Hanta Virüsü Şüphesiyle Tedavi Gören Hasta Öldü
Gerek Dünya Sağlık Örgütü, Gerekse Sağlık Bakanlığı Tarafından Ölümcül Bir Salgın Hastalığa Dönüşebileceği İçin Sık Sık Uyarılara Konu Olan Hanta Virüsü Bir Can Daha Aldı. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Güven Çelebi, Hastanede Hanta Virüsü Teşhisi Konulan Beş Kişinin Daha Yattığını Söyledi.
Gerek Dünya Sağlık Örgütü, gerekse Sağlık Bakanlığı tarafından ölümcül bir salgın hastalığa dönüşebileceği için sık sık uyarılara konu olan Hanta virüsü bir can daha aldı. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Güven çelebi, hastanede Hanta virüsü teşhisi konulan beş kişinin daha yattığını söyledi.
ZONGULDAK’ın Ereğli İlçesi Akköy Köyü’nde oturan 29 yaşındaki Şahin Sasa, 1.5 ay önce karın ağrısı, baş dönmesi, kusma ve bulantı şikáyetleriyle Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Sasa’da Hanta virüsü bulgularına rastlandı. Ön testlerinde virüs ’negatif’ çıkan Sasa, 32 gündür tedavi gördüğü yoğun bakımda dün sabah ’akut böbrek yetmezliği’ sonucu yaşamını yitirdi.
Bartın Hasankadı’da 46 yaşındaki İlyas Bilgin’in ardından Hanta virüsü şüphesiyle hayatını kaybeden ikinci kişi olan Şahin Sasa’nın cenazesi, yakınları tarafından alınarak köyüne götürüldü. Baba Cemal Sasa, "Doktorlar, oğluma fare idrarıyla temas etmesi sonucu virüsün bulaştığını söylediler" dedi. ZKÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Hastane Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Doç. Dr. Güven Çelebi, Şahin Sasa’nın şikáyetlerinin Hanta virüsü bulgularıyla tuttuğunu, kesin sonuçların iki hafta içinde çıkacağını belirtti. Doç. Çelebi, şubat ayından bu yana 16 hastanın Hanta virüsü şüphesiyle hastanede tedavi gördüğünü belirterek, "Hastanemizde Hanta virüsü teşhisi konan beş kişinin tedavisi sürüyor" dedi.
Sağlık Bakanlığı ise hastanın böbrek yetmezliğinden öldüğünü iddia etti.
Hanta: Fare dışkılarından geçen öldürücü virüs
Sağlık Bakanlığı’nın virüsle ilgili şu bilgilerini daha önceki haberimizde de vermiştik. Hastalığın tehlikesini düşünerek tekrarlıyoruz: Fare gibi bazı kemiriciler, Hanta virüsü taşımakta ve etrafa bıraktıkları vücut atıklarının doğrudan temas veya solunum yolu ile alınmasıyla insana bulaşmaktadır. 50’li yıllarda ilk kez Kore’de rastlanan bu hastalığın iki tipi mevcut: Akciğer yetmezliğine neden olan tip Amerika kıtasında, böbrek yetmezliğine yol açan tip ise daha çok Asya ve Avrupa kıtasında görülmektedir. Bu hastalık, ülkemizde gelişen tanı ve laboratuvar imkánları çerçevesinde ilk kez tespit edilmiştir. Hanta virüsünden korunmak için kemiricilerin atıkları ile kirlenme ihtimali olan yerlerin temizliğinin toz kaldırmadan deterjan veya çamaşır suyu kullanılarak yıkama şeklinde yapılması gerekmektedir. Virüs insandan insana bulaşmıyor. Hastalığın baş ağrısı, hafif ateş, ciltte kanama, titreme gibi belirtileri var. Hiçbir belirti olmadığı vakalar da mevcut. Kesin tedavisi yok. Aşı çalışmaları sürüyor.