Haberler
Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Kayapınar Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltında

Belediye başkanı terör soruşturmasında gözaltına alındı

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

Haksal: "Hala Amatör Ruhluyum"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşen söyleşi, Hüseyin Su'nun dinleyicilere Ali Haydar Haksal'ı tanıtmasıyla başladı.

Zeytinburnu Belediyesi'nin usta öykücü Hüseyin Su'nun moderatörlüğünde düzenlediği "Bir Hayat Bir Hikaye" programının bu ayki konuğu Yedi İklim Dergisi Genel Yayın Yönetmeni, öykücü Ali Haydar Haksal konuk oldu.

Su, Haksal'ın 30 yıllık bir yazın serüveni olduğunu dinleyicilerle paylaşarak, yazarın 40 yıllık yazı hayatında 14 öykü kitabı ve 32 kitaplık yazınsal ürünü olduğunu aktardı. Su, sözlerine Ali Haydar Haksal'ın öykülerinin genel özelliklerine değinerek devam etti:

"Ali Haydar Haksal'ın öyküleri genel olarak bir çatışma çevresinde kurulur ve seyreder. Çoğu zaman bu ,çatışmanın sebebini anlayamayız ama bu çatışmayı seyreder görürüz. Öykünün kahramanları çatışma içinde bunalımlar yaşarlar.

Öykü kahramanları kendi olamamanın huzursuzluğunu yaşarlar, sanki öykü kişileri bir labirente mahkummuş gibi yaşarlar.

Çaresizlik bunalım intihar Ali Haydar Haksal öyküsünün ana girdaplarıdır. Öykü kahramanları bunalımlı hastalıklar yaşayan klinik vakalardır. Yalnızlık ve çaresizlik öykülerinin ana temasıdır. Öyküler çaresiz ve duygusal insanlar üzerinden anlatılır."

Su, Haksal"ın öykü kişilerinin arayışlarının bireysel değil evrensel düzlemde olduğunu, ayrıntı yoğunluğunun öykülerinin ve kişilerinin hem yorulduğu hem rahatladığı bir yol olduğunu sözlerine ekledi.

- Haksal: "Öykü ruhumun yansımasıdır"

Programda yazı serüvenini anlatan Ali Haydar Haksal da, çocukluğunda

köyde yaşadığı yıllarda ilk köy okulunun babasının açtığı kendi yaşadıkları ev olduğunu, çocukken gözünü açar açmaz kendisini okulda bulduğunu ve okumaya çok hevesli olduğunu dile getirdi. Yazma istediğinin ilk tohumunu dedesinin attığını söyleyen Haksal, konuya dair bir anısını dinleyicilerle paylaştı:

"Dedem kitaplarının atılmasını, dağıtılmasını veya satılmasını istemezdi. Kitaplarını soyundan birinin koruyacağını söylerdi. Maddi açıdan zor günler geçirsek bile dedemin kitapları satılmadı ve şuan hala kütüphanemde duruyorlar."

Haksal, gençliğinde Batılı yazarları okumaya başladığında kendi coğrafyasının öyküsünü görmeye başladığına vurgu yaparak, "Edebiyat dergileri ile tanıştıktan sonra da yazmaya karar verdim" dedi.

Haksal konuşmasında, öykülerini bugünümüzün gerilimi ve bunalımı içinde yazdığına, hayata bakışını ister istemez bir noktaya oturma gereksinimi duyduğuna değinerek şunları aktardı:

"Öykü ruhumun yansımasıdır, yaşadığım öyküsel bir hayattır, öykünün bendeki karşılığını tam olarak bilmiyorum. Hala amatör ruhluyum ve arayıştayım, öykümde çok değişik tarzlar, anlatım biçimleri ve yaklaşımlar var. İnsan karakterlerini yüzlerinden okumaya çalışıp öykülerime karakter kazandırmaya çalışıyorum."

Program, Hüseyin Su ve Ali Haydar Haksal'ın dinleyicilerin sorularını cevaplamasıyla son buldu.

Hüseyin Su'nun moderatörlüğünde gerçekleşen Bir Hayat Bir Hikaye söyleşisinin Aralık ayı konuğu yazar Sadık Yalsızuçanlar olacak.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title