Halk Ekmek'te, İsrafa Karşı Tasarruf Önlemleri
Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, ekmek israfının önlenmesi amacıyla ürettiği ürünler ve gerçekleştirdiği politikalarla, örnek olmaya devam ediyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, ekmek israfının önlenmesi amacıyla ürettiği ürünler ve gerçekleştirdiği politikalarla, örnek olmaya devam ediyor.
Ankara Halk Ekmek Fabrikası, ülke ekonomisi adına büyük rakamlara mal olan israfın önlenmesi için iadesiz satış politikasının yanı sıra roll ekmek, köy ekmeği, galeta unu, çorbalık galeta ve halk çerez gibi ürünler de üretiyor.
Yılda 4 milyar ekmeğin israf edildiği Türkiye'de, bu israfın 1 milyardan fazlasının, İstanbul, Ankara ve İzmir'de olduğu bilgisini veren Halk Ekmek Genel Müdürü Ali İlkbahar, "Ülkemizde yılda 44 milyar adet ekmek üretiliyor. 40 milyarı tüketiliyor ve 4 milyarı çöpe gidiyor. İsraf edilen ekmek, ülke ekonomisini büyük miktarlarda kayba uğratıyor. İstanbul ilimizde günde 2 milyon ekmek israf edilirken, Ankara ve İzmir illerinde bu sayı ise ayrı ayrı 600'er bini buluyor" dedi.
"İsrafın yüzde 70'i hastane, otel ve lokantalardan"
Düşük gelir gruplarında ekmek tüketiminin fazla olmasına karşın israfın daha az olduğunu, gelir düzeyi yükseldikçe de ekmek tüketimi azalırken, israfın arttığını anlatan İlkbahar, "Ekmeğin çöpe atılmasındaki faktörler; gereğinden fazla ekmek satın alınması, satın alınan ekmeğin uygun koşullarda saklanmaması ve kalitesinin düşük olması şeklinde sıralanabilir. Ekmek israfının yüzde 70'i; yemekhaneli iş yerleri, hastane, yatılı okul, öğrenci yurdu, otel ve lokantalarda oluşuyor" bilgisini verdi.
Ankara Halk Ekmek Fabrikası olarak israfın önlenmesi adına her yıl pek çok faaliyete imza attıklarının da altını çizen İlkbahar, tüm bunların yanında uyguladıkları politika ve ürünleriyle de örnek olduklarını kaydetti. Fabrika'nın 'İadesiz Satış Politikası'yla, satış büfelerine gönderilen ekmeklerin, satılamadıkları gerekçesiyle geri alınmadığını belirten Genel Müdür İlkbahar, "Tüm ekmek satış büfeleri görevlilerine, konuyla ilgili bilgi verildi. Bayilerimize, satacakları kadar ürün veriyoruz, iade kabul etmiyoruz. Bu sayede Halk Ekmek büfelerinden tek bir ekmek bile geri gelmiyor ve ekmek israfına meydan verilmiyor" dedi.
"Hijyenik koşullarda değişik ürünler imal ediyoruz"
İlkbahar, bunun yanında israfın önlenmesi amacıyla hijyenik koşullarda değişik ürünler imal ettiklerini belirterek, bunları şöyle sıraladı:
"Normal ekmekler bölünüp israf edildiğinden, tek kişinin yiyebileceği 50 gramlık roll ekmek üretiyoruz. Saklama ömrü de uzun olan roll ekmeğin taşınması daha kolay oluyor. Fabrikada üretilen ve şeklindeki bozukluk veya elde kalan tüm ekmekler, hijyenik ortamda özel bir teknolojiyle tekrar öğütülerek, galeta ununa dönüştürülüyor. Bu sayede ekmek israfı önlenmiş oluyor. Üretim fazlası olan ekmekler, tekrar fırınlanarak küçük küpler şeklinde doğranıyor ve fırında kızartılıyor. Daha sonra bu ekmekler özel ambalajlarına alınarak, çok uygun fiyatla tüketiciye satılıyor. Ekmeklerde kullanılan un tipleri içinde en sağlıklı ve ekonomik olanı, tam randımanlı buğday unundan yapılan 'köy ekmeği'dir. Çünkü beyaz un imalatında 100 kilogram buğdayda 50-60 kilogram un elde edilir ve yüzde 40-50 civarında bir ayrıştırma söz konusudur. Halbuki 100 kilogram buğdaydan 95-98 kilogram un eldesiyle tam buğday unu sağlanması durumunda, sağlıklı beslenme yanında, buğday tüketiminde de önemli derecede tasarruf sağlanabiliyor. Üretim esnasında beyaz, fazla kızarmış, bıçak açmamış, şekli bozuk ekmekler satışa sunulmayarak, hijyenik koşullarda muhafaza ediliyor. Bu ekmekler dilimlenerek tekrar fırınlandıktan sonra öğütülerek galeta unu yapılıyor. Galeta unları ekstrüzyon pişirme teknolojisi kullanılarak sağlıklı ürün grupları olan ve çeşitli yaş gruplarına hitap eden çerezler üretilerek ekonomiye katkı sağlanıyor." - ANKARA