Hanefi Avcı'nın Hikayesi: 3 Dava, 15 Yıl Hapis ve Tahliye
1392 gün sonra özgür kalan, bir dönemin efsane polis müdürü Hanefi Avcı'nın hikayesi...
4 yıldır cezaevinde olan Hanefi Avcı hakkında Yargıtay 9. Ceza Dairesi, tahliye kararı verdi. Peki Hanefi Avcı'nın 4 yıllık cezaevi hikayesi nasıl başladı? Bir dönemin efsane polis müdürünün hikayesinin ayrıntıları...
4 TERÖR ÖRGÜTÜ, 3 DAVA
Eskişehir Emniyet Müdürlüğü görevindeyken yazdığı “Haliç'te Yaşayan Simonlar-Dün Devlet Bugün Cemaat” isimli kitaptan sonra hayatı değişen Hanefi Avcı, meslek hayatı boyunca 24 defa takdirname, 744 kez ise maaş taltifi ile ödüllendirildi. Kitaptan sonra 4 ayrı silahlı terör örgütüne yardım ettiği iddiası ile hakkında 3 ayrı dava açıldı.
Devrimci Karargah Örgütüne yardım ettiği ile yargılandığı davada 15 yıl 4 ay 5 gün hapis cezasına çarptırıldı. Örgüt üyesi olduğu iddiasıyla yargılanan sanıkların bile tahliye olduğu 75 sanıklı davada, tutukluluğu devamına karar verilen tek sanık oldu.
Hanefi Avcı’nın davalarının hikayesi:
KİTABIN ARDINDAN TUTUKLANDI
* Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın, “Haliç'te Yaşayan Simonlar- Dün Devlet Bugün Cemaat” isimli kitabı 20 Ağustos 2010’da piyasaya çıktı. Büyük yankı uyandıran kitaptan 38 gün sonra, 28 Eylül 2010’da Devrimci Karargah Örgütü’ne yardım ettiği iddiası ile tutuklandı.
* Cezaevine giren Hanefi Avcı hakkında davalar ve örgüt suçlamaları peşi sıra gelmeye başladı. İstanbul 9’ncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde Devrimci Karargah örgütüne yardım ettiği, İstanbul 16’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde Odatv davası diye bilinen davada Ergenekon Silahlı Terör Örgütü’ne, Ankara 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde ise PKK ve TİKKO örgütlerinin propagandalarını yaptığı iddiası hakkında dava açıldı.
DEVRİMCİ KARARGAH DAVASI'NDAN 15 YIL 4 AY HAPİS CEZASI
* Bu davalardan ilki olan Devrimci Karargah davası sonuçlandı. Hanefi Avcı, terör örgütü ve mensuplarına bilerek yardım etmek suçundan 5 yıl 7 ay 15 gün, soruşturmanın gizliliğini ihlal suçlamasından 2 yıl 2 ay 20 gün hapis, yargı görevini yapanları etkileme suçundan 2 yıl 6 ay hapis ve ruhsatsız ve vahim nitelikte otomatik ve yarı otomitik silah bulundurup taşıdığı gerekçesi ile 5 yıl ve 500 gün adli para cezası olmak üzere toplam 15 yıl 4 ay 5 gün hapis cezasına çarptırıldı.
AVCI HARİÇ HEPSİ SERBEST KALDI
Devrimci Karargah davası sonunda ortaya çıkan tablo ise şu oldu;
* Devrimci Karargah örgütüne üye olduğu ve örgüte yardım ettiği gerekçesi ile haklarında ceza verilen 38 sanığın tamamı serbest bırakıldı. 1 kişi hariç. Örgüt üyelerinin ceza alıp serbest kaldığı davada, örgüte yardım ettiği gerekçesi ile ceza alan Hanefi Avcı’nın tutukluğunun devamına karar verildi.
* 75 sanıklı davada Devrimci Karargah örgüt yöneticisi olduğu ve silahlı eylemlere katıldığı tespit edilen 5 kişi dışında hükümlü olarak tutukluluğuna karar verilen tek kişi oldu: Hanefi Avcı.
* Devrimci Karargah Örgütü’ne mensup olmak, silah, patlayıcı vs. bulundurmak suçlarından 19 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırılan Necdet Öztürk’ün tutuksuz yargılanmasına karar verildiği davada, Hanefi Avcı’nın tutukluluğuna devam karar verildi.
* Selimiye’deki 1’nci Ordu Komutanlığı’na havan silahlı saldırı düzenleyen Cemal Bozkurt ve Özgür Dinçer ile evinde 2 adet Kalaşnikof silah bulunan Necdet Öztürk 5’er yıl ceza aldı. Hanefi Avcı, evinde bulunan OHAL ruhsatlı silahlardan, 5 yıl ve 500 gün adli para cezası aldı.
* Aynı davada, örgüte yardım ettiği iddiası ile yargılanan 12 kişi 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılırken, Hanefi Avcı’ya 5 yıl 7 ay hapis cezası verildi.
ODATV DAVASI'NDA TAHLİYE EDİLMİŞTİ
12 Aralık 2013'te İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen OdaTV duruşmasında tutuklu olan Hanefi Avcı ve Yalçın Küçük’ün tahliyesine karar verildi. Böylece bu davada tutuklu sanık kalmadı.
4 YIL SONRA TAHLİYE
Devrimci Karargah Örgütü'ne yardım suçundan 4 yıldır cezaevinde olan efsane polis müdür Hanefi Avcı hakkında AYM haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Anayasa Mahkemesinin Avcı hakkındaki ihlal kararının ardından, Avcı'nın avukatı Fidel Okan, tahliye için Yargıtay 9. Ceza Dairesine başvurdu. Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararının ulaşması üzerine Daire, başvuruyu değerlendirerek, tahliye konusunda karar vermek için Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 105. maddesi uyarınca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından görüş almak üzere müzekkere yazdı.
Başsavcılık, Avcı'nın tahliyesi yönünde görüş bildirdi.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyeti de Avcı'nın tahliyesine karar verdi.