Güvenlikte Brüksel Modeli! Havalimanı Dışına Güvenlik Çadırı Kurulacak
Havalimanlarında alınacak yeni güvenlik önlemleri konusunda görevlendirilen özel bir ekip risk analizi yapıyor. Havalimanının dışına araçlar ve yolcular için özel kontrol noktası kurulacak.
İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısının ardından havalimanları, tren garları ve büyük otobüs terminalleri gibi yoğun insan hareketliliğinin olduğu noktalara ilişkin yeni güvenlik eylem planı hayata geçiriliyor. Başbakan Binali Yıldırım'ın ana hatlarıyla açıkladığı yeni modele göre; İstanbul Atatürk gibi özel ve insan yoğunluğu yüksek havalimanları için özel bir ekip görevlendirildi. Buranın risk analizi yapılıyor; birkaç gün içinde çalışma tamamlanacak. Havalimanının dışına da Brüksel'de olduğu gibi araçlar ve yolcular için özel kontrol noktası kurulacak. Üst düzey bir emniyet yetkilisi, "Hedefimiz şüpheli şahıslar için terminal binasına gelmeden, girişlerden itibaren etkili önlemlerin alınması." dedi.
İSTANBUL İÇİN RİSK ANALİZİ YAPILIYOR
Devletin zirvesinde, güvenlik birimlerinin alacakları acil güvenlik önlemleri ve terörle mücadele adımlarının yol haritası belirlendi. Özellikle yüksek yoğunluklu havalimanlarında alınacak ilave tedbirler, 'teşhire ve tedhişe' yönelik olarak ayrıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü, İstanbul'a risk analizi yapmak üzere özel bir ekip gönderdi. Atatürk Havalimanı gibi özel havaalanları acil olarak güvenlik açısından güçlendirilecek.
Yeni dönemde Özel Harekât timleri, uzun namlulu silahlarıyla ve görünür şekilde havalimanlarının içinde dolaşacak. Timlerin sayıları artırılıyor. Bununla caydırıcılığın sağlanması amaçlanıyor. Ayrıca, 'görünmeyen' ilave önlemler kapsamında sivil güvenlik görevlilerinin sayıları artırılıyor. Asansöre binerken teröriste müdahale eden ve ağır yaralanan polis memuru A.B. gibi sivil güvenlik görevlilerinin şüpheli şahısların tespitinde etkili oldukları belirlendi. Havalimanlarında yeni sorumluluk ve görev alanları da tespit edilecek, özellikle otoparklar, asansörler ve yoğun olarak kullanılmayan giriş-çıkışlar güçlendirilecek.
Yeni dönemde, kötü niyetli kişilerin x-ray'den geçişleri zorlaştırılacağı gibi 'arındırılmış bölge' olarak adlandırılan, x-ray'den geçtikten sonraki alandaki önlemler de artırılacak. Yani birden fazla kontrol ve müdahale mekanizması kurulacak. Bu önlemlerin kimi görünecek, kimi ise görünmeyecek ancak caydırıcı olacak. Havalimanı kampusuna silah ve patlayıcı sokulmasını önlemek amacıyla, araçları daha girişten itibaren denetleyecek bir sistem kurulacak.
BRÜKSEL'DE SALDIRIDAN SONRA UYGULAMAYA GİRDİ
Brüksel Zaventem Havalimanı'nda 22 Mart'taki terör saldırısından sonra güvenlik önlemleri artırılmış, güvenlik kontrolleri havalimanının girişine kurulan dev çadırlarda X-ray ve diğer teknolojik cihazlarla yapılmaya başlanmıştı. Havalimanı kampusuna giren her insan ve eşya, terminale girmese bile öncelikli olarak bu çadırda kontrolden geçiriliyor. Benzer sistem, zirve ve uluslararası toplantılarda da işletiliyor. İstanbul Atatürk Havalimanı'nın girişine de bu çadırdan kurulması ayrıca araçların ve içinde bulunan silah, patlayıcı gibi malzemeleri gösteren, gümrük kapılarında da bulunan x-ray cihazları kurulması planlanıyor. Güvenlik mekanizmalarının artırılmasıyla oluşabilecek yığılmaları ve yoğunluğu önlemek için de farklı önlemler düşünülüyor.
GLOCK TABANCALARI POŞET İÇİNDE TAŞIDILAR
İstanbul'daki saldırıyı gerçekleştiren IŞİD mensubu 3 teröristin kimliklerinin tespitinde önemli aşama kaydedildi. Saldırganlarının hedefinin havalimanın içine kadar, hatta uçaklara kadar gitmek olduğunu, bu amaçla poşet içinde Glock tabancalar taşıdıklarını belirten bir yetkili, "Belki de her biri ayrı ayrı uçaklara yerleşip eylem yapacaklardı" ifadesini kullandı. Yetkili, WhatsApp mesajıyla destek isteyen güvenlik görevlisinin, gelmelerini beklemeden 'sanki yolcuymuş gibi' kimlik sorarak teröriste yanlış şekilde müdahale etmesine rağmen, bu müdahalesiyle teröristlerin eylem planlarını bozduğunu ve daha büyük kayıplar verilmesine engel olduğunu belirtti.
(Kaynak: Haberturk)