Haberler

Hacettepe Çöl Tozundan Yağışı Keşfetti

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hacettepe Üniversitesi çevre mühendislerinin çalışması sonucu elde edilen buluşla, çöl kökenli topraklarla yağmur ve kar üretilebilecek.

Hacettepe Üniversitesi çevre mühendislerinin uzun yıllar süren çalışması sonucu elde edilen buluş sayesinde, çöl kökenli topraklarla yağmur ve kar üretilebilecek. Su sorununun ve su savaşlarının çözümü olarak görülen buluş, Hacettepe üniversitesi öğretim üyeleri tarafından patentle taçlandırıldı.

Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Saydam, 1994 yılından itibaren üzerinde çalıştığı buluşunu kamuoyuna tanıttı. Prof. Dr. Saydam, patentini aldığı 'Çöl Kökenli Toprak ile Yağış Yöntemi' adlı çalışmayla, yağış üretebilecek. Doğaya yapay olarak müdahale etmediklerini dile getiren Prof. Dr. Saydam, buluşunu, 'Sahra tozunu bulutun içine uygun sıcaklıkta bırakma sanatı' olarak tanımladı.

Günlük hayatta her yağış sonrası araba ve işyeri camlarında karşılaşılan izlerin çöl kökenli tozlardan kaynaklandığını ifade eden Prof. Dr. Saydam, "Bilim dünyası bu noktadan hareket ederek tozların bulut üzerindeki etkilerini inceledi ancak sonuca ulaşamadı. Biz asıl etkenin tozların içinde bulunan bakteri ve mantarların bulut içindeki faaliyetleri sonucunda oluşturdukları oksalat nedeni ile olduğunu bulduk" dedi.

ORTALAMA 20 DAKİKA İÇİNDE YAĞIŞ ELDE EDİLİYOR

'Çöl Kökenli Toprak ile Yağış Yöntemi' adlı patentin 4 yıllık bir süreçte alındığını belirten Prof. Dr. Saydam, asıl hedeflerinin yağmurdan ziyade kar elde etmek olduğuna dikkat çekerek, Doğu Anadolu Bölgesi'nde istenilen derecede kar depolanabileceğini ve buluşla Orta Doğu'nun suya kavuşabileceğini söyledi.

Söz konusu buluşla bulut içine kimyasal ilave yapılmadığına işaret eden Prof. Dr. Saydam, doğaya zarar vermenin aksine fayda sağladıklarını belirterek, buluş ile amino asit, çinko ve demir gibi pek çok maddenin üretildiğini kaydetti.

Sahra Çölü'nden 40 ton toz getirildiğini dile getiren Prof. Dr. Saydam, deneylerde başarı elde ettiklerini ve bulutun içine tozun bırakılmasından sonra 20-25 dakika içinde yağış elde ettiklerini bildirdi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close