla karışmamasına karşı gittiği her yerde vatandaşlarla mutlaka tokalaşan ve büyük çoğunluğuyla öpen Güzel, o günleri şöyle anlatmıştı:
"Efendim, bendeniz bildiğiniz gibi bir vakitler öpüşme ve el sıkışma şampiyonu idim. Siyaseti halka yakın şekilde yapma ekolünün başta gelen temsilcisi olarak bulunuyordum. Bu konuda rahmetli pirimiz Kasım Gülek'i de, üstadımız Demirel''i de geride bırakarak 10 milyon kişi ile el sıkıştım, öpüştüm, hatta bu sahadaki kendi icadım olan 'elense' metoduyla güreştim."
YENİDEN DOĞUŞ PARTİSİNİ KURDU
Hsan Celal Güzel, 23 Kasım 1992'de Yeniden Doğuş Partisini (YDP) kurdu ve Genel Başkan seçildi.
ÇEŞİTLİ GAZETELERDE KÖŞEYAZARLIĞI YAPTI
Dünden Bugüne Tercüman, Halka ve Olaylara Tercüman, Radikal ve Vatan Gazetesi'nde yazarlık yaptı. Sabah gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.
HASAN CELAL GÜZEL'İN ESERLERİ NELERDİR?
1994 Yılı sonunda "YENİ TÜRKİYE" isimli 2 aylık akademik dergiyi yayınlamaya başladı. Burası 8 yılda bir okul haline geldi. Bu süre içinde 3 bin 500'ün üzerinde makale ve 40 bin sayfalık külliyat ortaya çıkarıldı. Ayrıca Yeni Türkiye Araştırma ve Yayın Merkezi'ni kurarak demokrasi üzerine kitaplar yayınladı. 1998 Yılında Cumhuriyetin 75. Yıldönümü münasebeti ile 5 ciltlik bir 'Cumhuriyet' çalışması, Osmanlı'nın 700. Kuruluş yıldönümü için 12 ciltlik uluslararası 'Osmanlı araştırması ve 2002 yılında 21 ciltlik uluslararası 'Türkler' çalışmasını gerçekleştirdi.