Güneysu'da 'yeni Demokratik Anayasa' Paneli
Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın babasının oturduğu Rize'nin Güneysu İlçesi'nde, Türkiye'nin 7 bölgesinden sivil toplum kuruluşlarının desteği ile, "Yeni Demokratik Anayasa" konulu panel düzenlendi.
Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın babasının oturduğu Rize'nin Güneysu İlçesi'nde, Türkiye'nin 7 bölgesinden sivil toplum kuruluşlarının desteği ile, "Yeni Demokratik Anayasa" konulu panel düzenlendi.
Güneysu Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği'nce Güneysu Öğretmenevi'nde düzenlenen panele, TBMM eski Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, Kültür ve Turizm eski Bakanı İsmail Kahraman, Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Anayasa Mahkemesi eski raportörü, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Osman Can, AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, AK Parti İstanbul Milletvekili Prof.Dr. Mustafa Şentop, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, İETT Genel Müdürü Dr. Hayri, Baraçlı, Rumeli Türkleri Derneği Başkanı Sadullah Sipahioğlu ile 15 ilden gelen sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.
"DEMOKRATİK BİR ANAYASA YAPACAĞIZ"
Panelde konuşan TBMM eski Başkanı Köksal Toptan, yeni bir Anayasa heyecanının toplumun bütün kesimlerini etkisi altına aldığını ve uzlaşma görüntüsü verdiğini belirterek şunları söyledi:
"Bu Anayasa içeriğinden çok psikolojik bakımdan da önem taşıyor. İlk defa millet kendi anayasasını kendi inisiyatifiyle yazma imkanı yakalıyor. Anayasa'nın bütün maddelerini değiştirsek bile bu Anayasa bizim aradığımız değil. Mucize yaratacak değiliz, demokratik bir Anayasa yapacağız. Etrafımıza, dünyaya bakın. Türkiye'yi konu alan ister ABD, ister Çin'de, üçüncü adamların değerlendirmelerine bakın. Türkiye bir büyük mucizeyi gerçekleştiriyor. Bunu beğenmediğimiz, kırık dökük demokrasisiyle yapıyor. Ama bir de zengin sivil bir Anayasa'ya sahip olduğunda Türkiye'nin gücünün ne kadar büyüyeceğini düşünün."
"YENİ SİVİL BİR ANAYASAYA HİÇ BU KADAR YAKLAŞMAMIŞTIK"
1979 yılında CHP hükümetinin istifasının ardından Adalet Partisi'nin azınlık hükümeti kurduğunu hatırlatan Toptan, o dönemde yaşadığı bir anısını anlattı. Toptan, şöyle dedi:
"O dönemde şeker, mazot yok. Olan da karaborsa. Biz hükümet olduk. İkinci Bakanlar Kurulu toplantısında Demirel, o zamanın Merkez Bankası Başkanı'na, 'Türk parası ve döviz cinsinden kaç paramız var?' dedi. Eveledi, geveledi, lafı döndürüyor. Demirel dedi ki, 'Kardeşim, kasayı çektiğimiz zaman, köy bakkalı hesabı, orada kaç para var?'. 'Orada hiçbir şey yok' cevabını aldı. 4 yıl önce bir toplantıda bunu anlattım. Başbakanımız Ali Babacan'a, 'Kasada kaç lira var?' diye sordu. O da, '52 milyar dolar' dedi. Türkiye şu anda her sene dünyada ihtiyacı olanlara ortalama 300-400 milyon dolar yardım yapabiliyor. 'Benim Anayasam' diye gurur duyabileceğim bir Anayasa hayaliyle büyüdüm, bu günlere geldim. Ama, yeni sivil bir Anayasa'ya hiç bu kadar yaklaşmamıştık."
Konuşmaların ardından panele geçildi. Oturum başkanlığını Kültür ve Turizm eski Bakanı İsmail Kahraman'ın yaptığı panele konuşmacı olarak Anayasa Mahkemesi eski raportörü Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç Dr. Osman Can, AK Parti İstanbul Milletvekili Prof.Dr. Mustafa Şentop, AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu katıldı. Panele konuşmacı olarak katılması beklenen ancak, tedavisi nedeniyle ABD'de bulunan Wisconsin Üniversitesi Öğretim Üyesi tarihçi Prof.Dr. Kemal Karpat'ın konuşma metni okundu.
ENSARİOĞLU: BU ANAYASA OLMASIN DİYE BUNLAR OLUYOR
"Son günlerde herkes bana, 'Sen Diyarbakırlısın. Bu terör, bu şiddet niye bu kadar tırmanıyor? 'diye soruyor. 'Bu Anayasa olmasın' diye bunlar oluyor. Türkiye'de ne zaman demokratikleşme, Avrupa Birliği ile müzakere süreçleri, iyileşme ve Anayasa'dan bahsedilmişse, bütün bu dönemlerde Türkiye'nin dengesini bozacak hadiseler olmuştur. Olağanüstü hal dönemleri yıllarca sürdü. 4 ayda bir uzatılırdı. Her 4 ay dolduğunda bir hafta kala aniden şiddet tırmanır, asker polis şehit olur. Bir şeyler olurdu Türkiye'de ve bunun uzatılma gereksinimi doğardı. Bu Türkiye'de artık gelenek haline geldi. Şimdi de aynı senaryolar devam ediyor."
DOÇ.DR. CAN: ÇOK İYİ BİR ŞOFÖRÜMÜZ VAR, GÜNEYSU'DAN ÇIKTI
Anayasa Mahkemesi eski raportörü, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Osman Can da yaptığı konuşmada, Türkiye'de şoförün değiştirildiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Çok iyi bir şoförümüz var. Güneysu'dan çıktı. Çok iyi bir ekibi var. Ekonomik olarak çok iyi durumdayız. Cebimizde paramız var. Bugün farklı bir noktadayız. Çok iyi Navigasyon aletimiz var. Çok iyi hedefler belirleyebiliyor. Hadi yola çıkalım dedik, bindiğimiz araba Murat 124. Bu arabayla Tunus'a gidemezsiniz. Bununla İsrail ve Kıbrıs sorununu çözemezsiniz. Yeni Anaysa, aynı zamanda arabayı değiştirme hamlesidir. Tarihi bir aşamadayız. Bu tarihi sorumluluk aşamasında Anayasal tartışma geçmişe ait olan bir tartışma değildir. Bambaşka bir geleceğe doğru gidiyoruz ve bu geleceğe hazırlıklı olma çabasıdır." - Rize / Güneysu