Haberler

"Günlük Hayatta Türkçe" Konferansı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Dil Kurumu (Tdk) Başkanı Şükrü Haluk Akalın, Kitle İletişim Araçlarının Yaygılaşmasıyla Çocukların Dili Televizyondan Öğrendiğine Dikkat Çekerek, "Kitle İletişim Araçlarının Kullandığı Dil Çok Önemlidir. Televizyonun Rolü, Okulun Rolü Kadar Önemlidir" Dedi.

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Şükrü Haluk Akalın, kitle iletişim araçlarının yaygılaşmasıyla çocukların dili televizyondan öğrendiğine dikkat çekerek, "Kitle iletişim araçlarının kullandığı dil çok önemlidir. Televizyonun rolü, okulun rolü kadar önemlidir" dedi.

Eskişehir Yunus Emre Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Günlük Hayatta Türkçe" konulu konferansa katılan TDK Başkanı Şükrü Haluk Akalın, çocukların Türkçe'yi anne babalarından değil televizyondan öğrendiğini ifade etti. Bu konuda televizyon kanallarının ve ebeveynlerin çok hassas olması gerektiğini söyleyen Akalın, "Ana dilinin yanı sıra kitle iletişim araçlarının yaygınlaşmasıyla son yıllarda 'televizyon dili' ortaya çıkmaya başladı. Bazı anneler ev işlerini yaparken rahat hareket etmek için çocuğu televizyonun karşısına oturtuyor. Çocuğun hoşlandığı bir kanalı açıyor. Çocuk televizyon başında, o sırada ne gelirse izliyor. Ne söylenirse hafızasına alıyor. Çocuk evde hiç kullanılmayan sözleri kullanmaya başlıyor. Bu süreçte 'ana dili, televizyon dili' kavramı ortaya çıktı. Bu nedenle kitle iletişim araçlarının kullandığı dil çok önemlidir. Televizyon, okulun rolü kadar önemli bir role sahiptir" şeklinde konuştu.

Türkçe'nin bugün en güçlü dönemini yaşadığını belirten Akalın, "Şu anda Türkiye Türkçesi'ni 75 milyona yakın insan konuşuyor. Bunun yanı sıra kardeş Türk topluluklarında birbirlerine yakın lehçeleri konuşan, Türk dilinin kollarını konuşan 220 milyona yakın insan var. Bu topluluğun dilinin ölmesi mümkün değil. Geçmişte hiçbir zaman böyle bir sayıya ulaşmadı. Türkçe çok yaygın bir dil haline geldi" dedi.

Türkçe'nin ilk sözlüğünde 8 bin 500 kelime bulunduğunu ifade eden Akalın, geçen yıl bu rakamın 115 bine ulaştığını söyledi. Türk kültürünün zenginliğinin dilde de yaşandığını dile getiren TDK Başkanı Akalın, "Türkiye Türkçesi ağızları çalıştayında 232 bin söz olduğunu belirledik. Bilim ve sanatta 164 bin kelime var. Şu anda TDK'nın sanal ortamdaki söz varlığı 526 bine ulaştı. Bu büyük bir zenginliktir. Burada akrabalık, renk ve yemek adlarının son derece zengin olduğunu görüyoruz. Türkçe'de yaklaşık 9 bin akrabalık adı var. Dünyada 9 bin yakın söz varlığından oluşan diller var" diye konuştu.

Türkçe'nin zenginliğinin farkında olmadığımızı söyleyen Akalın, 100'e yakın belediyenin iş yeri, mahalle, meydan, sokak ve cadde adlarını Türkçeleştirme kararı aldığını belirtti. Türkçe'nin gücünün farkına varılması gerektiğinin altını çizen Akalın, "Türkçe ses yapısı, dil bilgisi ve söz varlığı bakımından çok güçlüdür. Biz ne yazık ki bu zenginliğin farkında değiliz. Uydu yayınları aracılığıyla Türkçe'nin sesi dünyanın dört bir köşesine yayılıyor, ama ne yazık ki Türkçe'nin gücü yayınlara yansımıyor" dedi.

(EC-MŞ-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close