Haberler
Bomba iddia: Erdoğan, DEM-İmralı görüşmesi için Adalet Bakanı'na talimat verdi

Bahçeli'nin İmralı çağrısı sonrası Erdoğan'dan dikkat çeken talimat

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Muhaliflerin ikinci büyük kenti ele geçirmesi an meselesi

Kız meselesi yüzünden çıkan kavgada 3 genç hayatını kaybetti

Kız meselesinden çıkan kavga 3 genci hayattan kopardı

300 YILLIK ZEYTİNYAĞI SIKMA ATÖLYESİ MÜZE OLDU

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HATAY'ın Altınözü ilçesinde bulunan ve atıl durumda iken 2017 yılında restore edilerek, 'Zeytin ve Zeytinyağı Müzesi'ne dönüştürülen 3 asırlık zeytinyağı tesisinde, zeytinin yağa yolculuğunda kullanılan tüm eski ve geleneksel aletler sergileniyor.

HATAY'ın Altınözü ilçesinde bulunan ve atıl durumda iken 2017 yılında restore edilerek, ' Zeytin ve Zeytinyağı Müzesi'ne dönüştürülen 3 asırlık zeytinyağı tesisinde, zeytinin yağa yolculuğunda kullanılan tüm eski ve geleneksel aletler sergileniyor.

Altınözü ilçesi Tokaçlı Mahallesi'nde bulunan 300 yıllık zeytinyağı sıkma atölyesi, 2017 yılında ' Zeytin ve Zeytinyağı Müzesi'ne dönüştürüldü. Hatay Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Altınözü Kaymakamlığı ile Altınözü Belediyesi ve Durmuş Sıtkı Debboğlu Cami Vakfı tarafından restore edilerek, zeytin müzesi olarak kazandırılan tesis, açıldığı günden bu yana yerli ve yabancı, 85 bin ziyaretçiyi ağırladı. Anadolu'daki zeytin ağacının tarihi serüvenini görsellerle anlatılan müzede, hayvan gücü zeytin sıkmada kullanılan mengene, zeytinyağlarının tutulduğu kuyular başta olmak üzere eski ve geleneksel aletlerin sergileniyor.

Müzeye dönüştürülen tesisin geçmişte Hatay'ın ilk zeytinyağı fabrikası olarak hizmet verdiğini söyleyen Zeytin ve Zeytinyağı Müzesi sorumlusu Janet Çilingir, 'Müzede, en başta mengene dediğimiz sistem var. Ayrıca, geçmişten bu güne soğuk sıkım olarak kullanılan su kuyuları, depolar var. Bahçedeki, demir sistem ise Leonardo da Vinci'nin tasarımı olarak kabul ediliyor. Türkiye'de bu tasarımdan dört tane olduğu biliniyor, bu sistemde, zeytinler eziliyor. Çuvallar üst üste dizildikten sonra sağlı sollu çevrilerek baskı sıkma işlemi gerçekleştiriliyor. Günümüzde, halen 'su zeyti' olarak adlandırılan soğuk sıkım zeytinyağı üretimi devam ediyor? dedi. Müzeyi bu güne kadar 85 bin kişinin ziyaret ettiğini belirten Çilingir, 'Hedefimiz bunun çok daha üstüne çıkmak. Biz Altınözü bölgesi olarak çok güzel bir sözümüz var 'söz konusu zeytin ise zeytinin ana vatanı Altınözü'dür' diye. Zeytin hasadını da ilk yapan bölgeyiz ve hasat sezonunda düzenlenen ve bu yıl 5'incisi düzenlenecek olan 'Altınözü Zeytin, Zeytinyağı ve Gastronomi Festivali'ne davet ediyoruz' ifadelerine yer verdi.

300 YILLIK ZEYTİNYAĞI SIKMA ATÖLYESİ MÜZE OLDU
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title