Haberler

Gurs Vadisi Arkeolojik Yüzey Araştırmaları

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çoşkunsu: Gurs Vadisi'ni bilimsel güvence altına alacağız.

Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd.Doç. Dr. Güner Coşkunsu, Mardin'in Kızıltepe İlçesine bağlı Gurs Vadisi'nde yapılacak arkeolojik yüzey araştırmalarına destek sağlanması amacıyla "Arkeoloji Evi " kurulduğunu açıkladı.

Gurs Vadisi'nde başlatılması planlanan arkeolojik araştırmaların değerlendirilerek bu çalışmaların ilk etabı olan "Kazı evi" nin tadilatı ve restorasyonuna katkı sunanların teşekkür belgesiyle ödüllendirildiği toplantıda konuşan Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Güner Coşkunsu; zengin ve köklü bir geçmişe sahip tarihi vadide yapılacak arkeolojik yüzey araştırmasının, arkeolojik mirasın korunması ve değerlendirilmesi açısından önemli bir adım oluşturacağını belirtti.

Arkeolojik yüzey araştırması yapmak için Kültür Bakanlığı'na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne izin başvurusunda bulunduklarını bildiren Güner Coşkunsu: "Uzun soluklu bilimsel çalışmalarımıza başlayabilmek için yaptığımız başvurunun olumlu şekilde yanıtlanacağını umuyorum" dedi.

Arkeolojik mirasın uygarlıkların geçmişinin tanınması için temel öğe olduğunu hatırlatan Coşkunsu, bölgenin geçmişten günümüze kadar uzanan tarihini su yüzüne çıkarmak için yapılacak arkeolojik araştırma faaliyetlerinin bilimsel güvence altına alınması gerektiği uyarısını yaptı.

Coşkunsu şöyle konuştu: " Arkeolojik miras, doğal tehlikelerden, yasadışı veya bilimsel nitelikten yoksun kazılardan yahut halkın yeterli bilgilendirilmemesinden dolayı ciddi bir şekilde tahrip tehdidi altındadır. Arkeoloji Bölümü olarak bilimsel güvence altına alacağımız bu çalışma bölgenin bir cazibe merkezi haline gelmesine neden olacağı gibi bölgenin ekonomik kalkınmasına katma değer sağlayacaktır"

Geçmişin ve arkeolojik mirası tehdit eden tehlikelerin tanınması için bu mirasın değeri konusunda kamuoyu vicdanının uyandırılması ve geliştirilmesi amacıyla eğitici çalışmalar yapacaklarını sözlerine ekleyen Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı, asıl amaçlarının bölge insanını "bilimsel araştırma süreçlerine dâhil etmek" olduğunu da kaydetti.

Güner Coşkunsu Gurs Vadisi'nde yakın bir zamanda başlatılması planlanan arkeolojik yüzey araştırmaları için bölge halkı ve resmi yetkililerin her konuda kendilerine yardımcı olduğunu vurgulayarak Kızıltepe Kaymakamı Erkaya Yırık'a, Bölge muhtarları, Yüceli Karakolu ve Yüceli Belediyesi'nin yanı sıra, Baştaşlar Ulus ve Şahinler Şirketi yetkililerine verdikleri desteklerden dolayı teşekkür etti.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadri Yıldırım'ın makamında düzenlenen; öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Éric Jean ve Arkeoloji Bölümü öğretim görevlilerinin de hazır bulunduğu toplantıda söz alan İnşaat mühendisi Aziz Yaşar Gündoğdu, bölge halkının yaşam alanına değer katan bütün çalışmalara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.

Toplantı sonunda Rektör Yardımcısı Kadri Yıldırım, Arkeolojik çalışmalara katılacak ekibin içinde ikamet edip, laboratuvar çalışmalarını yapacağı "Arkeoloji evi" nin hazırlanmasına katkı sağlayan İnşaat mühendisi Aziz Yaşar Gündoğdu ve Halil Bahadır'a üniversite adına teşekkür belgelerini sunarak:

"Mardin Artuklu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öncülüğünde bölgede gerçekleştirilecek arkeolojik çalışmanın; yeşilliği ve doğal güzelliğiyle Mardin'in adeta akciğeri olan Gurs Vadisi'nin tarihi değerlerine zarar veren olumsuzlukları önlemeye ve çevre değerlerini korumaya yönelik yapılmış önemli bir faaliyet olacağını ifade etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close