Hakim Uyarınca Türkçe Savunma Yaptı
Üniversite öğrencisi Seyithan Erkan, yazdığı Kürtçe metni okuyamayınca uyarıldı.
Ağrı'da PKK/KCK terör örgütünün Öz Savunma Birliği (ÖSB) yapılanmasına bağlı olduğu ve okul yakma eylemine katıldığı iddiasıyla yargılanan üniversite öğrencisi Seyithan Erkan, yazdığı Kürtçe metni okuyamayınca uyarıldı. Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya'nın, cezaevlerinde Kürtçe metin verilerek baskı yapıldığı, özgür ifade verme hakkının engellendiğini belirtmesi üzerine, kendini Kürtçe ifade edemeyen Erkan savunmasını Türkçe yapmak zorunda kaldı.
Emniyet İstihbarat ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü görevlileri, 19 Kasım 2012 günü teknik takibe alınan Ağrı Dağı Öğrenci Derneği (ADÖ-DER) Başkanı Seyithan Erkan ile Metin Özmen ve Kemal Kahraman'ı, tanınmamak için kar maskeleri takarak gece yarısından sonra Ağrı'daki Yavuz Selim İlköğretim Okuluna molotoflu saldırı yaparken yakaladı. Ağrı Merkez İmam Hatip Lisesi'ne de molotoflu saldırı hazırlığı yaptıkları tespit edilen üniversite öğrencilerinin üzerinde eldiven, kibrit, benzin ve hazırlanmış molotof şişeleri bulundu.
İbrahim Çeçen Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı 4'üncü sınıf öğrencisi Seyithan Erkan, Tarih Bölümü 2'inci sınıf öğrencileri Metin Özmen ve Kemal Kahraman, Türkçe Öğretmenliği Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi Serhat Oktay, Meslek Yüksekokulu 1'inci sınıf öğrencisi Halit Çankaya, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğrencilerinden Erkan Efe ilk sorgunun ardından tutuklandı. İbrahim Çeçen Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi Faris Kineş ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
KÜRTÇE SAVUNMAYI OKUYAMAYINCA HAKİM UYARDI
'Silahlı terör örgütüne üye olmak' ve ' kamu malına yakarak zarar vermeye teşebbüs' suçlamalarıyla 7,5 yıldan 27 yıla kadar hapis cezası istemi ile yargılanan üniversite öğrencileri dün Erzurum 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk kez hakim karşısına çıktı. Sanıklar tercüman aracılığı ile Kürtçe savunma yapmak istedi. Kürtçe metni okuyarak savunma yapmaya başlayan Seyithan Erkan ile tercümanı arasında anlaşmazlık çıktı. Kürtçe metni tam olarak okuyamayan Seyithan Erkan'ın söyledikleri tercümanı tarafından yanlış çevrilince mahkeme heyeti tarafından uyarıldı. Bu gelişme üzerine Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya sanığı şu sözlerle uyardı:
"Bize gelen iddia şöyle: Cezaevlerinde Kürtçe metin verilerek baskı yapılıyor, okunması isteniyor. Bu şekilde özgür ifade verme hakkı engelleniyor. Okuduğunu kağıda bakmadan tekrarlayabilecek misin? Kağıdı bırak ve aynı söylediklerini tekrarla. Kendini hangi dilde daha iyi ifade ediyorsan o şekilde savunmanı yap. Bu şekilde gerçek demokratik yargılama yapamadığımız endişesine kapılıyoruz. Savunma yapan kişinin doğru söylediğini yüzündeki mimikten hal ve hareketlerinden anlamamız lazım. Derdimiz burada suçlu ve suçsuzu ayırt edebilmek."
TÜRKÇE SAVUNMA YAPTI
Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya'nın uyarısı üzerine savunmasını Türkçe yapan Seyithan Erkan okul yakma eyleminde Metin ile birlikte olduğunu, üçüncü kişinin Kemal değil Fesih isimli tinerci olduğunu öne sürdü.
Seyithan Erkan, "İddianameyi okudum ben bu suçları işlediysem İmralı'daki şahısla yer değiştirmem gerekiyor. Kamuoyunun dikkatini açlık grevlerine çekmek için okul yakmaya karar verdik. Ancak okulun camını kırıp içeri girdiğimizde bu kararımızdan vazgeçtik" dedi.
'BU ÖFKENİN SEBEBİ NE?'
Mahkeme Başkanı Mustafa Kahya, "Okul yakmayı nasıl birşey olarak yorumluyorsun? Sen Şanlıurfalısın, benim okulum değil diye mi düşündün? Okulda 500 öğrenci olsa aileleri ile birlikte zarar vereceğin sayı 7 bin 500'e çıkar. Seni okul yakmaya iten bu hırsın ve öfkenin sebebi ne?" diye sordu.
Sosyal medyayı takip ettiğini söyleyen Seyithan Erkan, o dönem bazı yerlerde okul yakma eylemleri olduğunu, kamuoyunun dikkatini çekmek için böyle bir eylem yapmaya karar verdiğini ifade etti.
Mahkeme heyeti Erkan Efe'nin tahliyesine, diğerlerinin ise tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi. - Erzurum