Haberler

Hafta İçi Boeing 737, Hafta Sonu Akrobasi Pilotu Oldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haftaiçi Boeing 737'in pilot koltuğuna oturan Oğuzhan Yararcan, havacılıkta aradığı heyecanı bulmak için 5 ay önce akrobasi pilotluğuna başladı.

Haftaiçi Boeing 737'in pilot koltuğuna oturan Oğuzhan Yararcan, havacılıkta aradığı heyecanı bulmak için 5 ay önce akrobasi pilotluğuna başladı. Yararcan, kendisine ait tek kişilik 'Siyah İnci' isimli uçakla ilk kez Antalya'da Karain Havacılık Eğitim Merkezi'nde 10 dakika süren gösteri yaptı.

Oğuzhan Yararcan, 29 yaşında ve Eskişehir doğumlu. Havacılığa 16 yaşındayken planörle başlayan Yararcan, 2000 yılında Türk Hava Kurumu'nun (THK) Eskişehir İnönü yaz kamplarında katıldı ve burada 4 yıl boyunca planör eğitimi aldı. Artık vazgeçilmez bir tutkuya dönüşen havacılık onu Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu'na götürdü. Yüksekokulun Pilotaj Bölümü'nden mezun olduktan sonra sonra profesyonel havayolu pilotu oldu. Inter, Freebird havayollarının ardından Pegasus Havayolları için uçmaya başlayan Oğuzhan Yararcan, Pit's S1 Tango modeli 'Siyah İnci' isimli uçağıyla son 5 aydır akrobasi uçuşları yapıyor.

TOM CRUİSE FİLMİ ETKİLEDİ

Antalya'da THK'nin Karain Havacılık Eğitim Merkezi'nde dün ilk akrobasi uçuşunu gerçekleştiren Oğuzhan Yararcan, pilot olmaya karar vermesinde bir kuşağı etkisi altına alan Tom Cruise'un başrolünü oynadığı ve bir donanma pilotunun onur ödülü almak için verdiği mücadeleyi anlatan 1986 yapımı 'Top Gun' filminin etkili olduğunu söyledi. 'Tom Cruise' olabilme hayaliyle başlayan havacılık serüveni onu havayollarında profesyonel pilotluğa kadar götürürken Yararcan, "Havayollarına geçtiğimizde bu idolün aslında orada olmadığını, bu işin heyecan gerektirdiğini hissettim. Bunu da havayolunda yaşamadığımız için haftasonu akrobasi uçuşlarına başlamayı tercih ettim" dedi.

Aslında her pilotun akrobasi uçmak istediğini, uçmayı seven insanların yapmak istediği tek şeyin akrobasi olduğunu anlatan Oğuzhan Yararcan, "Son 7 yıldır havayollarında çalışıyorum. Fakat gençlik yıllarında peşine düştüğüm heyecanı ararken kader ağlarını ördü ve bu akrobasi uçağında uçmamı nasip etti. Ali İsmet Öztürk'ün Antalya'ya yerleşmesi, onunla karşılaşmış olmam bu işi yapmamıza vesile oldu" diye konuştu.

STANDARTIN DIŞINA ÇIKIYORUZ

Akrobasi uçuşlarının hafta içi yaptığı uçuşlardan farklı olduğunu kaydeden Oğuzhan Yararcan, akrobasi pilotluğu için eğitimin şart olduğunu söyledi. Akrobasi uçuşunu 'Uçağı tam limitlerinde kullanma sanatı' olarak tarif eden Yararcan, şunları söyledi: "Normal uçuşlarda yaptığımız standarttır. Standarttan şaşmamaya çalışırız, ama burada standarttan şaşmak için uğraşıyoruz. Sonuna kadar gitmek istiyoruz. Normal uçuşlarda uçuş zarfının içinde, limitler içerisinde misafirleri üzmeyecek, konfordan ödün vermeyecek şekilde uçuyoruz. Ama burada tam aksine sınırlarına kadar gidiyor ve heyecanı da hissediyoruz. Aşağıda izleyenlerin yaşadığı heyecanı ben de uçuş sırasında yaşıyorum."

BİTMEYEN BİR EĞİTİM

Akrobasi pilotluğu eğitimini bu işin duayeni olarak gösterilen Ali İsmet Öztürk'ten aldığını belirten Yararcan, akrobasi pilotluğunda eğitimin hiç bitmediğini söyledi. Oğuzhan Yararcan, "Bu işin eğitiminin sonu yok. Akrobasi pilotluğunda her uçuş bir eğitim, her manevra, her hava şartı, uçağın şartları çok fazla değişken var. Şartlarda sürekli değiştiği için sürekli bir şeyler öğreniyoruz" dedi.

İLK KEZ GÖSTERİYE ÇIKTI

Oğuzhan Yararcan, 1 Nisan'dan bu yana akrobasi pilotluğu yapıyor. Haftada iki sorti yaparak eğitimlerine devam eden Yararcan, Ali İsmet Öztürk'ün '1 Kanatta 1111 İsim' projesinin fotoğraf çekimleri için Karain Havacılık Eğitim Merkezi'nde düzenlenen airshow'da ilk gösterisine çıktı. Oldukça heyecanlı olan Yararcan gösterisini yaptığı Pit's S1 Tango modeli 'Siyah İnci' isimli uçağının fabrika yapımı, 200 beygir gücünde akrobasiye uygun bir motora sahip, kompozit pervane yapısıyla hafif, tek kişilik akrobasi pilotluğunun başlangıcı için ideal olduğunu kaydetti. Oğuzhan Yararcan, akrobasi pilotluğunun yüksek efor isteyen bir spor olduğunu ve havada geçen 10 dakikanın sonunda terlemiş, sırılsıklam uçaktan indiğini söyledi. Oğuzhan Yararcan, akrobasi pilotluğuna çevresinin nasıl tepki verdiğini ise, "Annem bugün gösteride yok" sözleriyle özetledi.

ÖZTÜRK: BAYRAĞI DEVRALACAK

Türkiye'nin ünlü akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk, Yararcan'ın ilk gösterisine çıktığı Karain'deki gösterinin '1 Kanatta 1111 Bir Arada' isimli projesinin önemli yol taşlarından biri olduğunu kaydetti. Öztürk, "Bugünün özelliklerinden biri de Oğuzhan Yararcan ilk defa seyirci önünde uçacak. Çok çalıştı, çok gayret etti. Çok emniyetli bir gösterisi var. İlk defa icra edecek. Oğuzhan'la usta-çırak ilişkimiz var, ama Oğuzhan benim evladım gibi. Çok genç bir arkadaşımız. Profesyonel havacı, bu işi bu aşamada hobi olarak yapıyor. Ama ben inanıyorum ki benden bayrağı alacak arkadaşlarımızdan biri" diye konuştu.

Etkinlikte Ali İhsan Öztürk'ün uçağının kanadında ismi yazılı kişiler Mor Menekşe'yle birlikte hilal ve yıldız formunda biraraya gelip fotoğraf çektirdi.

GÖSTERİ 10 DAKİKA SÜRDÜ

Oğuzhan Yararcan, ilk gösterisinde yaklaşık 10 dakika havada kaldı. Gösterisinde 1500 feet yüksekliğe çıkan Yararcan, akrobasi pilotluğunun tüm temel manevralarıyla birlikte ustaların 'zor' olarak tarif ettiği hareketleri de başarıyla gerçekleştirdi. Yararcan, gösterisinin sonunda, bir geleneği de yerine getirdi ve pistteki seyircileri uçağını 90 derece sola yan yatırarak selamladı. Gösterisinin ardından piste alkışlarla karşılanan Yararcan'ın başarısını arkadaşları şampanya patlatarak kutlarken, 29 yaşındaki genç akrobasi pilotu ilk gösterisini ardından duygularını, "Bu benim için çok özel bir gündü" sözleriyle aktardı. Gösterisinin ardından imza dağıtmayı da ihmal etmeyen Oğuzhan Yararcan'ı Antalya Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi de suyla ıslatarak kutladı. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close