Hamburglu Türk Yazarlar Kitaplarını Tanıttı
Dha DIŞ HABER- Bergedorf Alevi Kültür Merkezi (BAKM) tarafından düzenlenen edebiyat etkinliğinde Hamburglu yazarlar Esma Arslan ve Behçet Algan kitaplarını tanıttılar.
Dha DIŞ HABER-
Bergedorf Alevi Kültür Merkezi (BAKM) tarafından düzenlenen edebiyat etkinliğinde Hamburglu yazarlar Esma Arslan ve Behçet Algan kitaplarını tanıttılar.
BAKM Başkanı Alper Doğan'ın kısa selamlama konuşmasının ardından başlayan, dernek yönetim kurulu üyesi Leyla Şahin ve sayman Ecevit Gültekin'in yönettiği etkinlikte önce Esma Arslan, 1970'li yıllarda Türkiye'den kaçmak zorunda kalan kadın devrimciyi konu ettiği romanı "Resmime Dokunan Çığlık"tan bölümler okudu. Kitabının kurgu olduğunu ama yaşamında edindiği tecrübe ve gözlemleri de işlediğini söyleyen Esma Arslan, şimdi ise üçüncü kitap hazırlığında olduğunu kaydetti. Almanya'da yaşayanların Türkçelerini geliştirmeleri için edebiyat uğraşlarının önemli bir yol olduğunu ifade eden Arslan, "İnsanları okumaya ve yazmaya teşvik etmek için Hamburg Edebiyat Atölyesi'ni kurduk. Atölye çalışmasında yazmaya daha da motive oldum. Yazdığımı yayınlama gücü buldum" dedi. Arslan, etkinlikte şiirlerinden de örnekler okudu.
"Okumama alışkanlığı, 'kitap tehlikelidir' zihniyetinin ürünü"
BAKM Başkanı Alper Doğan, Anadolu insanının başta şiir olmak üzere yazmaya meraklı olduğunu belirterek, "Sorarsanız her üç kişiden biri mutlaka şiir yazar. Ama Batı Avrupa toplumlarıyla kıyasladığınız zaman düzenli olarak kitap okuma, edebiyat etkinliklerine katılma vs. gibi konularda çok gerideyiz" dedi. Doğan, Türkiye'de okumayı teşvik etmeyen, hatta tehlikeli sayan, yazarları hapislere atan devlet politikasının insanların bilinçaltına "kitap tehlikelidir" zihniyetini yerleştirdiği söyledi.
"Zorluklar diyalog ve hoşgörü ile aşılır"
Hamburg'da "Altona'nın Muhtarı" lakabıyla tanınan Altona İlçe Belediye Meclisi SPD üyesi, kuaför salonu sahibi Behçet Algan ise kendi yaşam öyküsünü konu alan ikidilli "Duvarlara Sorun Beni" isimli kitabını tanıttı. Memleketi Adana'da dokuz kişi çalıştırdığı kuaför salonunu kardeşine devredip Almanya gelmesinin nedeninin 1979'daki Abdi İpekçi cinayeti olduğunu belirterek, "Abdi İpekçi cinayeti hayatımda bir kırılma noktasıydı. Herkesin takdir ettiği gazeteciyi koruyamayan devlette kalmak istemedim. Almanya maceram böyle başladı" dedi. Almanya'da ilk başlarda her şeyin güllük gülistanlık olmadığını çok çabuk gördüğünü, çok önyargı ile karşılaştığını kitabında anlatan Algan, "Ancak iyi diyalog, ilişkiler ve hoşgörü ile bir çok zorluğun aşılabileceğini gördüm" dedi.
Esma Arslan ve Behçet Algan daha sonra kitapları ve yazarlık üzerine kendilerine yöneltilen soruları yanıtlayıp, kitaplarını imzaladılar.
Resimaltları
mu-bakm 1 Behçet Algan ile Esma Arslan
mu-bakm 2 Behçet Algan ve Esma Arslan BAKM üyeleriyle
mu-bakm 3 BAKM Başkanı Alper Doğan
mu-bakm 4 Behçet Algan ile Esma Arslan kitap imzalarken - Başlayan