Haberler

Hamsi Stokları Akustik Yöntemle Belirlenecek

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karadeniz'de hamsi stoklarının akustik yöntem ile belirlenmesi ve sürekli izleme modelinin oluşturulmasını içeren 4 yıllık TÜBİTAK projesinin ikinci ayağı başlıyor.

Ulusal Balıkçılık Veri Toplama Programı için Karadeniz'de hamsi stoklarının akustik yöntem ile belirlenmesi ve sürekli izleme modelinin oluşturulmasını içeren 4 yıllık TÜBİTAK projesinin ikinci ayağı başlıyor. Proje kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına hamsi araştırması yapmak üzere Mersin'in Erdemli ilçesindeki ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'ne ait RV BİLİM 2 Araştırma Gemisi Karadeniz'e çıkmaya hazırlanıyor.

Yapılan çalışmayla ilgili bilgi veren ODTÜ Deniz Biyolojisi ve Balıkçılık Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç Dr. Ali Cemal Gücü, "TÜBİTAK tarafından desteklenmekte olan ve ilk ikisi geçen sene tamamlanan araştırmanın 1 Kasım'da başlayıp ve Aralık ortasına kadar sürdürülecek olan bu üçüncü seferinde temel amaç hamsi stokunun durumunun ortaya konulmasıdır" dedi.

Bu amaç doğrultusunda İstanbul'dan başlayacak araştırmada gemi İğneada'dan Hopa'ya tüm Karadeniz kıyısı boyunca uydu verileri kullanılarak önceden tahmin edilecek olan olası alanların akustik yöntemle taranacağını kaydeden Gücü, "Hamsi sürülerinin bulunmasının ardından Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsüne ait proje kapsamında yenilenmiş 'Sürat 1' araştırma teknesi de araştırmaya katılacak ve iki gemi sezon boyunca hamsiyi izleyecek balık sayımı yapılacaktır. Denizde yapılacak olan çalışmalara ek olarak kara ekibi de düzenli aralıklarla karaya çıkış noktalarında gırgır teknelerince karaya çıkartılacak hamsileri örnekleyeceklerdir" şeklinde konuştu.

Toplanacak olan veriler ışığında av gücü ile avlanan balık miktarı arasındaki ilişkinin değerlendirileceğini, bir sonraki yıl avlanması gereken toplam hamsi miktarının tahmin edileceğini anlatan Gücü, şunları kaydetti;

"2011-2012 av sezonunda sadece bir ay süren ve 200 bin ton civarında gerçekleşen hamsi avcılığının önümüzdeki yıllarda av sezonunun uzatılması ve yakalanan balık miktarının arttırılabilmesi için gerekli düzenlemelerinin belirlenmesi hedeflenmektedir. Deniz çalışmaları sırasında yapılacak olan hidrografik ölçümlerle ayrıca hamsinin kışın kuzeyden Türkiye kıyılarına inerken izlediği göç yollarının ve şartlarının belirlenmesi; biometrik ölçümlerle de Karadeniz'de birbirinden farklı üreme, büyüme ve göç özellikleri gösteren hamsi formlarının varlığının ortaya çıkartılması gibi bilinmeyenlere de cevap verilmesi amaçlanmaktadır." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün Erdoğan başkanlığında toplanıyor

Milyonlar bugün yapılacak toplantıya kilitlendi! Masada 2 önemli başlık var

AFAD'dan 13 kente turuncu, 25 kente sarı uyarı

AFAD'dan 13 kente turuncu, 25 kente sarı uyarı

İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

title