Haberler

Günün İlk Buğday Satışı Bakan Ağbal'dan

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Naci Ağbal ve beraberindeki heyet Gaziantep Ticaret Borsası’nı ziyaret etti.

Maliye Bakanı Naci Ağbal ve beraberindeki heyet Gaziantep Ticaret Borsası'nı ziyaret etti. Hububat bakliyat satış salonlarında işlem yapan GTB üyeleriyle bir araya gelen Bakan Ağbal, günün ilk buğday satışını gerçekleştirdi.

Gaziantep iş dünyası ile toplantılar gerçekleştirmek üzere Gaziantep'e gelen Maliye Bakanı Naci Ağbal, ilk ziyaretini sabah erken saatlerde Gaziantep Ticaret Borsası'na yaptı. GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ve üyeler tarafından karşılanan Bakan Ağbal, burada hububat ve bakliyat satış salonlarında GTB üyeleriyle bir araya gelerek günün ilk buğday satışını yaptı. Üretici ve tüccarlarla sıkı bir pazarlık yapan Bakan Ağbal, günün ilk buğday satışını 1,50 liradan gerçekleştirdi.

Bakan Ağbal, daha sonra GTB'de düzenlenen 'Gaziantep Esnaf Buluşmaları' toplantısına katıldı. GTB üyelerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda Bakan Ağbal'a Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Ahmet Uzer, Mehmet Erdoğan, Abdulkadir Yüksel, Canan Candemir Çelik, İl Emniyet Müdürü Erhan Gülveren, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, AK Parti İl Başkanı Mehmet Eyüp Özkeçeci ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan eşlik etti.

Toplantının açılış konuşmasını yapan GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Bakan Ağbal ve beraberindeki heyeti GTB'de ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Gaziantep gıda sanayisi hakkında açıklamalarda bulunan Tiryakioğlu, Gaziantep'in tarıma dayalı gıda sanayinde Türkiye'nin başkenti konumunda olduğunu ifade etti. Gaziantep'in makarna, bulgur, un, bakliyat, pamuk ve Antepfıstığı gibi çeşitli tarıma kökenli sanayi kollarında Türkiye üretiminin yüzde 50'sinden fazlasını tek başında karşıladığını kaydeden Tiryakioğlu, "Türkiye'nin çeşitli illerinden mısır, buğday, arpa gibi tarımsal ürünler şehrimize gelmekte. Bu ürünler burada işlendikten sonra iç ve dış pazarlara sunulmakta. Bugün Ortadoğu'nun temel gıda ihtiyaçlarının karşılanmasında şehrimizi ülkemiz adına kilit önem taşımakta" dedi. Tiryakioğlu, ayrıca Gaziantep Ticaret Borsasının çalışmaları ve global projeleri hakkında da bilgiler verdi.

Et borsası kurulması için çalışmalar

Türkiye'nin en büyük et borsasını Gaziantep'e kurmak için çalışmalarda sona geldiklerini aktaran Tiryakioğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla hizmete açılacak olan et borsasının en kısa süre içerisinde temelini atmayı planladıklarını vurguladı. Tiryakioğlu, emtia merkezi ve lisanslı depolarla da Gaziantep'i bölgenin en önemli tarım üssü ve cazibe merkezi haline dönüştürmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi. Maliye Bakanı Naci Ağbal ise yaptığı konuşmada, ülkenin kalkınması ve büyümesi için tüm paydaşlarla bir araya geldiklerini belirterek, ülke tarımının gelişmesi için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Tarıma 30 milyarlık bütçe ayrıldı

Bakan Ağbal, "2017 yılında tarım sektörü için ayırdığımız bütçe 30 milyar lira. Bunun 13 milyar lirasını çiftçimize doğrudan destek olarak aktarıyoruz. Yaklaşık 5-6 milyar lirasını Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) üzerinden yine çiftçimize üreticilerimize aktarıyoruz. Özellikle tarımda son dönemde sulama yatırımlarına, gölet yatırımlarına ve kanal yatırımlarına özel bir önem vermeye başladık. Lisanslı depoculuğun gelişmesi ile ilgili çalışmalara da hız verildi. Lisanlı depoculuk sektörde alıcı ve satıcı açısından piyasayı düzenleyen bir sistem olacak" dedi. Gaziantep'te oluşturulan birliktelik ruhunun takdire şayan olduğuna dikkat çeken Bakan Ağbal, "Gaziantep'in tarımda elde ettiği başarıyı ve gelişmişliği taktir etmemek mümkün değil. Bu kadar ticaretin döndüğü, ticaretin oluştuğu Gaziantep, Türkiye'nin önünü açan önemli şehirlerden bir tanesi. Sonuna kadar sizlere destek olacağız. Gaziantep inşallah daha da büyüyecek ve gelişecektir. Gaziantep'in potansiyeli ve müthiş bir gelişim kültürü var, müthiş bir ticarete yatkınlığı var. Özellikle dünyaya açık bir şehir olduğunu her zaman gösterdi. O açıdan bizde üzerimize ne düşüyorsa sonuna kadar yapacağız. Ticaret Borsamızın bütün bu yapacağı projelerde bakan olarak söz veriyorum, sonuna kadar yanlarında olacağız" diye konuştu.

"İşlerin önünü açacak anayasa değişiklikleri yapıyoruz"

Yeni anayasa ve cumhurbaşkanlığı hükumet sistemi hakkında da açıklamalar yapan Bakan Ağbal, "Şu yaptığınız işlerin önünü açacak anayasada değişiklik yapıyoruz. Bu ülke yıllarca çok sıkıntılar çekti. 90'lı yıllardaki istikrasızlıkların ve siyasi kırılganlıkların ne kadar maliyeti olduğunu hepimiz biliyoruz. Ülke 11 yıl boyunca yerinde saydı, AK Parti iktidara geldi, gerçekten bugüne kadar, olağan üstü hizmetler yaptı. Siyasi ve ekonomik olarak kalıcı bir istikrar sağladı. Şimdi tarihi bir fırsatın eşiğindeyiz. Bu kadar güzel işleri yaptık. Türkiye her bakımdan uluslararası alanda söz sahibi haline geldi. Gelin diyoruz hadi bir sıçrama daha yapalım, 1990'da Türkiye'de kişi başına milli gelir yaklaşık 2 bin 600 dolar aradan 12 yıl geçmiş 2002 yılında kişi başına milli gelir 3 bin 500 dolar, 12 yıl boyunca yerinde saymış niye? Çünkü sürekli krizler olmuş" ifadelerine yer verdi.

Bakan Ağbal, toplantı sonrası ayrıca GTB üyelerinden gelen soruları da cevap verdi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close