Güneydoğu'da,Damdan Düşmeler Arttı
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hava sıcaklığının bunaltıcı boyutlara ulaşmasıyla birlikte özellikle yüksekten düşme, yılan ve akrem sokma vakaları da arttı.
Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, son iki ay içinde 188 kişinin yüksekten düşme, 23 kişinin ise yılan ve akrep sokması sonucu hastanelerine başvurduğunu, yüksekten düşen 3 kişinin ise yaşamını yitirdiği açıkladı.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hava sıcaklığının bunaltıcı boyutlara ulaşmasıyla birlikte özellikle yüksekten düşme, yılan ve akrem sokma vakaları da arttı. Dicle Üniveristeleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, son iki ay içinde hastanelerine 188 yüksekten düşme vakasının başvurduğunu ve bunlardan 3'ünün hayatını kaybettiğini, 23 kişinin ise yılan ve akrep sokması sonucu hastaneye başvurduğu söyledi.
Aşırı sıcakların yaşandığı bölgede vatandaşların bu sıcaklardan korunmak için damlarda yattığını hatırlatan Alan, özellikle damlarda yatan vatandaşların çok dikkatli olmalarını istedi. Prof. Dr. Alan, "Tarlalarda çalışma esnasında sıkça yılan ısırması olaylarına rastlıyoruz. Akrep sokması olayları ise daha çok topraktan yapılmış eski evlerde ve surlarda meydana geliyor. Yılan ve akrep sokmasına her yaştan insan muhatap olabiliyor. Ama özellikle çalışan, hareketli olan insanlarda daha çok görülüyor" dedi.
İLKEL YÖNTEMLERDEN UZAK DURULMALI
Başhekim Prof. Dr. Alan, "Akrep sokması ve yılan ısırmasında bazı vatandaşlar ilkel yöntemlere başvuruyor. Örneğin, ısırılan veya sokulan yeri kanatıyor, emiyor veya hastayı kaplıcaya sıcak suya sokuyor. Böyle durumlarda olay bazen kangrene de dönüşebiliyor. Bunlar çok yanlış ve bir sürü sıkıntıya yol açabilecek işlemlerdir. Bu tür işlemlerden mutlaka kaçınmalıyız. Ne olursa olsun akrep sokması ve yılan ısırmalarında en seri şekilde, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Çünkü tedavide başarılı sonuçlar alınmaktadır" diye konuştu. - Diyarbakır