Haberler

Habur Sınır Kapısı'nda Çin Güvenliği

Habur Sınır Kapısı'nda Çin Güvenliği
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şırnak'ın Silopi İlçesi Yakınlarında Bulunan Habur Sınır Kapısı, Çin Teknolojisi ile Daha Güvenli Hale Gelecek. Çinli Öğrenciler Tarafından İcat Edilen 'Thscan MB 1215 Hlsistem' X-ray Cihazı Habur Sınır Kapısı'nda Düzenlenen Tören ile Faaliyete Girdi.

Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarında bulunan Habur Sınır Kapısı, Çin teknolojisi ile daha güvenli hale gelecek. Çinli öğrenciler tarafından icat edilen 'Thscan Mb 1215 Hlsistem' X-Ray cihazı Habur Sınır Kapısı'nda düzenlenen tören ile faaliyete girdi.

Uzun zamandır çalışmaları süren ve 10 milyon YTL'ye mal olan X-Ray cihazının açılışını Habur Gümrük Baş Müdürü Mehmet Ulusoy ve Gümrük Turizm İşletmeleri Habur Şube Müdürü Ertuğrul Irkıçatal yaptı. X-Ray Cihazı hakkında açıklamada bulunan Habur Gümrük Baş Müdürü Mehmet Ulusoy, Habur Sınır Kapısı'ndan geçen ve kaçakçılık yapan şahıslara karşı kesin çözüm elde edeceklerini söyleyerek kaçakçılığa geçit vermeyeceklerini söyledi. Ulusoy, "Şu anda Habur Sınır Kapısı'ndan giriş yapan araçlar hayalet cihazından geçiriliyor. Çıkış yapılacak olan peronlarımıza da yeni bir X-Ray cihazı kurma çalışmalarımız sürüyor ve en kısa zamanda hizmete açılacak. Kurduğumuz bu sistem Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yapıldı ve 10 Milyon YTL'ye yakın bir ücrete mal oldu. Güvenli ve rahat bir ortamda yapılacak olan kontroller esnasında cihazlar radyasyon yayarak, aracın röntgenlerini çekiyor ve insanlara hiçbir şekilde zarar vermiyor" şeklinde konuştu.

X-Ray cihazı hakkında bilgi veren Ulusoy, "Cihaz Çin'in en iyi üniversitesi olan Tsinghua Üniversitesi'nde AR-GE çalışmaları yapılıp, Nuctech Company Limitet tarafından ileri teknoloji ile üretilip bir çok Avrupa ülkesinde (Fransa, Hollanda, Danimarka, İsveç, Avusturya, İsviçre dahil) ve dünyanın birçok ülkesinde kullanılmaktadır. Cihazın en göze çarpan özelliği organik ve inorganik maddeleri aynı anda birbirinden ayırt edilebilmesidir. Örneğin su ve mazot, aynı depoda olsa bile rahatlıkla ayırt edilebilir. Cihaz 10-40 cm/s olarak ortalama 25 cm/s (3-4 dakika) hızında tarama yapmakta olup inceleme ile beraber 24 saat kesintisiz çalışabilmektedir. Cihazda, araç veya konteynır taramasından sonra oluşan görüntü renkli olup inceleme için son teknoloji grafikler kullanılmıştır. Cihaz yüksekliği maksimum 4 bin 600 cm olması ile beraber araç ve konteynır taramaları rahatlıkla yapılabilmektedir. Cihazda otomatik jeneratör ve kesintisiz güç kaynağı (UPS) olup, ayrıca voltaj dengeleme ve koruma sistemi bulunmaktadır. Tarama görüntüsü, 3 operatör denetimi ve incelemesinden sonra onay verilerek işlem tamamlanır. Cihaz tamamen insan güvenliğini ön planda tutmaktadır. Buna bağlı olarak hangarın giriş ve çıkışlarında bulunan bariyer ve infirared teknolojisi ile sesli ve ışıklı uyarı sistemi kullanılarak tarama esnasında herhangi bir canlı saha içine girerse cihaz otomatikman taramayı durdurur. Cihazın radyasyon değeri açısından WHO (Dünya Sağlık Örgütü), IAEA (Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu) ve TAEK (Türkiye Atom Enerjisi Kurumu) tarafından kullanma ve çalıştırabilir ruhsatı verilmiştir" diye konuştu.

X-Ray cihazının yanında detektör köpeklerin de yer alacağını ifade eden Ulusoy, son olarak kaçakçılık yapmak isteyen şahısların artık bu hayallerinden vazgeçmelerini istedi.

(MD-AŞ-CMH-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close