Hakkari'de 4 kişinin çığ altında kalması -
Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Tekeli köyü Tanyolu mezrasında çığ altında kalan İran uyruklu 4 kişiden 2'sini arama çalışmaları bugün de devam etti.
Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Tekeli köyü Tanyolu mezrasında çığ altında kalan İran uyruklu 4 kişiden 2'sini arama çalışmaları bugün de devam etti.
Şemdinli'de yurda yasa dışı yollarla giriş yapan ve Tekeli köyü Tanyolu mezrası yakınlarında çığ altında kalan İran uyruklu Faxır Ahmet ve Xebat İsmail'in cesedine dün ulaşan kurtarma ekipleri, bugün de Şakir Salih ve Adem Mustafa'nın bulunması için çalışmalarını sürdürdü.
Bölgede, İlçe Jandarma Komutanlığı ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekiplerinin yanı sıra köylüler, korucular ve İran'dan gelen akrabaları tarafından 5 günden bu yana devam eden çalışmalar, bugün de sonuç vermedi.
Havanın kararmasıyla son verilen çalışmaları incelemek üzere Tanyolu mezrasına gelen Vali Necmettin Kalkan, kar nedeniyle kapalı bulunan 3 kilometrelik yolu yürüyerek çığ bölgesine ulaştı.
Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği Vali Kalkan, çığ altında hayatını kaybeden İran uyruklu vatandaşların yakınlarına başsağlığı diledi.
Vali Kalkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, 3 Şubat'ta Şemdinli Kaymakamlığına yapılan bir ihbar üzerine Tanyolu mezrasının İran sınırına yakın bir noktasında çalışma başlattıklarını söyledi.
-"Büyük devlet olmanın gereğini yapıyoruz"
İlk gün çığ altında kalanlara ait eşyaların bulunmasıyla arama çalışmalarının hız kazandığını anlatan Kalkan, şöyle konuştu:
"Şu ana kadar 2 kişinin cesedine ulaşıldı. Diğer 2 kişinin bulunması için çalışmalar devam ediyor. Şu an 2 bin 400 metrede bulunuyoruz. Burası yol olmayan bir yer, ama büyük devlet olmanın gereği iş makinelerini buraya kadar sevk ettik. Çünkü meydana gelen çığ olayı oldukça büyük hem derinlik itibarıyla hem de bir kilometrelik bir alanı kapsaması itibarıyla oldukça büyük bir alanda çalışmalar sürüyor. İlk etapta İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün teknik imkanlarıyla başladığımız çalışmanın sonuç vermeyeceğini görünce iş makinelerini devreye sokmak zorunda kaldık. Yarından itibaren 3 makineyle arama çalışmalarına devam edeceğiz. En önemlisi bulunduğumuz bölgedeki hava şartları. Eğer hava şartları değişecek olursa bu makineleri kullanamayacağız ve burada bulunan insanların da sıhhati, selameti için çalışmalara ara verme durumunda kalabiliriz. Ama umuyoruz ki hava şartları bozmadan bu iş makineleriyle, burada bulunan vatandaşlarımızla, değerli Şemdinli halkıyla beraber bir sonuca ulaşırız ve kaybolan 2 kişiyi de buluruz."
Kalkan, İran ve Türkiye sınırındaki köylerin birbiriyle akraba olduğunun herkes tarafından bilindiğini ancak sınır kapıları kullanılarak akraba ziyaretlerinin sürdürülmesinin çok daha makul olacağını bildirerek, "Buradan bir ders çıkarmak lazım. Sınır köyleri arasında akraba ilişkileri var, bunu kabul ediyoruz ama sınır kapıları var. Esendere'de bir kapımız var. O kapıdan yasal yollardan girip çıkmak mümkün. Dolayısıyla bundan böyle çevrenizdeki eşinize, dostunuza, akrabanıza aynı olayların, benzer olayların yaşanmaması adına tavsiye ve telkinde bulunmanızı sizlerden istiyorum ki bir daha böyle acılar yaşamayalım" ifadelerini kullandı.
-Türkiye seferber oldu
Çığ bölgesinde arama çalışmasına destek veren köylülerden Lokman Oruç da yaklaşık 2-3 ay önce İran tarafından bir çığ hadisesi yaşandığını ve kar altında kalanlar olduğunu öne sürerek, çığ bölgesinde herhangi bir çalışma yapılmadığını iddia etti.
Oruç, Türkiye'nin ise çığ altında kalan İranlıları kurtarmak için adeta seferber olduğunu vurgulayarak, "Bizim valimiz, komutanlarımız, kaymakamımız ve tüm mülki idare amirlerimiz karda yürüyerek çığ bölgesine geldi. Bu da devletimizin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Allah hepinizden razı olsun, hepinize teşekkür ediyoruz" dedi.
Vatandaşlardan Ömer Yüce ise devletin sunduğu imkanlarla çalışmaların 5 günden bu yana devam ettiğine değinerek, Vali Kalkan ile Şemdinli Kaymakamı Adem Ünal ve İl Jandarma Komutanı Albay Yavuz Özfidan'a desteklerinden dolayı teşekkür etti.