Haberciler Mısır Başkonsolosluğu Önünde Eylem Yaptı
Mısır' da 4 Al Jazeera çalışanının cezaevinde tutulması nedeniyle, basın meslek örgütleri ve Al Jazeera Türkiye çalışanları yaptıkları eylemde, "Mısır'da yapılan, gazeteciliğin yargılanmasıdır.
Mısır' da 4 Al Jazeera çalışanının cezaevinde tutulması nedeniyle, basın meslek örgütleri ve Al Jazeera Türkiye çalışanları yaptıkları eylemde, "Mısır'da yapılan, gazeteciliğin yargılanmasıdır. Oysa gazetecilik suç değildir" dediler.
Bebek'teki Mısır Arap Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu önünde, saat 11.00'de düzenlenen eylemde Türkçe ve İngilizce 'Gazetecilik suç değildir', 'Al Jazeera habercilerine özgürlük', yazılı dövizler taşındı.
Al Jazeera Türk'ün basın açıklamasını okuyan Al Jazeera Türk muhabiri Zeynep Özyol;
"Buradan Mısır yönetimine sesleniyoruz. Biz gazeteciyiz, terörist değiliz. Suistimal, acı ve adaletsizliğe ışık tutmak amacıyla gerektiğinde hayatımızı tehlikeye atarak gerçeği insanlara ulaştırmaya çalışıyoruz. Gazeteciler toplumun gözleri, kulakları ve sesidir. Gazeteciliğe yapılan saldırı, düşünce özgürlüğü ve gerçeği öğrenme hakkına inanan herkese yapılmış saldırı demektir. Arkadaşlarımıza yöneltilen terörizm suçlaması tamamen asılsız ve gerçek dışıdır. Al Jazeera çalışanlarının asılsız suçlamalar ile zor koşullarda gözaltında tutulması, gazeteciliğin esaret altına alınmasıdır. Amacı sadece yaşananlara tanıklık etmek ve kamuoyunu aydınlatmak olan meslektaşlarımız yalnızca görevlerini yapmaktadır" dedi.
Yapılan açıklamada; "Yaşanan olayları takip eden Al Jazeera Arapça kanalının muhabiri Abdullah Şami, kameramanı Muhammed Bedir, 14 Ağustos 2013'te askeri yönetim tarafından gözaltına alındı. 29 Aralık 2013'te Al Jazeera İngilizce kanalının üç çalışanı aynı akıbeti yaşadı. Kanalın Nairobi muhabiri ödüllü gazeteci Peter Greste, yapımcı Muhammed Fehmi ile yapımcı Bahir Muhammed, Kahire'de Mısırlı yetkililer tarafından gözaltına alındı. Daha sonra kameraman Muhammed Bedir serbest bırakıldı. Mısır yönetimine bir kez daha sesleniyoruz. Gazetecilik adına, insan hakları adına, mesleğimizi özgür ve demokratik ortamda icra edebilmek adına, meslektaşlarımızın en kısa sürede serbest bırakılmasını talep ediyoruz" dedi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto da yaptığı açıklamada;
"Gazeteciler üzerinde bütün dünyada, yeni gelişmelerle birlikte büyük bir baskı var. Bu baskı özellikte Ortadoğu'da totaliter bir şekilde kendini gösterdiğini görüyoruz. Uluslar arası alanda bir marka olmuş, bir haber ağının Al Jazeera'nın 4 gazetecisi bugün Mısır'da tutuklu. Mısır'ın bu gazeteci tutuklama ayıbından kendisini sıyırması lazım. Çünkü Mısır sonuçta geniş kültüre sahip bir ülke. Umuyoruz ki ilk fırsatta arkadaşlarımız serbest kalacak. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak, hem içeride, hem dışarıda çalışan gazetecilerin arkasındayız. Gereken her türlü girişimi cemiyet olarak yapmaya çalışacağız" dedi.
Basın Konseyi Genel Sekreteri Namık Koçak' da, "Gazetecilik bu coğrafyada çok zor bir iştir. Çünkü basın özgürlüğü aslında demokratik bir standarttır. Demokrasilerin geliştiği ülkelerde basın daha özgürdür. Bu standardı bu coğrafyada yıllardır yakalayamadık. Daha önce TRT muhabiri Metin Turan için burada toplandık. Başvurularda bulunduk. Şimdi de Al Jazeera'dan tutuklu gazeteciler için buradayız. Çünkü onlar orada haber alma mücadelesi veriyorlar. Onlar bizim herşeyden haberdar olmamız için çaba harcıyorlar ve bu engelleniyor" dedi.
Konsolosluğa mektup verdiler.
Açıklama sonrası aralarında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Genel Sekreter Sibel Güneş, Basın Konseyi Genel Sekreteri Namık Koçak, Al Jazeera Türk Haber Direktörü Gürkan Zengin ve Al Jazeera Türk Haber Koordinatörü Müdür Yardımcısı Metin Mutanoğlu, bir mektup vermek üzere, konsolosluğun kapısına geldi. Buradaki güvenlik görevlileri, konuyu başkonsolosluk yetkililerine haber vereceklerini söyledi. Bir konsolosluk görevlisi 5 dakika sonra kapıya gelerek mektubu aldı.
MO(HE) - İstanbul