Hakim Bir Dosyayı 3 Dakikada İnceleyecek, 2 Yıl Sonra Yükselecek
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun açıkladığı görevde yükselme ilke kararlarıyla hakimlerin yükselmesi mucizeye kaldı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) açıkladığı görevde yükselme ilke kararlarıyla hakimlerin yükselmesi mucizeye...
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun açıkladığı görevde yükselme ilke kararlarıyla hakimlerin yükselmesi mucizeye kaldı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) açıkladığı görevde yükselme ilke kararlarıyla hakimlerin yükselmesi mucizeye kaldı. Yükselmek için 2 yılda 2 binin üzerinde dosyayı karara bağlamak zorunda olan hakimler, bu terfiyi alabilmek için bir dosyayı 3 dakika içinde inceleyecek. Hakimlerin, bir evrakı 2.5 saniyede imzalaması halinde, dosyayı incelemek için geriye 180 saniyesi kalacak.
HSYK, Hakim ve Savcıların Derece Yükselmesi Esaslarına İlişkin ve Birinci Sınıfa Ayrılan ve Birinci Sınıf Olan Hakim ve Savcıların Çalışmalarının Değerlendirilmesi Esaslarına İlişkin HSYK İlke Kararlarını açıkladı. İlke kararlarında HSYK'nın görevde yükselmek isteyen bir hakimin 2 yıllık süre içinde karara bağlaması gereken dosyalar rakamlarla açıklandı. Bir hakimin "c" defterinde başarılı sayılması için Bir inceleme dönemi içinde geçen yıllardan devreden ve gelen toplam iş miktarının yüzde 80'ini karara bağlaması, bu oranın tutturamamış ise en azından 2 bin 100 dosyada kararını vermesi, bunun dışında gelen evrakları incelemesi, imzalaması ve gerekçeli kararlarını yazması gerekiyor. Bu durumda da HSYK, bir hakime dosya başına yaklaşık 3 dakikalık bir süre tanımış oluyor.
-BİR EVRAKIN İNCELENEREK İMZALANMASI 2.5 SANİYE KABUL EDİLİRSE-
İlke kararlarını hakim ve savcıların kullandığı sosyal paylaşım sitesi "adalet.org"da inceleyen Hakim Taner Erdoğan, 2 yıl içinde başarı gösterip görevde yükselebilmek için kendilerine ayrılan süreleri saniye saniye kullanarak çalışma çizelgesi çıkardı. Hakimin baktığı tüm işlere göre bir evrakın imzalanması için gereken sürenin 2.5 saniye olduğunun kabul ederek bir hesaplama yapan Erdoğan, 2 yıl içinde talimat duruşması ile tüm evrakların imzası için bin 6 saat harcandığını, buna rağmen bin 900 dosyanın incelenip hazırlık yapılması için 190 saat kaldığını, bin 664 saatin duruşmada geçtiğini, 2 bin 100 dosyanın gerekçesinin yazılması, kesinleşen dosyanın infaz evraklarının incelemesi, değişik iş dosyalarına karar verilmek üzere inceleme süresinin ise bin 675 saat olduğunu belirtti. Erdoğan, tüm işlere harcanan toplam sürenin 4 bin 535 saat olmasına rağmen 2 yıl içindeki resmi çalışma süresinin sadece 4 bin 100 saat olduğunu kaydetti.
DOSYANIN KARAR İÇİN İNCELENME SÜRESİ 3 DAKİKA, KARARIN GEREKÇESİNİN YAZIMA SÜRESİ 5 DAKİKA-
Tüm sıkışıklık içinde her türlü evraka imzayı atmak için ise evrak başına sadece 2,5 saniye kalıyor. Bir hakimin 2 yılda 520 saatini posta ile gelen evrakların havalesine ayırması gerekiyor. Bir kararın gerekçesinin yazılmasının süresi ise 5 dakika. 400 değişik işi karara bağlayan hakim değişik iş dosya başına 3 dakika inceleme yapacak. 2 yıl içinde günde 8 saat çalışma süresine göre yapılan hesaplamada zaman yetmiyor. Yükselmek için 2 bin 100 dosyayı karara bağlaması gereken asliye ceza ve asliye hukuk hakimine 375 saat daha gerekiyor. Bu süreye karar vermek için dosyanın incelenmesi gereken süre de dahil değil. Bir hakim 2 bin 100 karar verilen, 3 bin 800 dosyaya bakılan bir mahkemede 2 yıl içinde dosyayı incelemek için harcayacağı mesai süresi yokken, dosyaları sadece hazırlığını yaparken 3 dakika inceleyebiliyor.
-HAKİMLER ÜZERİNDEKİ ANGARYA KALDIRILSIN-
Posta ile gelen evrakların havalesi, mevcutlu havalelerin yapılması, temyiz formunun imzası, ara kararların yerine getirilmesi için yazılan yazıların imzası görevinin müdürlere verilmesi gerektiğine dikkat çeken Erdoğan, 4 ve 5. bölge olan küçük adliyelerin kapatılarak merkezi adliyelerin kurulması gerektiğine dikkat çekti. Böylelikle hukuk ve ceza hakimliğinin baştan ayrılarak uzmanlaşmanın sağlanmasının yolunun açılacağının altını çizen Erdoğan, her mahkemeye yeterliliği olan bir müdürün görevlendirilmesinin infaz, kesinleştirme işlemlerinin yapılması için ayrı bir büro ve hakimlik kurulmasının önemine de işaret etti. Büyük adliyelerde sadece talimatlara bakmak üzere Sulh Ceza Talimat Mahkemesi, Asliye Ceza Talimat Mahkemesi, Ağır Ceza Talimat Mahkemesi gibi mahkemelerin kurulması, bu mahkemelerce değişik iş taleplerine bakılması gerektiğini belirten Erdogan, "Böylelikle mahkeme hakiminin üzerindeki, duruşmaya çıkmak, esas dosyasında karar vermek ve kararının gerekçesini yazmak dışındaki tüm angaryaların kaldırılarak bu angaryaları yapmak zorunda olan müdürlere, bakanlığa, (personeli teftiş etmesi için) ayrı bürolara bırakılması ve hani eskiden de bildiğimiz hakimlik işleri ile mahkeme işlerinin de bu şekilde ayrılması ve iş adaletinin sağlanarak adil yargılanmanın sağlanmasını istemektedirler" dedi. Hakim Taner Erdoğan adalet.org sitesindeki daha önceki bir yazısında da üniversitelerde anabilim dalı bazında bile 15 ayrı uzmanlaşmış birimin olduğunu, Yargıtay'da ise 15 ceza ve 23 hukuk dairesinin uzmanlaşmış birim olarak faaliyet gösterdiğini ancak uzmanlaşma olmayan hakimlik sisteminde, uzmanlaşmış tüm bu birimlerin yaptığı işin tek bir hakimden beklendiğine dikkat çekti. Erdoğan, "Günlük hayatımızda en basit işte bile sıva işini terziye dikiş işini sıvacıya vermez iken hakimlik mesleğinde sıvacılıkla terzicilik gibi değerlendirilebilecek ceza ve hukuk hakimliği ayrımının getirilmemesine de anlam veremiyorum" demişti. - Ankara