Haberler

Güneydoğu'daki kaçak elektrik sorunu -

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) Sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, DEDAŞ'ın, TEDAŞ dönemine ait borçları tahsil ettiği iddiasına ilişkin, "Geriye dönük hiçbir şekilde tahsilat söz konusu değildir.

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) Sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, DEDAŞ'ın, TEDAŞ dönemine ait borçları tahsil ettiği iddiasına ilişkin, "Geriye dönük hiçbir şekilde tahsilat söz konusu değildir. Özelleştirme sonrası ilk icraatımız faiz affı ile 500 milyon liralık alacağımızdan vazgeçmek oldu. Eski borçlar bizleri ilgilendirmiyor" dedi.

Üstün, AA muhabirine, sorumluluk bölgelerinde genel olarak yüzde 75 kayıp kaçak elektrik kullanımının söz konusu olduğunu belirterek, bu kapsamda mücadelelerinin sürdüğünü, geliştirdikleri çözümler ve hayata geçirdikleri kampanyalarla kayıp ve kaçak oranını düşürmeye, tahsilatı artırmaya gayret gösterdiklerini söyledi.

Şirketi devraldıkları günden bu yana abonelerin borçlarını ödemelerinde kolaylık sağlamak amacıyla kampanyalar düzenlediklerini hatırlatan Üstün, "İlk olarak bir kampanya ile faiz borçlarını sildik. Bize bunun maliyeti 640 milyon lira oldu. Tarımsal sulama yapan çiftçiler için kampanyalarımız sürüyor. Farklı gruplar için de avantajlı paketlerimiz geçerli" diye konuştu.

- "Çiftçiyi desteklemek için kampanya yapan sadece DEDAŞ'tır"

Üstün, borcu olan çiftçilerin desteklemelerinin bloke edilmesinin Bakanlar Kurulu kararı ile açıklandığını, bu kararın tüm Türkiye için geçerli olduğunu ancak bölge için de özel bir yanı olduğunu kaydetti.

Kararda ifade edilen kapsamdaki çiftçilerin birçoğunun bölge çiftçisi olduğuna işaret eden Üstün, şöyle dedi:

"Bölgemizin bazı gerçeklerinden dolayı Bakanlar Kurulu kararını çiftçi için bir kampanya ile desteklemek istedik. Tarımsal sulama yapan çiftçiyi desteklemek için kampanya yapan sadece DEDAŞ'tır. Çiftçilerimizin kullandıkları enerjinin yüzde 20 ila yüzde 25'ini ödeyebilecekleri bu kampanyadan yararlanmalarını bekliyoruz."

- Mardin'de yaşanan elektrik kesintisi

Üstün, Mardin'de tüm abonelerin kullandığı elektriğin yılda yaklaşık 4.2 milyar kilovatsaat olduğunu, bunun parasal karşılığının 1.4 milyar liraya tekabül ettiğini kaydetti.

Bu miktarın sadece 158 milyon lirasının tahsil edildiğine dikkati çeken Üstün, bunun oranının yüzde 11.2 olduğunu dile getirdi.

Üstün, "Mardin'de tarımsal sulama yapan abonelerin bir yılda kullandığı elektrik 1.4 milyar kilovatsaat. Bunun parasal karşılığı 471 milyon lira. Şu ana kadar bunun sadece 5 milyon lirasını tahsil edebildik. Tahsil edilen oran yalnızca yüzde 1.1. Yani burada yaklaşık yüzde 98.9 oranında kaçak söz konusu" şeklinde konuştu.

Üstün, bölgede abone başına ayda yaklaşık 1250 kilovatsaat enerji harcandığını, İstanbul'da ise bu rakamın sadece 370 kilovatsaat olduğunu vurguladı.

- "DEDAŞ, TEDAŞ dönemine ait borçları tahsil ediyor" iddiası

Üstün, "DEDAŞ, TEDAŞ dönemine ait borçları tahsil ediyor" iddialarına ilişkin, şu anda sadece cari alacakları tahsil etmeye çalıştıklarını anlattı.

Çiftçilere yönelik kampanyanın 2013-2014 dönemini kapsadığını belirten Üstün, "Geriye dönük hiçbir şekilde tahsilat söz konusu değildir. Özelleştirme sonrası ilk icraatımız faiz affı ile 500 milyon liralık alacağımızdan vazgeçmek oldu. Eski borçlar bizleri ilgilendirmiyor. Abonelerimizin karşısına bununla ilgili bir takip ve tahsilat programı ile çıkmayacağımızı duyurmuştuk" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın'ın da, "DEDAŞ'ın özelleştirmeden önce TEDAŞ bünyesindeki elektrik kullanımına ait borçları da tahsil etme yoluna gitti" ifadelerini kullandığını dile getiren Üstün, bölgenin en büyük sorunlarından birinin kayıp ve kaçak elektrik kullanımı olduğunu, bunun önlenmesi ve çözüm üretilmesi için birlikte hareket edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

- "Bölgede 8 milyar kilovatsaat elektrik israf ediliyor"

"Bölgede üretilen 20 milyar kilovatsaatten 8 milyar kilovatsaat elektrik israf ediliyor" diyen Üstün, "6 ilde israf edilen enerjinin tüm Türkiye'ye maliyeti 701 milyon liralık doğalgaz ithalatı demektir. Yapılan israfın türkiye ekonomisine etkisi bu" ifadesini kullandı.

Kaçak elektriğin bölgenin sadece bölgenin sorunu olmadığına dikkati çeken Üstün, şunları dile getirdi:

"Kaçak elektrik kullanımı sadece bölgenin değil Türkiye'nin meselesidir. Unutmayalım ki; kaçak olarak kullanılan ve tahsil edilmeyen elektriğin bedelinin büyük bir kısmı Türkiye'nin dört bir yanındaki abonelerin sırtına yükleniyor. Bubölgesel değil, Türkiye ölçeğinde, ulusal bir sorun. Bir abone borcunu ödemezse bilmeli ki; o borcu Türkiye'nin herhangi bir noktasındaki bir başka abone ödüyor. Bu düşünülerek daha vicdani hareket edilmelidir."

DEDAŞ'ın bölgede gerçekleştirdiği yatırımın önemine değinen Üstün, bunun başka yatırımlara model olacağını kaydetti.

Kayıp ve kaçakla mücadelede kararlı olduklarını ifade eden Üstün, bu kapsamda yürütülen çalışmaların doğru olduğuna inandıklarını sözlerine ekledi.

Güneydoğu'daki kaçak elektrik sorunu -
Kaynak: AA / Güncel
title
Close