Güvenlik Güçleri Kendini Kuntao ile Savunacak
Türk Silahlı Kuvvetleri, polis teşkilatı ve istihbarat birimleri, Çin'de doğan ve Endonezya ile Filipler'de harmanlanan kuntao savaş sanatı ile kendini geliştiriyor.
Efsanevi dövüşçü Bruce Lee'nin öğrencilerinden Paul Johnson'ın asistanlığını yapan Tamer Tosun ile Karate eski Milli Takımı Antrenörü Mehmet Aygün, Türkiye'de kendisine başvuran kolluk kuvvetlerine kuntao savaş sanatını öğretiyor.
Kelime olarak 'Yumruğun Yolu' anlamına gelen kuntao, spordan ziyade bir savaş sanatı olarak adlandırılıyor. Balıkesir Üniversitesi Matematik Bölümü'nde eğitim gören ve çocuk yaşlardan itibaren yakın dövüş teknikleri konusunda eğitimler alan Tamer Tosun ile eski Karate Milli Takımı Antrenörlerinden Mehmet Aygün, Türkiye'de yeni yeni gelişen kuntao sanatını gelecek nesillere aktarmak için eğitimler veriyor.
Balıkesir'de ders veren Tamer Tosun, "Kuntao, Çin kökenli bir savaş sanatıdır. Endonezya'da, Malezya'da ve Filipinler'de harmanlanmış ve günümüze kadar gelmiştir. Kuntao, özellikle kolluk kuvvetlerine verilen bir savaş sanatıdır ve Avrupa'da oldukça yayılmıştır. Türkiye'de bunu ilk yapanlar bizleriz ve yaygınlaştırmak istiyoruz. İçeriğinde boks, MMA, yakın boğuşma, yer dövüşü, karambit dediğimiz özel bıçaklar, normal bıçaklar ve escrima olmak üzere 8 dalda eğitim veriyoruz. Bıçak ve karambitlerle ilgili şu an bilgi ve görsel bir şeyler yapmıyoruz çünkü bunlar özel kişilere anlatılabilecek tekniklerdir" dedi.
Kuntao eğitime Doç. Dr. Sifu Kubilay Akman'dan öğrendiğini söyleyen Tamer Tosun, dövüş sporlarında aldığı eğitimi şöyle özetledi. Tosun, "Ayrıca efsanevi dövüş ustası Bruce Lee'nin öğrencisi olan Jerry Poteet'in eğittiği Sifu Paul Johnson'dan ben bu eğitimi aldım. Kendisinin bir süre asistanlığını yaptım" şeklinde konuştu.
Balıkesir'de eski Karate Milli Takımlar Antrenörü Mehmet Aygün ile çalıştığını kaydeden Tamer Tosun, kolluk kuvvetlerine özel dersler verdiğini açıkladı. TSK, emniyet ve istihbarat bünyesinde bulunan kişilerden kendisine bu sporu öğretmesi yönündeki talepleri değerlendirdiğini belirten Tosun, "Sadece boks eğitimi alan bir kişi biri bıçak çektiğinde ya da bir sopa çıkardığında o tekniğe ait bir şey öğrenmediği için geri çekilir. Bununla herkes karşılaşabilir, bir tinerci olabilir, psikopat birisi olabilir. Bu eğitimi almadıysanız yapacağınız çok bir şey yoktur. Örneğin polis cop taşıyorsa bunu kullanmasını bilmeli. Kullanmasını bilmiyorsa yanlış bir hareket yapıp karşısındaki insana zarar verebilir. Bizim amacımız, copu kullanmayı öğretmek, bıçağa karşı savunmayı öğretmek. Birçok birime Türkiye'de eğitim verdim. Benim eğitim verdiklerim ile polis teşkilatında 100 civarında kuntao bilen arkadaşımız vardır" dedi.
Öte yandan, kuntaonun kadınlar tarafından da ilgi gördüğünü söyleyen Tamer Tosun, "Kuntao öğrenmek isteyen kadınlar da oluyor. Tacize karşı, kapkaça karşı kadınlar önlem almak istiyor. Bayanlara yönelik erkeklere uygulanabilecek özel teknikler de bulunuyor. Saldırgan kişinin oldukça iri yapılı bir kişi olduğunu düşünürsek kadının gücü buna yetmez ancak vuruş tekniğini bildiği zaman kısa sürede etkisiz hale getirebilir" şeklinde konuştu.
BAHADIR DEMİRÇEVİREN