Güneydoğunun Efes'i Dara Harabeleri'nde Aydınlatma Sorunu
'GÜNEYDOĞU'nun antik Efes'i olarak nitelendirilen Mardin'deki 2 bin yıllık Dara Harabeleri tatilci ve turistlerin akınına uğruyor.
'GÜNEYDOĞU'nun antik Efes'i olarak nitelendirilen Mardin'deki 2 bin yıllık Dara Harabeleri tatilci ve turistlerin akınına uğruyor. Dara Harabeleri içinde bulunan yerin 25 metre altındaki 'zindan' olarak bilinen yeraltı yerleşimi elektrikler kesik olduğunda kapısına kilit vuruluyor ve ziyaretçiler burayı göremeden dönüyor.
Mardin'e 30 kilometre uzaklıktaki Oğuz Köyü'nde bulunan Dara Harabeleri, Babil ile Pers İmparatorluğu döneminden kalan su sarnıçları, tiyatro, su değirmeni, bölgenin ilk barajı (Subent'i), mezarlığı, köprüsü, kilisesi, çarşısı, deposu, tophanesi ve 25 metre derinliğinde olan ve bir dönem zindan olarak kullanılan yeraltı yerleşimi ile ilgi çekiyor. 'Güneydoğu'nun antik Efes'i olarak kabul edilen, Dara Harabeleri'nde 1986 yılında başlanan ve 1990-2001 yılları arasında güvenlik gerekçesiyle ara verildikten sonra devam edilen kazılarda çıkarılan kalıntılarla bölgenin çeşitli zamanlarda pek çok dine ve uygarlığa ev sahipliği yaptığı ortaya çıktı.
Bölgede Batman'ın Hasankeyf İlçesi'nden sonra yerli ve yabancı turistlerin en fazla ilgi gösterdiği Dara Harabeleri'nde bir çok tarihi kalıntının üzerinde köy evleri bulunuyor.
BETONARME KÖY EVİNİN ALTINDAKİ TARİH
Köylülerin daha önce ahır olarak kullandığı ancak, gün yüzüne çıkarılıp restore edilen, bir dönem zindan olarak kullanılan yeraltı yerleşimi görenleri etkiliyor. Bölgede sık görülen elektrik kesintileri bu ziyaretleri aksatıyor. Köylüler jeneratörlere taktıkları seyyar kablo ve ampullerle turistlerle birlikte 40 metre inip tarihi yapıyı aydınlatmaya çalışıyor.
Su sarnıçlarının yanında ziyaretçilerin mola verdiği mağara kafede müşterilere çay kahve servisi yapan Ali Güneş, elektrik kesintileri nedeniyle ziyaretçilerin zorda kaldığını söyledi. Daha Harabeleri'nin bulunduğu Oğuz Köyü'nde 3 bin kişinin yaşadığını elektriklerin günde ortalama 3-6 saat kesildiğini anlatan Ali Güneş, şunları söyledi:
"Dara'ya özellikle hafta sonları ziyaretçi akını oluyor. Yer üstü kalıntılarını gezenler zindan denilen yeraltı yerleşimini de görmek istiyor. Elektrikler kesildiğinde turistler kahveme gelip elektriklerin gelmesini bekliyor. Beklemek istemeyenler orayı görmeden dönüyor. Benim ufak bir jeneratörüm var. Zaman zaman onlara yardımcı olmak için jeneratörü alıp zindana götürüyorum. İçerisini görebilmek için 3-4 ampul takıyoruz. İyi görünmüyor ama idare ediyor" dedi.
GÜNEŞ ENERJİSİ PROJESİNE ONAY ÇIKMADI
Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan, Dara Harabeleri'nde aydınlatma sorununu güneş enerjisi ile gidermek için hazırladıkları projeyi Dicle Kalkınma Ajansı'na sunduklarını ancak kabul edilmediğini söyledi.
Erdoğan, "Bu projeden valiliğimizin de haberi var. Bu ay Diyarbakır Koruma Bölge Kurulu'ndan da projemiz onaylandı. Nisan ayında tekrar başvuru yapacağız. Güneş enerjisi ile biri halk arasında zindan denilen iki sarnıç ile galeri mezarını aydınlatmayı planladık" dedi.