Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Hanefi Bostan: "4/c ve 4/b'li Çalışanlar da 4/a'ya Geçirilerek Mağduriyetleri Giderilmeli"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, “Taşeron işçilerin maruz kaldığı bu insanlık dışı uygulamalar kaldırılırken, 4/C ve 4/B’li çalışanlar da 4/A’ya geçirilerek mağduriyetleri giderilmelidir” dedi.

Türk Eğitim-Sen  İstanbul İl Başkanı  Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, "Taşeron işçilerin maruz kaldığı bu insanlık dışı uygulamalar kaldırılırken, 4/C ve 4/B'li çalışanlar da 4/A'ya geçirilerek mağduriyetleri giderilmelidir" dedi.

Taşeron işçilerin kadroya alınması ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Türk Eğitim-Sen  İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, "Başbakan sayın Ahmet Davutoğlu 22 Mart 2016 tarihinde yaptığı açıklamada kamu işyerlerinde çalışan bütün taşeron işçileri kadroya geçireceklerini açıkladı ve bununla ilgili bütün çalışmaların tamamlandığını ifade etti. Konu, kamu idareleriyle belediyeler ve il özel idarelerinde çalışan yaklaşık  720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personeli doğrudan doğruya ilgilendirmektedir. İnsanların güvencesiz olarak köle gibi çalıştırılmasından vazgeçilmesi önemli ve doğru bir adımdır. Ancak 4/C, 4/B statüsünde çalışanlar ile yine kamuda "geçici" ve "vekil" olarak istihdam edilen personel de bu haklardan yararlandırılmalıdır. Ayrıca Kpss'ye girip 50 ve üzeri puan alanların da acilen istihdamı bir zaruret haline geldiği gerçeği hak ve adalet namına gözden uzak tutulmamalıdır" dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın, taşeron personelin kamuda  özel sözleşmeli personel pozisyonunda istihdam edileceğini ve bu haktan 1 Kasım 2015'ten önce işe girip halen çalışmakta olanların yararlanabileceği sözlerini  hatırlatan Hanefi Bostan, " Maliye Bakanı konu ile ilgili yaptığı açıklamanın devamında şu hususlara dikkat çekti: 'Güvenlik, temizlik personeli gibi yardımcı personel; Sağlık Bakanlığında, üniversitelerde yardımcı hizmetlerde çalışanlar, kamu idarelerinde hemşire, büro görevlisi, bilgi işlemci gibi asıl işleri yapanlar düzenlemeden yararlanacak. Bu kişiler, devlet memurluğuna atanmak için aranan şartları taşıyacak. Emekli aylığı almaya hak kazanmış ya da 65 yaşını doldurmuş taşeron işçi düzenlemeden yararlanamayacak. Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik sınav yapılacak. Sınavın ayrıntıları tasarıda belirlenecek. Mevcut aylıklar üzerinden maaş verilecek. Söz konusu kişiler, mali hakları bakımından 4/B kapsamındaki sözleşmeli personel gibi memurların toplu sözleşme düzenine tabi olacaklar. Taşeron çalışanlar, kamuya geçtikten sonra emeklilik sisteminde 4/A kapsamındaki personel gibi değerlendirilecek" ifadelerini kullandı.

"Bakan Ağbal'ın açıklamaları  çalışma hayatı için büyük önem arz etmektedir"diyen Bostan, "Nitekim taşeron çalışanların önemli bir bölümü halen maaşlarını tam alamamakta, izin kullanamamakta, bir kısmının SSK primleri yatırılmamaktadır. Taşeron işçilerin maruz kaldığı bu insanlık dışı uygulamalar kaldırılırken, 4/C ve 4/B'li çalışanlar da 4/A'ya geçirilerek mağduriyetleri giderilmelidir. Ayrıca üniversitelerde işçi statüsünde çalıştırılan yüksekokul mezunları da memur kadrosuna alınmalıdır. Bunların yanında vekil ebe, vekil hemşire, vekil imam gibi güvencesiz çalışmaya da son verilmelidir" dedi.

Bostan, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: "2015 yılı Ağustos ayında yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde kabul edilerek üzerinde çalışma yapılması konusunda anlaşılan, 657 sayılı Kanunun 4. maddesinin C fıkrası uyarınca istihdam edilen geçici personel ile yüksekokul mezunu kamu işçilerinin kadroya geçirilmesi konusunda bugüne kadar herhangi bir adım atılmaması üzüntü vericidir. Devlet kurumlarında aynı işi yapan fakat farklı ücret ödenerek iç barışın bozulmasına neden olan farklı istihdam türlerine biran önce son verilerek adalet sağlanmalıdır.  Kamudaki çok başlı yapı sonlandırılmadan, çalışanların iş güvencesi sağlanmadan,  insanca yaşanabilecek bir ücret ödenmeden, çalışanlar asli ve süreklilik arz eden kadrolu statüye geçirilmeden istenilen verimi elde etmek ve huzursuzluğu ortadan kaldırmak mümkün değildir. Bu nedenle taşeron işçilerinin kadroya geçirilmesine ilişkin hazırlanıp TBMM'ne sunulacak olan kanun taslağına başta 4/C'li, 4/B'li, üniversitelerde işçi statüsünde çalıştırılan yüksekokul mezunları ile 5393 sayılı Kanuna ve diğer mevzuat hükümlerine tabi güvencesiz çalıştırılan personelin de dahil edilerek söz konusu personelin de 4/A memur kadrosuna geçirilmesi gerekmektedir. Ayrıca KPSS'ye girip 50 ve üzeri puan alanların da acilen istihdamı bir zaruret haline geldiği unutulmamalıdır." - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title