Haberler

Güvenlik Güçlerinin Yükü, "Siper"Le Hafifleyecek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yüzüncü Yıl Üniversitesince (YYÜ) nanoteknoloji kullanılarak üretilen çelik yelek "siper", 750 gram ağırlığıyla benzerlerine göre çok daha hafif olma özelliği taşıyor.

SITKI YILDIZ - Yüzüncü Yıl Üniversitesince (YYÜ) nanoteknoloji kullanılarak üretilen çelik yelek "siper", 750 gram ağırlığıyla benzerlerine göre çok daha hafif olma özelliği taşıyor.

YYÜ Teknokent A.Ş. bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim adamları, nanoteknoloji kullanarak 750 gram ağırlığında çelik yelek üretti. "Siper" adı verilen yeleğin, güvenlik güçlerini 14-22 kilogram ağırlığındaki çelik yeleklerin yükünden kurtarması amaçlanıyor.

"Denemelerde başarılı sonuçlar alındı"

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çelik yeleğin denemelerinde ağır silahlarla yapılan atışlarda başarılı sonuçlar alındığını söyledi.

YYÜ'nün nanoteknolojiyi kullanarak Türkiye'nin savunma ve diğer sanayi sektörlerine malzeme üretmeye başladığını anlatan Battal, bundan sonra da bu üretimi hızlı bir şekilde devam ettireceklerini kaydetti.

"Üretimi Van'da olacak"

Gerçekleştirdikleri çalışmanın çelik yelek giyen güvenlik güçleri için çok önemli olduğunu vurgulayan Battal, şöyle konuştu:

"Çelik yeleğin seri üretimi başladığında çok önemli bir katkısı olacak. Savunma sanayinde ülkemizin envanterine girecek. Ayrıca Van için de ayrı bir anlam ifade ediyor. O da üretimi esnasında istihdam sağlamış olacak. Bunun fabrikasını inşallah ya Teknokent bünyesindeki arsalarımızdan birini temin ederek ya da İŞGEM bünyesinde sağlamış olacağız. Üretimi Van'da olacak. Genelde bu tür üretimler daha büyük şehirlere kaydırılıyor. Fakat bizim Teknokent'te üretilen her şey Van'da üretilecek. Bu da bizim için ve Van için önemli bir katkı."

"Hedef, uçaksavar mermisini durdurmak"

YYÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yavuz ise ürettikleri çelik yeleğin güvenlik güçlerine büyük kazanımlar sağlayacağını anlattı.

Çelik yelek "siper"in çok hafif ve kullanışlı olduğunu belirten Yavuz, şunları kaydetti:

"Yeleğin kurşun geçirmez bölümünde 9.19 milimetre çapında kurşuna duyarlı plaka var. 9.19'luk mermi durdurma safhasını M16, kalaşnikof, kanas ve en sonunda da uçaksavar mermilerine kadar götüreceğiz. Hedefimiz bu. Bizim tahminiz 9-10 kilogramlık bir yelekle uçaksavar mermisi durdurabiliriz. Diğer çap kurşunlara karşı da çalışmalarımız sürüyor. Yeleğimizin hafif olması en büyük avantaj. Polis arkadaşlarımız 14 kilogram ağırlığında bir yelek taşırken, bu yelek 750 gram civarında. Ayrıca maliyeti yerli malzemeden yapıldığı için çok düşük. Biz şimdi çelik yelek teknolojisinden zırh teknolojisine geçmeye hazırlanıyoruz."

Yavuz, çelik yeleği yaklaşık bir yıllık sürede 7 kişilik ekiple ürettiklerini kaydetti.

Nanoteknoloji üzerinde çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Yavuz, kısa süre önce tanıttıkları güneş enerjisi üreten paneli, çelik yelek "siper"e dahil edeceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close