Gürcistan'dan Gelen 20 Kişilik Din Heyeti, Erzurum'da
Erzurum'a gelen Gürsictan 2'nci Ortodoks Kilisesi Patriği İlia ile 20 kişilik heyet yöredeki Öşvank ve İşhan kiliselerini ziyaret edecek.
Erzurum'a gelen Gürsictan 2'nci Ortodoks Kilisesi Patriği İlia ile 20 kişilik heyet yöredeki Öşvank ve İşhan kiliselerini ziyaret edecek.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Patrik İlia ve heyeti bugün Gürcistan'ın Ankara Büyükelçisi Irakli Koplatadze ile Ankara'dan uçakla Erzurum'a geldi. Heyeti havalimanında Erzurum İl Müftüsü Hasan Çınar ve yardımcıları karşıladı. Patrik İlia, dinlenmek için otele geçerken yardımcıları ve yanındakilere Müftlülük Müceldili Konağı'nda öğle yemeği verildi. Yemekte konuklara mercimek çorbası ve cağ kebaptan sonra kahve ikram edildi.
Patrik Yardımcısı Metropolit Anania, kendileri için kutsal olan Uzundere İlçesi'nin Çamlıyamaç Köyü'ndeki Öşvank Kilisesi ile Artvin'in Yusufeli İlçesi'ne bağlı İşhan Köyü'nde bulunan İşhan Kilisesi'ni ziyaret edeceklerini söyledi. Erzurumlular ile Gürcülerin birbirlerini çok sevdiğini, aralarında tarihi bir bağ olduğunu söyleyen Metropolit Anania Erzurum'un bu kadar güzel olduğunu görme fırsatım oldu. Daha güzel olması için Tanrıya dua edeceğimizi bilmenizi isterim dedi.
Erzurum Müftüsü Hasan Çınar, Patrik İlia ve heyetinin şehre gelmesinden mutlu olduklarına belirterek İki halk arasındaki bu dostluğun devamı bizi sevindirmiştir. Tarihten gelen bu dostluk her zaman devam edecektir dedi.
Gürcistan Tiflis Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Ahmet Erdem, Gürcüler için Erzurum'daki Öşvank ile Artvin'de bulunan İşhan kiliselerinin tarihi değerler olduğunu söyledi. Erdem, İşhan Kilisesi'nin onarımı devam ediyor. Öşvank'a karşılık da Batum'daki Aziziye Cami onarılacak. Bunlar kültür bakanlığımızın gündeminde olan sorunlardır dedi.
----------KUTU 1 ----------
Öşvank Kilisesi
ERZURUM'un Uzundere İlçesi'nin Çamlıyamaç Köyü'ndeki manastırdan günümüze kilise, üç şapel, yemekhane ve el yazmalarının kopya edildiği ve korunduğu kütüphane binası ulaştı. Kilisenin üzerindeki yazıtlara göre 963- 973 yılları arasında, Gürcü Kralı Kuropalat Adarnese'nin oğulları David (krallığı 961- 1001) ve Prens Bagrat (ölümü 966) tarafından inşa ettirildi, Vaftizci Yahya'ya (Ioannis Prodromos) adandı. 1022 yılında bölgenin Bizans İmparatorluğu denetimine geçmesinden sonra kilisenin yıkılan kubbesi Bizans İmparatorları II. Basileos ve VIII. Konstantin tarafından onartıldı. Bölgedeki piskoposluk merkezlerinden biri olan Öşvank Manastırı 11'inci yüzyılda elyazmalarıyla ünlü önemli bir kültür merkezi. Bu önemini 15'inci yüzyıla kadar korur. Manastır Kilisesi, 19'uncu yüzyılın sonundan 1980 yılına kadar cami olarak kullanılır. 1985 yılında ise Kültür Bakanlığı tarafından tescil edilerek korunması gereken taşınmaz kültür varlıkları arasına alındı.
---------KUTU 2----------
İşhan Kilisesi
ARTVİN'in Yusufeli İlçesi'ne bağlı İşhan Köyü'nde bulunan İşhan Kilisesi, Rahip Khandza'nın yeğeni ve öğrencisi Rahip Seba tarafından, Kral Andernese'nin desteği ile yaptırılmıştır. Yapımına 955 yılında Kral David zamanında başlanan kilise 1027 yılında Bagratlı Kralı Magistros tarafından bitirildi. Kiliseden günümüze bir kilise ve bir şapel ulaştı.