Haberler

Gürkan: "Sokak Eylemlerine Katılan Çocukların Sayısı Düştü"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adana İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, emniyet ve STK'ların işbirliği sayesinde, sokak eylemlerinde 200'ü bulan çocuk sayısının, 10'a kadar düştüğüne dikkat çekti.

Adana İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, emniyet ve STK'ların işbirliği sayesinde, sokak eylemlerinde 200'ü bulan çocuk sayısının, 10'a kadar düştüğüne dikkat çekti.

Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi'nin, geleneksel hale getirdiği 'Cumartesi Söyleşileri'nin bu haftaki konuğu Adana İl Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan oldu. Gürkan, Vali Hüseyin Avni Coş ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın da katıldığı söyleşide, 'Güvenilir Yatırım Kenti Adana' başlıklı bir konuşma yaptı.

Gürkan, konuşmasında Adana emniyeti olarak görev alanlarının hedef kitlesinin 'insan' olduğunu ifade ederek, insan ilişkileri açısından empatinin önemine değindi. Bu kapsamda düzenledikleri meslek içi eğitimlerde teşkilat personellerine, meydana gelen olaylar ve insanlarla irtibat noktasında eğitimler verildiğini kaydeden Gürkan, "Çünkü sadece suçlularla ya da suçlu profilleriyle mücadele etmiyoruz. Yerine göre farklı demokratik tepki anlamında başlayıp, eyleme dönüşen organizasyonlarla da mücadele ettiğimiz zamanlar oluyor. Biz hiçbir zaman farklı düşünceyi, farklı yaşamı, farklı giyim kuşamı aykırılık olarak görmüyoruz ve bunu, arkadaşlarımıza ısrarla anlatmaya çalışıyoruz" dedi.

"İNSANLARDAN NEFRET ETMİYORUZ"

Suçlu da olsa suç işleyen de olsa insanlardan nefret etmediklerini söyleyen Gürkan, sevgiyi göz ardı etmeden çalışmalarını sürdürdüklerini, bunun da kent genelindeki başarının artış sebeplerinden biri olabileceğini vurguladı. Gürkan, Adana genelinde güvenliğin sağlanması için başta Adana Valiliği olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yapıldığını ifade ederek," Sahip olduğumuz zenginliklerin korunmasının insanımıza en üst seviyede hizmet sağlayacağına inancımız tamdır. İlimizin sorunlarının tespit edilmesi, bunların çözümü adına projelerin üretilmesi ve çözüm aşamasında sorumluluk yüklenecek tüm kurum ve kuruluşlarla koordinasyon içerisinde çalışıyoruz.

Unutmayalım ki 'yasa dışı oluşumların' temel kaynağını kimsesiz, belki de işsiz insanlar oluşturmaktadır" diye konuştu.

"SOKAK OLAYLARINA KATILANLARIN SAYISI DÜŞTÜ"

Gürkan, terör örgütlerinin, insanlar üzerindeki kirli oyunlarını boşa çıkarmak adına kurum ve kuruluşlar ile emniyetin yaptığı çalışmaların olumlu neticeler verdiğinin altını çizdi. Gürkan, "Yapılan ortak çalışmalarla, sokak eylemlerine katılan çocukların sayısında ciddi azalmalar meydana gelmiştir. 5 ay öncesinde sokak olaylarında 100'leri 200'leri bulan çocuk sayısı, bugün sevindirici olan -tabi arzu ettiğimiz hiç olmaması ama- bu sayının 10'lara 15'lere düşmesi, yapılan çalışmaların, sürdürülen projelerin, sivil toplumun bu konudaki katkısının ne denli önemli olduğunu açıkça göstermektedir. Her gün bir önceki günden daha güvenli, daha yaşanabilir, daha huzurlu bir Adana oluşturulması için güvenliği tehdit edecek bütün unsurları, kurum ve kuruluşlarla birlikte yaptığımız çalışmalar ile birlikte ortadan kaldırmaya kararlıyız" şeklinde konuştu. Gürkan, şunları kaydetti:

"2013 SODES programına sunulan 'Gönül Kervanı' isimli proje, 2011 yılında terör olaylarına karışan çocuk suçluların üzerinde etkili olmuş, 200 çocuğa kurslar verilmiş, aileleri tek tek ziyaret ederek çocukların terör örgütü organizasyonlarının ellerinde terörize edilmesine engel olunmuştur.

Yürütülen güvenlik çalışmaları ve uygulanan sosyal projeler kapsamında, suçu önleme adına başarılı projelere imza atılmış, 2011 yılından beri Adana projeli çalışmaları ile Türkiye'de iyi bir yer edinmiştir. Ancak 2012 yılında bunun zirve yapması, -kendi dönemimi kast etmiyorum, 2012'nin tamamı-, 2013'te de devam etmesi, Sayın Valimizin desteği ve bu işe verdiği önemin bir sonucu olsa gerek."

"ADANA'NIN GÜVENLİKLE İLGİLİ ÇOK FAZLA SORUNU YOK"

İl Emniyet Müdürü Gürkan, terörle mücadele kapsamında sürdürülen çalışmalarda, Adana'yı, Adanalıyı rahatsız edecek her türlü problemi ortadan kaldırılmaya ve terörist faaliyetler içerisinde bulunan örgüt mensuplarının silahları ve suç unsurları ile yakalanmaya çalışıldığını anlattı. Adana'nın, nüfusu kendinden daha az illerle mukayese edildiğinde dahi, asayişi en problemli ilk 10 il arasında bulunmadığına dikkat çeken Gürkan, "Bu, Adana'nın güvenlikle ilgili çok fazla sorununun olmamasının açık işaretidir. 2012 yılında, Türkiye'de yakalanan uyuşturucunun en fazla Adana'da yakalandı, ayrıca 2013'ün ilk 2 ayında 3 ton uyuşturucu yakalandı. Biz bunları arkadaşlarımızla değerlendirirken 'acaba sevinmemiz mi lazım, üzülmemiz mi lazım' diye düşünüyoruz ama en azından bunun kullanımına, dağıtımına engel olunması adına ve yine Türkiye'de özellikle sokak çetelerine veyahut sokak satıcılarına yönelik yapılan operasyonlarda Adana'nın hep başlarda yer alması, Adanalı da bu kapsamda tehdit eden oluşumlara izin verilmediğini göstermektedir. Bir taraftan bu yapılırken, diğer taraftan uyuşturucu bağımlılarına yönelik Adana'da çok güzel bir çalışma yapıldı; Sayın Valim de yakından takip ediyor. Bu çalışmada bulunan 16 kişiden birisinin Annesi Sayın Valimizi ziyaret ettiler. Orada söylediği 'ben her gün beddua ettiğim oğlumla kahvaltı yapıyorum' sözü, bizi belki en büyük ödüllerden, en büyük motivasyon kaynaklarından daha çok motive ettiğini ifade etmek istiyorum" dedi.

"ALGI PROBLEMLERİ YAŞIYORUZ"

'Adana'nın bütün kantinlerinde uyuşturucu satılıyor', 'Adana'da okul önlerine uyuşturucu satılıyor' gibi algı problemleri yaşadıklarından yakınan Gürkan, bu söylemlerin yanlış olduğunu göstermek amacıyla 3 ay önce 25 okulun kantinlerinde arama yapıldığını, bunun sonucunda 1 gram bile uyuşturucu maddeye rastlanmadığını söyledi. Gürkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun tamamen, kahve sohbetlerinde, şehir efsaneleriyle biraz daha vatandaşın algısını olumsuz yönde etkilediğini düşünüyor ve buna özellikle katkı sunanların da çok iyi niyetli olmadığını da belirtmek istiyorum."

"YATIRIMLAR OLUMLU, ÇARPIK YAPILAŞMA OLUMSUZ ETKİLİYOR"

Gürkan, Adana'ya yapılan yatırımlar sayesinde, terör örgütlerinin Adana'nın güvenli ortamına zarar vermelerine engel olduğuna dikkat çekerek, bu güvenli ortamı gören her sektörden yatırımcı için Adana'nın bir cazibe merkezi haline geldiğine işaret etti.

Adana'nın özellikle güney kısmında bulunan mahallelerin, çarpık yapılaşmadan dolayı uyuşturucu kullananların ve satıcılarının bataklığı haline geldiğine vurgu yapan Gürkan, "Kent psikolojisi ve kültür çalışmalarının eksikliğinin yanı sıra fiziksel yetersizlikler de suç ve suçluların bu bölgede yoğunlaşmasının en önemli nedenlerindendir. Yine Adana'da yaptığımız çalışmalarda sokak eylemlerinin olduğu bölgeler ile çarpık kentleşmenin olduğu yerler yine gerek organize suç çetelerinin, gerek hırsız çetelerin barındığı çevrelerin örtüşmesi, suçların aslında birbirinden ayrılamaz olduğunun ifadesidir. Onun için belki çarpık kentleşmenin çözümü ile birlikte bu suçlarla mücadelede de önemli başarılar elde edilecektir. Son günlerde basında, birkaç kere yer aldı, daha önce terör örgütü çalışmalarında faaliyet göstermiş, hatta abartı değil para verdiler taş atın polise dediler, para verdiler polise molotof atın dediler diyen çocuklardan bazılarının kuyumcu soygunlarında bulunması, bu işin nasıl birbirinin içine girdiğinin en açık göstergesidir" diye konuştu.

"FİKİRDEN ZARAR GELMEZ AMA EYLEME DÖNÜŞMEMELİ"

Öğrencilere seslenen Gürkan, şunları kaydetti:

"Biz haddimizi aşarak üniversite alanına çokça girmek istemiyoruz. Ancak, öğrenciler hep bizim ilgi alanımıza girdi, hep de yardımcı olmaya çalıştık. Öğrenci kardeşlerimizle bir araya geldiğimizde hep şunu dedik; 'herkes sizinle aynı düşünmek zorunda değil. Yapılması gereken bir tek şey var farklılıklara saygı göstermek ve bir de fikrin eyleme dönüşmemesi' Öğrenci kardeşlerimizin çoğu bilmez, Fikir Kulüpleri Federasyonunun bir kuruluş yıldönümüne katılmıştım. Rahmetli Toktamış Hoca, 'Biz fikir Kulüpleri'ni kurarken, bunun Dev-Yol'a dönüşünün önünün açılacağını hiç hesaplamamıştık. Ama bir gün kendimizi bu işin içinde bulduk' demişti. Fikirden hiçbir zaman zarar gelmez. Bunun eyleme dönüşmemesi ve farklı düşünenlere saygının hep üst seviyelerde algılanması şartıyla ile hiçbir problemin olmayacağını özellikle yinelemeyim. Bir de özgür iradenizle irade edin, birileri sizi örgütlemesin, organize etmesin. Dışarıdan birileri eylem istemezse o zaman hiçbir zaman yaşanmaz, güvenlik problemi de hiçbir zaman yaşanmayacaktır." - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close