Haberler

Hasan Akar'ın, Atatürk'ün Hatırasına Hakaret Davası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) 18. Ceza Dairesi'nin, Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret ile halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik suçlarını işlediği gerekçesiyle yerel mahkeme tarafından Hasan Akar'a verilen 2 yıl 6 aylık hapis cezasını...

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) 18. Ceza Dairesi'nin, Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret ile halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik suçlarını işlediği gerekçesiyle yerel mahkeme tarafından Hasan Akar'a verilen 2 yıl 6 aylık hapis cezasını bozmasının ardından sanığın yargılanmasına tekrar başlandı.

Bakırköy 18. Asliye Ceza Mahkemesince görülen duruşmaya, sanık Akar'ın avukatı Mustafa Arıboğa katıldı. Hakim Ülker Kiraz, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesi'nin bozma kararını okudu ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi'nin de aralarında bulunduğu üç kişinin de davaya müdahillik talebinde bulunduğuna dair dilekçeyi avukatları aracılığıyla mahkemeye sunduklarını söyledi.

Duruşmada söz alan İlgezdi'nin avukatı Dila Isıyel, davaya müdahil olma taleplerinin olduğunu yenileyerek, talebin gerekçesini dilekçede ayrıntılarıyla belirtilerini ifade etti. Isıyel, "Eski kararda direnilmesini, hakaret içerikli kitapların da toplatılmasını talep ediyorum." dedi.

Hasan Akar'ın avukatı Mustafa Arıboğa da reddi hakim talebinde bulunduğunu ve buna göre karar verilmesini talep etti. Müdahillik taleplerinin baskı unsuru olduğunu iddia eden Arıboğa, taleplerin reddedilmesini istedi.

Hakim Kiraz, Gamze Akkuş İlgezdi'nin de aralarında bulunduğu üç kişinin davaya müdahil olma taleplerinin suçtan zarar görmedikleri gerekçesiyle reddine hükmetti. Reddi hakim talebinin karara bağlanması için ise dosyanın bir üst mahkeme olan Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, şüpheli Hasan Akar'ın 9 Mayıs 2017'de saat 19.00 sıralarında Kanal D ana haber bülteninde videosunun yayınlandığı ifade edildi.

Kolluk kuvvetleri tarafından şüpheli Akar'ın atılı suçlarla ilgili ifadesine başvurulmak üzere adresine gidildiği, bulunamadığı, atılı suçların niteliği göz önünde bulundurularak, Akar hakkında Bakırköy 1. Sulh Ceza Hakimliğince yakalama kararı verildiği belirtilen iddianamede, soruşturmaya konu videoda Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi ve babası hakkında hiçbir tarihi belgeye, gerçekliğe, delile dayanmayan, açık küfür içerecek şekilde hakarette bulunduğu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca aynı video ile ilgili olarak, videonun çekildiği alanın belli olmaması, videonun aleniyet kazanıp kazanmadığı hususunun anlaşılmaması gerekçeleriyle kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği hatırlatıldı.

İddianamede, şu değerlendirilmelerde bulunuldu:

"Bu kararın cumhuriyet başsavcılığımız açısından bağlayıcılığının bulunmadığı, suça konu videonun birçok ulusal televizyon kanalında, yargı alanımızda bulunan Kanal D televizyon kanalında yayınlandığı, aleniyet kazandığı, dolayısıyla 9 Mayıs 2017'de yeni bir suçun ortaya çıktığı, Mustafa Kemal Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret suçu açısından eylemin sübuta erdiği, şüphelinin videosunun son kısmında 'biz toplama yapmışız, çıkarma yapmışız, biz fark ettiğimiz her şeyi planlamışız' diyerek videoyu çekmekteki amacının itibar suikastı olduğunu, toplumun bir kesiminin sinir uçları ile oynamayı, toplumu tahrik etmeyi amaçladığını açıkça ortaya koyduğu, dosya kapsamındaki tüm delillere göre atılı suçların şüpheli tarafından işlendiği, kamu davası açmaya yeterli delilin bulunduğu anlaşılmaktadır."

İddianamede, şüpheli Hasan Akar'ın "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret" ile "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek" suçlarından 2,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close