Güvenlik Uzmanı Ağar'dan Kritik Uyarı: Rakka En Büyük Savaşın Yaşanacağı Yer
Güvenlik Uzmanı Ağar, "Rakka dünyanın her tarafından gelmiş sözde cihatçıların ailelerini barındırıyor. En büyük savaşın yaşanacağı yer" dedi.
Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, El Bab operasyonunu değerlendirdi. Ağar, "Türkiye Rakka operasyonunda yer alırsa Pkk'nın etkinliği azalır" dedi.
Ortadoğu'da gündem hareketlenirken, olası Rakka ve Münbiç operasyonlarını Türkiye için, "Hayati öneme sahip. Tam bir beka ve üniter yapı sorunu" olarak değerlendiren Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, önemli açıklamalarda bulundu.
BÜYÜK SAVAŞIN MERKEZİ: RAKKA
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) öncülüğündeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birliklerinin de katılması düşünülen Münbiç'teki ortamı anlatan Ağar, "Münbiç yüzde 80 Sünni-Arap, yüzde 20 Karakeçililerden oluşuyor. Münbiç'in söz verildiği gibi terör örgütü PKK-YPG yönetiminden çıkıp, asli sahiplerine devredilmesi gerekiyor" ifadelerini kullanırken, Rakka için de, "DEAŞ'ın sözde başkenti ve Sünni-Arap ağırlıklı, dünyanın her tarafından gelmiş sözde cihatçıların ailelerini barındırıyor. Rakka ise en büyük savaşın yaşanacağı yer" dedi.
"MÜNBİÇ OPERASYONU BAŞLARSA AFRİN'E DE OPERASYON BAŞLAMASI GEREKİR"
Münbiç'teki YPG/PYD varlığını hakkında bilgi veren Abdullah Ağar, şunları söyledi:
"Rakam tam bilinmiyor, ancak 30 bin ile 80 bin arasında silahlı güçten bahsediliyor. Yüzde 80 Pkk'nın Pkk'lılaştırdığı Suriyeli Kürtlerden oluyor. Yönetici kadrosu Pkk'nın dağ kadrosu. Yüzde 20 civarında Sünni-Arap ve diğer etnik azınlıklardan oluşuyor. İçinde Türkiye'de faaliyet gösteren yasadışı silahlı sol terör örgütlerine mensup teröristler de var."
Münbiç operasyonu ile YPG/PYD'nin elinde bulunan Kilis ve Gaziantep sınırındaki Afrin ve Tel Abyad'a da operasyonun başlatılması gerektiğini söyleyen Ağar, "Türkiye, Rakka operasyonunda yer alırsa, Pkk'nın etkinliği azalır ancak yer almazsa PKK etkisi artar. Beraber hareket, Türkiye'nin PKK'nın meşruiyetini kabul etmesine ve dinamiti kendi elleriyle kendi altına yerleştirmesine yol açar" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başdanışmanı İlnur Çevik'in, "Kürtleri Münbiç ve Fırat'ın batısından çıkaracakları ancak Fırat'ın doğusunda kalanlara dokunmayacakları" yönündeki açıklaması ile "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda bir Kürt kantonunu tolere edebileceğini" yönündeki sözlerini değerlendiren Abdullah Ağar, "Türkiyenin güneyinde var olan bir PKK varlığı orta ve uzun vadede Türkiye'nin geleceğini, bekasını, üniter yapısını ve bölünmez bütünlüğünü tehdit edecektir" diye konuştu.
SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ TAŞINABİLİR Mİ?
Abdullah Ağar, Emekli Tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu'nun "Süleyman Şah Türbesi, BM 51. maddesi gereği bir Türk toprağıdır ve Türkiye'nin onu savunmak için meşru müdafaa hakkı var. Bu toprağı savunma hakkımız olduğuna göre, Süleyman Şah Türbesi'ni eski yerine taşırsak 37 kilometre derinliğindeki Türk toprağını korumak için hem Fırat'ın doğusuna hem batısına içine alacak şekilde bir güvenlik koridoru oluşturabiliriz" yorumu için şunları söyledi: "Süleyman Şah Türbesi doğru, bizim toprağımızdır. Her zaman meşru müdafaa ve müdahale hakkımız var. Ancak bütün bunlar doğru zamanlama ile uluslararası hukuka uygun yapılmak zorunda. Sonuçta konunun bir geçmişi ve bir reel politik var."
ÖSO'NUN DURUMU
ÖSO için son dönemde TSK tarafından yapılan açıklamalarda "Muhalif unsurlardan oluşan özel görev kuvvet grupları" tanımının kullanılması konusunda Ağar, "Müşterek kuvvet... Bizden ve onlardan ortak hareket eden kuvvetler. Görevlerin niteliğine göre bileşenleri ve gücü değişiyor" dedi.
Fırat Kalkanı harekatı sırasında, bazı köşe yazılarında ve askerlerin ifadelerinde "ÖSO birliklerinin zaman zaman alanı terk ettiği" iddialarına da cevap veren Abdullah Ağar, "Paramiliter, istenilen seviyede eğitimi ve kararlılığı olmayan yapılar. Normal karşılanmalı. Bu mücadelenin içinde bu tür kareler var. Aslolan samimiyetsizlik. Bu durumlar da yaşandı" diye konuştu.
OPERASYONDAKİ ZORLUK: YAZ SICAĞI
Yaklaşık 6 ay süren El Bab operasyonunun ardından daha geniş ve kapsamlı olacak Rakka ve Münbiç operasyonları için coğrafi engelleri değerlendiren Abdullah Ağar, "Rakka'da ulaşım, ikmal, takviye ve tahliye hatlarına dair zorluklar oluşur. Ancak Münbiç nispeten daha kolay. Sahadan ziyade iklim koşulları zorluk yaratacak. Yaz aylarında sıcaklık ve toz mücadeleye damgasını vuracak" dedi.
ABD VE RUSYA'NIN BÖLGEDEKİ GÜCÜ VE KOORDİNASYON
Suriye'de askeri üssü olan Rusya ile son dönemde 2 bin 500 özel kuvvetler askerini buraya çekeceği söylenen ABD'nin, askeri varlıklarına ilişkin bilgiler veren Abdullah Ağar, "ABD Rakka'yı PKK ile aşamayacağını biliyor. Koalisyonun yaklaşık 800 uçağı, Rusların 100 civarında uçağı var. Ancak Rus uçaklarının günlük sorti sayıları çok daha yüksek" dedi.