Haberler

Hamas-İran Yakınlaşması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bölgede yaşanan siyasi değişimlerin Hamas'ı, Esed rejimini tanımadığını ilan etmesiyle İran'la bozulan ilişkilerini düzeltmeye hatta daha da güçlendirmeye sevk ettiği ifade ediliyor.

Hamas'ın, "siyasi ve ekonomik ambargoyu" kırmak için İran'la ilişkilerini düzeltmeye çalıştığı belirtildi.

Bölgede yaşanan siyasi değişimlerin Hamas'ı, 2011 yılında patlak veren Suriye krizinde, Esed rejimini tanımadığını ilan etmesiyle İran'la bozulan ilişkilerini düzeltmeye hatta daha da güçlendirmeye sevk ettiği ifade edildi.

Hamas ve İran ilişkilerinin normale dönmesinin doğal bir süreç olduğunu kaydeden Gazze'deki "Beytül Hikme" adlı strateji kuruluşun başkanı Ahmed Yusuf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, " Hamas, siyasi ve ekonomik ambargodan çıkmak için yollar aramakta. Bu amaçla siyasi yelpazesini geniş tutmak zorunda" dedi.

Hamas'ın bölgedeki değişim dalgalarını doğru okuyarak etrafına örülmek istenen tüm siyasi duvarları yıkmayı hedeflediğini vurgulayan Yusuf, " Hamas'ın İran'a ihtiyacı var. İran da Hamas'ın bölgedeki öneminin farkında, bu durumda her iki tarafın birbirlerine tekrar yakınlaşmaları doğal" diye konuştu.

Hamas Hareketi'nin siyasi büro üyelerinden İzzet er-Reşak da Filistin davasının "desteğe" olan "ihtiyacı" nedeniyle İran'la ilişkilerini güçlendirmekte olduğunu ve bugünlerde İranlı yetkililerle sık sık görüşüldüğünü dile getirdi.

Reşak, Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal'in geçen Çarşamba günü Katar'ın başkenti Doha'da, İran'ın Arap ülkeleri ve Afrika'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan'la "Filistin sorunu" ve "bölgedeki gelişmeler" çerçevesinde görüştüklerini söyledi.

İsmail Heniye'nin video konferans yoluyla katıldığı ve İran'ın Filistin'e olan desteğinin önemine değindiği İslami Televizyon ve Radyo Birliği Konferansı'nın açılış konuşmasını da hatırlatan Reşak, konferanstaki konuşmasında İran lideri Hasan Ruhani'nin, "ülkesinin Filistin'e desteklerinin her alanda devam edeceği" yönündeki sözlerine dikkati çekti.

Mısır, 3 Temmuz 2013'deki askeri darbenin ardından Gazze sınırındaki tünelleri kapatarak, Hamas Hareketi'ne uygulanan ambargoyu sıkılaştırmıştı. Mısır darbe yönetimi tarafından tünellerin imha edilmesi ve Refah Kapısı'nın kapatılması, Hamas'ı hükümette görevli memurların maaşlarını ödeyemez hale getirmişti.

Maliye Bakanlığı kaynaklarına göre, tüneller aracılığıyla yapılan ticaretten alınan vergiler, Gazze'deki Filistin hükümetinin gelirlerinin yüzde 40'ını teşkil ediyor. Resmi dairelerde 42 bin kişinin çalıştığı Gazze'de, memurların hükümete maliyetinin aylık 37 milyon doları geçtiği ifade ediliyor. İran'ın, Hamas yönetimine aylık 20 ila 30 milyon dolar arasında yardım ettiği belirtiliyor. - Gazze

Kaynak: AA / Güncel
Putin'den dünyayı tedirgin eden bir açıklama daha: Savaş artık küresel

Putin'den dünyayı tedirgin eden bir açıklama daha! Açık açık tehdit etti

DEM Parti Esenyurt İlçe Eş Başkanları tutuklandı

Mahkemeden DEM Partili başkanlarla ilgili karar

İstanbul'a kar sonunda geliyor! Valilik tarih vererek uyardı

İstanbul'a kar sonunda geliyor! Valilik tarih vererek uyardı

Yenidoğan davasında 4. gün sona erdi!

Uğruna savcının makamında ölümle tehdit edildiği başhemşireden skandal ifade

title