Hakkari'de Besicilerin Kış Hazırlığı Başladı
Hakkari’nin Geçitli (Payanis) köyünde tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçiler kış hazırlıklarını bitirmek için hummalı bir çalışma içine girdiler.
Hakkari'nin Geçitli (Payanis) köyünde tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçiler kış hazırlıklarını bitirmek için hummalı bir çalışma içine girdiler.
Kış mevsiminin uzun ve sert geçtiği Hakkari'de besiciler bölgede meydana gelen olaylardan dolayı hayvanları için yaz boyunca büyük zorlularla biçtikleri otları patos makinesine atarak samana çeviriyor.
Hakkari merkeze bağlı Geçitli (Payanis) köyünün Hamedan Mahallesi sakinleri, bölgede meydana gelen olaylardan dolayı bin bir zorlukla köyün meralarında ve yaylalarında biçtikleri otları köy merkezine getirerek saman yapıyor. Bölgede olayların olmasından endişelenen köylüler hem sonbaharın yaklaşması hem de bölgedeki sıkıntılı süreçten dolayı bir an önce kış hazırlıklarını bitirmek için hummalı bir çalışma içine girdiler. Köy halkının yapılan çalışma sonucunda ortaya çıkan gürültü ve otlardan çıkan ot tozundan en az şeklide etkilenmeleri için köyün uzak bir köşesinde kurulan patosla otlarını samana çeviriyor. Gece boyunca devam eden çalışma yardımlaşama sonucunda neşeli geçtiğini belirten köylüler bir birlerine yardımcı olmaktan memnun. Yapılanın atalarından kendilerine miras kalan bir kültürün parçası olduğunu belirten köy sakinlerinden İsmail Demirel, köydeki yaşamın bütün zorluklarına rağmen köylerini sevdiklerini ve köy yaşamından mutlu olduklarını belirtti. Demirel, "Bizler köyde imece usulü birbirimize yardım ederek her gece bir komşumuzun otlarını patosa atarak samanlarımızı hazırlıyoruz. Yaşamımız hayvancılık üzerinedir. Geçimimizi bununla sağlıyoruz" dedi.
Okul dönemlerinde Hakkari kent merkezinde okuduğunu belirten köyün gençlerinden Mahmut Demirel, köyde kalan ailelerine yardım etmek maksadıyla okulların kapanması ile birlikte hemen köye geldiklerini ve yaz boyunca köydeki işlerde büyüklerine yardım ettiklerini belirten Demirel, "Gündüzleri hem sıcak olduğu için hem de patostan çıkan gürültü ve ot tozları ile köylülerin rahatsız olmasını istemediğimiz için bu işi akşamları yapıyoruz. Köyün gençleri olarak eskiden olduğu gibi imece usulü yaparak birbirimize yardımcı oluyoruz. İlkbaharda okulların kapaması ile birlikte köye gelip büyüklerimize yardımcı oluyoruz. Haziran ve Temmuz aylarında mera ve yaylalarımızda biçtiğimiz otları köy merkezine taşıyıp samana çeviriyoruz. Daha sonra bu samanları balyalara koyup istifleyip kış aylarında hayvanlarımıza yem yapıyoruz. Okulların açılması ile birlikte tekrardan okullarımıza dönüyoruz. Böylece hem okul harçlığımız çıkıyor hem de beslediğimiz hayvanlarımızın yemlerini tedarik etmiş oluyoruz" dedi.
Köylünün bir kısmı gündüzleri mera ve yaylada kalan otları köy merkezine indirirken, diğer köylülerde sabaha kadar devam eden bu mesaisini bitirdikten sonra ertesi akşam başka bir köylünün işi ile devam ediyor. - HAKKARİ