Haberler

Haftanın Tarihine Bakış

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak kurtuluş mücadelesinin meşalesini yaktı 19 Mayıs, 20 Haziran 1938'de "Gençlik ve Spor Bayramı" adı ile milli bayramlar arasına katıldı.

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak, kurtuluş mücadelesinin meşalesini yaktı.

Mustafa Kemal, Mondros Mütarekesi'nin 30 Ekim 1918'de imzalanmasından sonra Yıldırım Orduları Grup Komutanlığından 3 Kasım 1918'de İstanbul'a döndü. Samsun'a gidinceye kadar altı ay İstanbul'da kalan Mustafa Kemal, çeşitli temaslarda bulundu.

Mustafa Kemal, kendi deyimiyle "kendisini İstanbul'dan uzaklaştırmak ve Anadolu dağlarında çürütmek" isteyenlerce 9. Ordu Müfettişliği ile görevlendirildi. Ancak Mustafa Kemal, müfettişliği kabul ederken görevinin geniş yetkilerle donatılmasını sağladı. Öyle ki Ankara'nın doğusunda kalan her yerden sorumlu hükümet yetkilisi konumundaydı.

Mustafa Kemal, 14 Mayıs'ta Damat Ferit Paşa'nın Nişantaşı'ndaki evindeki akşam yemeğinde yeni görevi konusunda görüşmelerde bulundu.

Sadrazam'ın yanından ayrılan Mustafa Kemal ile Cevat (Çobanlı) Paşa arasında şu konuşma geçti:

-Bir şey mi yapacaksın Kemal?

-Evet Paşam, bir şey yapacağım.

-Allah muvaffak etsin.

-Mutlaka muvaffak olacağız"

İzmir'in işgal edildiği 15 Mayıs günü ise Mustafa Kemal Paşa, Genelkurmay Başkanlığında Cevat (Çobanlı) ve Fevzi (Çakmak) paşalara, sonra da Babıali'de bazı hükümet üyelerine veda etti. Aynı gün Yıldız Sarayı'nda Padişah Vahdettin tarafından kabul edilen Mustafa Kemal, daha sonra Bandırma Vapuru'nun kaptanı İsmail Hakkı (Durusu) Bey'i, Şişli'deki evine çağırarak yolculukla ilgili bilgi aldı.

16 Mayısta Mustafa Kemal'i taşıyan Bandırma Vapuru'nda Kız Kulesi açıklarındayken İtilaf Devletleri denetim görevlilerince, silah ve kaçak malzeme araması yapıldı. Arama sürerken, "kaptan yerinde" bulunan Mustafa Kemal'in kararlılığını göstermek amacıyla hareket hazırlıklarını çabuklaştırmasını söylediği ihtiyar kaptan, demir aldırmaya başladı.

Subayların gemiyi terk etmelerinin ardından Karadeniz'e yönelen Bandırma'nın güvertesinde Mustafa Kemal Paşa, yanındakilere şunları söyleyecekti:  "Bunlar işte böyle yalnız demire, çeliğe, silah kuvvetine dayanırlar. Bildikleri şey yalnız madde! Bunlar hürriyet uğruna ölmeye karar verenlerin kuvvetini anlayamazlar. Biz, Anadolu'ya ne silah ne cephane götürüyoruz. Biz ideali ve imanı götürüyoruz."

Mustafa Kemal Paşa, Boğaz'dan Karadeniz'e çıkarken kaptana, tehlike ihtimallerini anlattığında İsmail Hakkı Bey, "Ne aksi, bu denizi pek iyi tanımam, pusulamız da bozuk..." cevabını vermişti.

Güç koşullar altında süren yolculuktan sonra 19 Mayıs 1919 sabahı Samsun'a ulaşan Mustafa Kemal ve beraberindekiler, askeri bando eşliğinde halk tarafından sevgiyle karşılandı.

Atatürk'ün isteği doğrultusunda 20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" adıyla milli bayramlarımız arasına katılan 19 Mayıs, 7 Mart 1981'de "Atatürk'ü Anma" ibaresi eklenerek "Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı" oldu. 1995'te çıkarılan bir kararnameyle "ve" bağlacı kaldırılarak "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" olarak değiştirildi.

-Belli başlı öteki olaylar

12 Mayıs

1820- Dünya Hemşireler Günü ve Hemşirelik Haftası: İngiliz hastane reformcusu ve Selimiye kışlasındaki Kırım Savaşı yaralılarınca, "Lambalı kadın" olarak bilinen Florence Nightingale doğdu.

1947- Güzel Sanatlar Akademisinin Bedri Rahmi Eyüboğlu atölyesinde yetişen on sanatçının oluşturduğu "Onlar Grubu" kuruldu.

1951- Yıkıcı gücü Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan bombaların 100 katı büyüklüğünde olan ilk hidrojen bombası denemesi, Pasifik Okyanusu'ndaki Eniwetok atolünde yapıldı.

1976- Filistin Kurtuluş Örgütünün (FKÖ) Türkiye'de büro açma isteği kabul edildi.

1978- Liselerde okutulan ahlak dersi ve müfredat programları ile ders kitapları uygulamadan kaldırıldı.

1978- Ankara'nın Dışkapı semtindeki YIBA Çarşısı, tüp patlaması nedeniyle yandı: 49 kişi öldü.

1998- İstanbul'da, Hollanda ve Türk polisinin ortak çalışması sonucu, deniz yoluyla İtalya ve Hollanda'ya gönderilmek istenen, uluslararası uyuşturucu kaçakçısı Hüseyin Baybaşin'in amcasının oğlu Nizamettin Baybaşin'e ait 10 trilyon lira değerinde eroin ve afyon sakızı ele geçirildi.

2005- Türk sinemasının usta yönetmeni Ömer Kavur 61 yaşında İstanbul'da vefat etti.

2008- Çin'in güneydoğusundaki Sichuan eyaletinde, Richter ölçeğine göre 8 büyüklüğündeki deprem, ardında 88 bin ölü ya da kayıp bıraktı. 375 bin kişinin yaralandığı deprem yüzünden 5 milyon insan evsiz kaldı.

2010- Libya Havayolları Afrikiyah'ın Johannesburg'tan gelen uçağı Trablusgarb havaalanına inişte 104 kişinin öldüğü kazadan Hollandalı bir çocuk kurtuldu.

2012- Suriye'deki olayları takip etmek ve belgesel çekmek için gittikleri İdlib kentinde alıkonulan Gerçek Hayat dergisi Orta Doğu Temsilcisi Adem Özköse ile kameraman Hamit Coşkun, iki ay sonra özgürlüklerine kavuştu.

2012- Galatasaray, Spor Toto Süper Lig'de 2011-2012 sezonu şampiyonu oldu.

2013- Mısır'da Temyiz Mahkemesi, eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek liderliğindeki Ulusal Demokratik Partisi'nin organizasyondan sorumlu genel sekreteri Ahmed İz hakkında, "kara para aklama" suçlamasıyla açılan davada verilen 7 yıl hapis ve 2,5 milyar dolar para cezası kararını bozdu.

2013- İngiliz bilim adamları, verimliliği yüzde 30 oranında artırabilen "süper buğday" geliştirdi.

2013- Avrupa Birliği, Suriye'de kötüleşen insani kriz için 65 milyon avro ilave yardım kararı aldı.

2013- Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen 48. Avrupa Karate Şampiyonası'nda Türkiye 4 altın, 2 gümüş, 4 bronz olmak üzere toplam 10 madalya kazandı.

13 Mayıs

1915- Çanakkale'de, Binbaşı Ahmet Bey'in komutasındaki "Muaveneti Milliye" muhribi, Golyak zırhlısını torpilleyerek batırdı.

1919- İzmir'in işgal edileceğine ilişkin Venizelos'un beyannamesi, Aya Fotini Kilisesi'nde Yunan Albayı Mavrudis tarafından yerli Rumlara okundu.

1950- Ereğli Kömür İşletmelerinde Türkiye'nin ilk siyasal grevi yapıldı.

1965- Batı Almanya İsrail'i tanıdı. Karar nedeniyle dokuz Arap ülkesi Batı Almanya ile ilişkisini kesti.

1975- Başbakan Süleyman Demirel, Vural Önsel adlı bir kişinin saldırısına uğradı. Demirel'in burun kemiği kırıldı.

1981- Papa II. Jean Paul, Mehmet Ali Ağca tarafından Roma'da vurularak yaralandı.

2000- Ankara Sincan'da tarlaya bırakılmış halde fazla miktarda patlayıcı madde ve silah ele geçirildi. Patlayıcı ve silahların, yasa dışı Tevhid (Selam) örgütü mensubu Necdet Yüksel

tarafından bırakıldığı belirlendi. Yüksel'in, Ahmet Taner Kışlalı'nın aracına bombayı koyduğunu "itiraf ettiği" bildirildi.

2008- İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth, resmi ziyaret için Türkiye'ye geldi.

2010- İstanbul Valisi Muammer Güler, yeni kurulan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığına atandı.

2011- Güneş enerjisiyle çalışan "Solar Impulse" adlı prototip uçak, 13 saatlik ilk uluslararası uçuşunun ardından Brüksel'e indi.

2012- Rize-Erzurum karayolunun İkizdere-İspir bölümünde Ovit Dağı'nda yapılacak tünelin temeli atıldı.

2012- Voleybolda Teledünya Bayanlar Türkiye Kupası'nı, Galatasaray'ı 3-0 yenen Eczacıbaşı VitrA kazandı.

2012- Basketbolda İstanbul'da düzenlenen THY Avrupa Ligi finalinde Rusya'nın CSKA Moskova takımını son saniyede Printezis'in attığı  basketle 62-61 yenen Yunanistan'ın Olympiakos takımı şampiyon oldu.

2013- 5'inci Ana Jet Üs Komutanlığına ait F-16/C uçağı, Amanos Dağları bölgesinde düştü, pilot üsteğmen Hamza Gümüşsoy şehit oldu.

2013- Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (UUİ) Kanadalı Komutanı Chris Hadfield, uzayda müzik videosu çekerek tarihe geçti.

2013- İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Mali Temas Grupu Toplantısı için Cidde'de toplanan İİT'ye üye ülkelerin dışişleri bakanları ile 24 ülke temsilcisi, imzaladıkları ortak bildiride, Mali'nin toprak bütünlüğünün sağlanması ve geniş tabanlı uzlaşı hükümeti kurulması çağrısında bulundu.

14 Mayıs

1560- Piyale Paşa komutasındaki Osmanlı donanması, Cerbe deniz savaşını kazandı.

1839- Askeri hekim yetiştiren Osmanlı öğretim kurumu Mektebi Şahane-i Tıbbiye açıldı. Tanzimat Fermanı'nın getirdiği reform düşüncesinden en çok etkilenen kurumlardan olan "Mektebi

Şahane-i Tıbbiye", 1909'da, Haydarpaşa'daki binasına (bugünkü Marmara Üniversitesi) taşındı.

1919- İzmir Limanı'nda bulunan İtilaf Devletleri donanması kumandanı Amiral Caltrop, Türk ordusuna İzmir'in Yunanlılar tarafından işgal edileceğini bildirdi.

1919- İzmirli yurtseverler, gece Yahudi Maşatlığı'nda toplanarak, "Reddi İlhak" ilkesini kabul etti.

1948- Filistin'de İngiliz egemenliği sona erdi; İsrail bağımsızlığını ilan etti.

1950- 27 yıllık Cumhuriyet Halk Partisi iktidarı son buldu. Demokrat Parti yüzde 53 oyla tek başına iktidara geldi.

1955- Arnavutluk, Bulgaristan, Çekoslovakya, Doğu Almanya, Macaristan, Polonya, Romanya ve Sovyetler Birliği, yeni bir askeri ittifak içeren "Varşova Paktı"nı imzaladılar.

1964- Gazeteci yazar Selami İzzet Sedes 68 yaşında öldü.

1972- Bülent Ecevit, Atatürk ve İnönü'den sonra CHP'nin üçüncü genel başkanı seçildi.

1975- Gazeteci Ümit Deniz 53 yaşında öldü.

1984- Oyun yazarı Vasıf Öngören vefat etti.

1984- Tiyatro ve sinema sanatçısı İhsan Yüce 54 yaşında hayata gözlerini yumdu.

1987- TBMM, Anayasa değişikliğini kabul ederek, siyasi yasaklar için referanduma gidilmesi, milletvekili sayısının 450'ye çıkarılması ve seçmen yaşının 20'ye indirilmesini benimsedi.

1995- Deneme ve eleştiri yazarı Rauf Mutluay 70 yaşında öldü.

1997- Güneydoğu'da sürdürülen operasyonlarda 30'u ölü, 32 terörist ele geçirildi. Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak Kürdistan Demokrat Partisinin isteği üzerine Kuzey Irak'a girdi.

1998- Atatürk Uluslararası Barış Ödülü, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen törenle Prof. Dr. Bernard Lewis'e verildi.

1998- Frank Sinatra 82 yaşında öldü.

2007- Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu üyeliği de yapan Gazeteci yazar Turan Yavuz vefat etti.

2011- Anayasa Mahkemesi, kamuda bir süre çalışıp, istifa ederek ayrılanların, çalıştıkları süreye ilişkin emekli ikramiyesi almalarını engelleyen yasa hükmünü iptal etti.

2013- Avrupa Yayın Birliği'nin düzenlediği Eurovision Şarkı Yarışması'nın puanlama sistemine itiraz eden ve itirazı kabul edilmediği için finallere katılmayacağını açıklayan TRT, 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nın finallerini yayınlamama kararı aldı.

2013- Türkiye'nin IMF'ye olan kredi borcunun son taksitinin transferi, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı'nın katılımıyla Merkez Bankası'nda gerçekleştirildi. Hazine, 412 milyon dolarlık son taksiti ödeyerek, Türkiye'nin IMF'ye olan borcunu kapattı.

2013- Afganistan'ın Logar kentinde helikopterlerinin acil iniş yapması sonucu Taliban tarafından kaçırılan 8 Türk vatandaşının geri kalan 4'ü daha serbest bırakıldı.

15 Mayıs

1718- Londralı avukat James Puckle, makineli tüfeği icat etti.

1873- Darüşşafaka Lisesi kuruldu.

1919- İtilaf Devletleri desteğindeki Yunanlılar İzmir'i işgal etti.

1919- Yunan güçlerine ilk kurşunu atan Hukuku Beşer gazetesi Başyazarı Hasan Tahsin (Osman Nevres) ile Askerlik Şube Başkanı Albay Süleyman Fethi şehit edildi.

1919- Mustafa Kemal, Yıldız Sarayı Küçük Mabeyn Köşkü'nde Padişah Vahdettin ile görüştü.

1924- Sanayi-i Nefise Mektebi (MÜ Güzel Sanatlar Akademisi) öğrencileri ilk resim sergilerini İstanbul'da açtı.

1933- Rus romancı Maksim Gorki, İtalya'dan Rusya'ya geçerken İstanbul'a geldi ve Süleymaniye Camii ile bazı müzeleri gezdi.

1941- Samsun-Ankara arasında, 19 Mayıs dolayısıyla "İstiklalin Kurtarıcısı Ebedi Şeften, Koruyucusu Milli Şefe" adıyla bir bayrak yarışı yapılması kararlaştırıldı.

1963- ABD'li astronot L. Gordon Cooper, Mercury-Atlas 8 adlı kapsülle o güne kadar yapılmış en uzun uzay uçuşunu (34 saat, 19 dakika) gerçekleştirmek üzere uzaya fırlatıldı.

1966- Washington'da Vietnam Savaşı'nı protesto eden 8 bin kişi, 2 saat boyunca Beyaz Saray çevresinde gösteri yaptı.

1969- Anayasa değişikliğinin Mecliste kabul edilmesiyle, eski DP'lilere siyasal haklarını iade etme imkanı tanındı.

1974- Şehit gazeteci Hasan Tahsin adına İzmir Konak Alanı'na dikilen İlk Kurşun Anıtı'nı, Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk açtı.

1983- 12 Eylül döneminin ardından demokrasiye geçişte kurulan ilk parti açıklandı: Milliyetçi Demokrasi Partisi.

1990- Vincent Van Gogh'un yapıtı "Doktor Gachet'nin Portresi" adlı tablo, o güne kadar bir resim için ödenen en yüksek fiyatla 82,5 milyon dolara satıldı.

1992- Şırnak'ın Uludere ilçesi Taşdelen ve Işıkveren sınır jandarma karakollarına saldıran teröristler 27 eri şehit etti. Olaydan sonra düzenlenen operasyonda 100 terörist ölü geçirildi.

1995- Almanya'da, Türkiye ve Atatürk aleyhinde kampanyalar yürüten ve kendisini halife ilan eden "Kara Ses Cemalettin Kaplan" öldü.

1996- Gözcü gazetesi yayın hayatına başladı.

1997- Sınır ötesi operasyonun ilk gününde Sarıkavaklar'da 30 terörist ölü ele geçirildi.

1998- Eski başbakanlardan Naim Talu, tedavi gördüğü Amerikan Hastanesinde vefat etti.

2000- Necdet Yüksel'in Sincan'da gösterdiği yerdeki ikinci cephanelikte 75 kilo C-4, 30 tabanca, 4 otomatik tabanca ile 7 lav silahı bulundu.

2004- Birinci Süper Futbol Liginde Fenerbahçe şampiyon oldu.

2005- Emekli SAT komandosu Namık Ekin, ABD'li Jerry Hall'un 120 saat ile sahip olduğu su altında kırma rekorunu 121 saat 35 dakika ile geliştirerek yeni rekora imza attı.

2005- Anadolu Ajansının eski çalışanlarından gazeteci Ahmet Karaca, Ankara'da vefat etti.

2007- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Şemdinli davasıyla ilgili sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz hakkındaki 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezası kararını "eksik soruşturma" gerekçesiyle bozdu. Daire, davanın askeri mahkemede görülmesi gerektiğine karar verdi.

2007- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, görevdeki 7. yılını doldurdu. 5 Mayıs 2000'de seçilen Sezer, 16 Mayıs'ta görevi 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'den devralmıştı.

2011- IMF Başkanı Dominique Strauss-Khan, New York'ta otel odasını  temizliğe gelen hizmetçiye cinsel saldırıda bulunmaktan gözaltına alındı.

2011- Azerbaycan, Almanya'nın Düsseldorf kentinde düzenlenen 56. Eurovision Şarkı Yarışması'nda birinci oldu.

2012- Uşak'ta beyin ölümü gerçekleşen 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'ın yüzü,

Akdeniz Üniversitesi'nde gerçekleştirilen ameliyatla 34 yaşındaki

Turan Çolak'a nakledildi.

2013- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Hrant Dink cinayeti davasında, sanıkların "silahlı terör örgütü" değil "suç işlemek amacıyla oluşturulan örgüt" üyesi olduklarına karar verdi. "Tasarlayarak öldürmeye azmettirmek" suçundan Yasin Hayal'e verilen ağırlaştırılmış müebbet cezası onandı. Hayal'in "silahlı terör örgütü yöneticiliği" suçundan verilen beraat kararı ise "suç işlemek amacıyla oluşturulan örgütü kurma ve yönetme suçundan" ceza verilmesi istemiyle bozuldu.

2013- Türkiye'de işsizlik, Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre 0,1 puan artarak yüzde 10,5 oldu.

2013- Güneş'te 2013 yılının şimdiye kadarki en şiddetli patlamasının meydana geldiği belirlendi. NASA, patlamaların GEOS ölçeğine göre X 2.8 şiddetinde olduğunu açıkladı.

2013- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Brüksel'deki Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen ortak basın toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e benzetmesi ve aralarında "ton farkı var" demesi üzerine Avrupa Parlamentosu'nun en büyük ikinci grubu Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda bu benzetmeye tepki göstererek toplantıyı terk etti. Bu olayın ardından ikilinin Swoboda'nın makamında gerçekleşmesi planlanan görüşmesi iptal edildi.

16 Mayıs

1717- "Voltaire" adıyla bilinen yazar François-Marie Arouet, din ve krallık karşıtı yazılarından ötürü Bastille hapishanesine gönderildi.

1888- Gramofonun mucidi Emile Berliner, Philadelphia'da geliştirdiği bu aleti tanıttı.

1919- Mustafa Kemal, Samsun'a gitmek üzere "Bandırma" vapuru ile İstanbul'dan yola çıktı.

1926- Son Osmanlı padişahı VI. Mehmet Vahdettin, İtalya'nın San Remo kentinde öldü.

1957- IBM'nin yeni geliştirdiği bilgisayarın ağırlığı 21 tondu.

1958- Londra'da besteci Ahmet Adnan Saygun'a "Jean Sibelius Ödülü" verildi.

1963- Ankara Devlet Tiyatrosu'nda ilk müzikal sergilendi. Müzikalin adı "Öp Beni Kate" idi.

1989- Türkçe tangoları seslendiren ilk sanatçı Seyhan Hanım (Oskay) öldü.

1992- Tarihi Galata Köprüsü, köprü altındaki bir lokantada çıkan yangın sonucunda çökerek kullanılamaz hale geldi.

1993- DYP Genel Başkanı, Başbakan Süleyman Demirel, 244 oyla Türkiye'nin Dokuzuncu Cumhurbaşkanı oldu.

1994- Gazeteci yazar Şahap Balcıoğlu 71 yaşında öldü.

1996- DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, örtülü ödenekle ilgili açıklamada bulunamayacağını, "devlet sırrı" olduğunu söyledi.

1997- Sinema oyuncusu Önder Somer İstanbul'da öldü.

2000- Onuncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM'de ant içerek görevine başladı.

2001- Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı Hava Grubu'na ait CASA tipi askeri uçak, Malatya'da düştü. Kazada, 1 binbaşı, 3 yüzbaşı, 3 üsteğmen, 16 astsubay, 1 uzman çavuş ve 10 er şehit oldu.

2010- Turkcell Süper Lig'de Bursaspor şampyion oldu.

2011- Sözleşmeli erbaş ve erlerin de yabancı uyruklularla evlenebilmesine olanak tanıyan yasa yürürlüğe girdi.

2012- Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

2012- Ziraat Türkiye Kupası finalinde Bursaspor'u 4-0 yenerek 5. kez kupanın sahibi olan Fenerbahçe, 29 yıl aradan sonra kupa hasretine son verdi.

17 Mayıs

1880- Şair, siyaset adamı Ziya Paşa 55 yaşında Adana Valisi iken öldü.

1928- Türkiye Cumhuriyeti Hıfzıssıhha Müessesesi kuruldu.

1952- Öykücü, romancı, siyaset adamı Memduh Şevket Esendal, Ankara'da öldü.

1957- Ünlü yazar, eleştirmen Nurullah Ataç 59 yaşında üremi tedavisi gördüğü Ankara Numune Hastanesinde öldü.

1967- İmam hatip okullarını bitirenlere, üniversitelere girme hakkı tanındı.

1971- İsrail'in İstanbul Başkonsolosu Efraim Elrom, 4 terörist tarafından kaçırıldı. Elrom'un cesedi, bir apartman dairesinde bulundu.

1974- Ressam Refik Epikman 72 yaşında öldü.

1983- Ankara Bahçelievler'de 8 Ekim 1978'de TİP üyesi 7 kişiyi öldürmekten yargılanan İbrahim Çiftçi ve 8 arkadaşı ile ilgili davada, Haluk Kırcı ve Ahmet Ercüment Gedikli ölüm cezasına

çaptırıldı.

1989- Çin'de 1 milyondan fazla gösterici, Tienanmen Meydanı'nda açlık grevi yapan öğrencileri desteklemek amacıyla yürüdü.

1994- Türkiye ekonomisi, 14 yıl aradan sonra yeniden IMF denetimine girdi.

1995- Nasuh Mahruki Everest'in zirvesine çıkan ilk Türk oldu.

2000- Futbolda 42. UEFA Kupası'nı, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'taki finalde İngiltere'nin Arsenal takımını penaltılarla 4-1 yenen Galatasaray ilk kez kazandı.

2006- Danıştay 2. Dairesine düzenlenen silahlı saldırıda üye Mustafa Yücel Özbilgin öldü, Daire Başkanı Mustafa Birden ile üyeler Ayfer Özdemir ve Ayla Gönenç ile Tetkik Hakimi Ahmet

Çobanoğlu yaralandı. Saldırıyı gerçekleştirdiği belirtilen İstanbul Barosu'na kayıtlı avukat Alparslan Arslan, Danıştay binasından çıkamadan yakalandı.

2010- Zonguldak'taki Karadon maden ocağındaki patlamada göçük altında kalan 30 işçi öldü. Bunlardan ikisinin cenazesi 18 Ocak 2011'de çıkarılabildi.

2012- Cannes Sinema Festivali'nde, Fransa'daki Sinema Yönetmen ve Yapımcıları Derneği, Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan'a 2012 "Carossee d'or" (Altın Fayton) sinema ödülünü takdim etti.

2013- Hatay'ın Altınözü ilçesinin Tanışma köyünde, düzenlenen operasyonda kaçak akaryakıt deposunun ateşe verilmesi sonucu 10 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı.

2013- TÜİK, 2012 yılı sonu itibariyle Türkiye nüfusunun yüzde 16,6'sını gençlerin oluşturduğunu bildirdi.

2013- 66. Cannes Film Festivali'nde, lüks bir otelde yaklaşık bir milyon dolarlık mücevher çalındı.

18 Mayıs

1804- Napoleon Bonaparte, Fransa İmparatoru ilan edildi.

1898- Şair Faruk Nafiz Çamlıbel, İstanbul'da doğdu.

1929- Suşehri'nde 6.1 büyüklüğündeki depremde 64 kişi öldü.

1952- Gazeteci yazar Sermet Muhtar Alus vefat etti.

1976- Zonguldak Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Yahya Demirel tahliye edildi.

1976- TRT'nin ilk spikerlerinden Zafer Cilasun 37 yaşında Ankara'da öldü.

1980- Galatasaraylı ünlü futbolcu "Baba Gündüz" (Gündüz Kılıç) vefat etti.

1981- TBMM'nin eski başkanlarından Fuat Sirmen öldü.

1993- Sinema Sanatçısı Handan Adalı vefat etti.

1994- TSK'ye ait savaş uçakları, terör örgütü PKK'nın Irak'ın kuzeyindeki Zeli Kampı'nı bombaladı. Yüzlerce teröristin yok edildiği bildirildi. Hakkari, Bingöl ve Kahramanmaraş'taki

operasyonlarda da 52 terörist öldürüldü.

1996- Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e, İzmit'te İbrahim Gümrükçüoğlu tarafından suikast girişiminde bulunuldu. Demirel, olaydan yara almadan kurtuldu. Koruma Müdürü Şükrü Çukurlu

kolundan, bir gazeteci ise ayağından yaralandı.

2000- Doç. Dr. Bahriye Üçok'un katledilmesinde kullanılan pakette tespit edilen parmak izinin, Umut Operasyonu kapsamında yakalanan Ferhan Özmen'e ait olduğu belirlendi.

2003- Türkiye'nin ilk özel rakı fabrikasının temeli, İzmir'in Menderes ilçesi Tekeli beldesinde atıldı.

2006- Danıştay saldırısında ölen 2. Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in Kocatepe Camisi'ndeki cenaze törenine katılan eski başbakanlardan Bülent Ecevit, daha sonra gittiği evinde aniden tansiyonu yükselerek fenalaştı ve GATA'ya kaldırıldı. Beyin kanaması geçirdiği belirlenen Ecevit ameliyat edildi.

2009- ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, İstanbul'da  tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

19 Mayıs

1915- Kaymakam rütbesindeki Mustafa Kemal, Arıburnu cephesinde gösterdiği cesaret ve kahramanlık dolayısıyla Miralaylığa terfi etti.

1919- Dokuzuncu Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa, karargahıyla beraber Samsun'a çıkarak Milli Mücadele'yi başlattı.

1924- Musul sorunuyla ilgili Türk-İngiliz heyetleri arasında, "Haliç Konferansı" diye adlandırılan görüşmeler başladı.

9 Hazirana kadar sürecek görüşmelerden sonuç alınamayınca, konu Milletler Cemiyetine götürüldü.

1927- Türkçülük ve halkçılık görüşleriyle tanınan Ahmet Hikmet Müftüoğlu öldü.

1935- İngiliz casus T. E. Lawrence (Arabistanlı Lawrence) motosiklet kazasında öldü.

1939- Anadolu Ajansı, 1 Mart 1925'te şirkete dönüştürüldüğünde ilk Yönetim Kurulu Başkanı olan ünlü düşünce ve siyaset adamı Ahmet Ağaoğlu, 70 yaşında İstanbul'da öldü.

1943- Ankara'da Gençlik Parkı törenle açıldı.

1945- İsmet İnönü'nün 19 Mayıs törenindeki konuşması, çok partili düzene geçişin sinyalini verdi: "Harp zamanlarının ihtiyatlı tedbirlere lüzum gösteren darlıkları kalktıkça, memleketin siyaset ve fikir hayatında demokrasi prensipleri daha geniş ölçüde hüküm sürecektir."

1975- ABD Senatosu, Türkiye'ye silah ambargosunun kaldırılmasını kararlaştırdı.

1981- Atatürk'ün Selanik'te doğduğu ev yeniden düzenlenerek Devlet Bakanı İlhan Öztrak tarafından hizmete açıldı. Atatürk'ün AOÇ'deki evinin benzerinin temeli, Başbakan Bülend Ulusu tarafından atıldı.

1986- Atatürk Uluslararası Barış Ödülü'ne değer bulunan NATO eski Genel Sekreteri Josef Luns, ödülünü törenle aldı.

1997- Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Atatürk Uluslararası Barış Ödülü'nü Bosna-Hersek Türk Barış Gücü'ne verdi.

2000- Atatürk Uluslararası Barış Ödülü, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a verildi.

2004- Pop müziği sanatçısı Çetin Alp 57 yaşında İstanbul'da öldü.

2006- Osmaniye-Gaziantep kara yolunda, Afganistan ve Bangladeş uyruklu kaçakları taşıyan arkası kapalı kamyonetin tıra çarpması sonucunda 44 kişi öldü.

2008- Sigara içilen yerlere ilişkin yasağın kapsamını genişleten Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun yürürlüğe girdi.

2011- IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, görevinden istifa etti. Strauss-Kahn, otel görevlisi bir kadına cinsel saldırı suçlamasıyla New York'ta mahkemeye çıkarıldı. Kahn, kefaletle serbest bırakıldı.

2012- Ulusal ve resmi bayramlara ilişkin tören ve kutlama yönetmeliğinde yapılan değişikliğin ardından 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında illerde yürüyüş ve gençlik şölenleri düzenlendi.

2013- Hava fotoğrafçılığının tanınan isimlerinden sivil akrobasi pilotu Murat Öztürk (60), 2. Adana Uluslararası Hava Oyunları Festivali'nde, gösteri uçuşunun ardından inişe geçtiği sırada uçağın kontrolünü kaybetti. Uçak piste yaklaştığı sırada portakal bahçesini geçip mısır ekili tarlaya çakıldı. Öztürk, olay yerinde yaşamını yitirdi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
title
Close