Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

Güneydoğu'da Bulgur Kazanları Kuruldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı köylerde kurulan kazanlarda kaynatılan buğdaydan bulgur yapılıyor Yapılan bulgurun kilosu ise 2 ile 3,5 lira arasında satılıyor Akburç Muhtarı Korkut: "Pirincin GDO'yla anılmasının ardından bu yıl bulgura olan rağbet arttı"

YILMAZ EKİNCİ- Güneydoğu Anadolu Bölgesinde köylerde yaşayan vatandaşlar eylül ayında evlerinin önüne kurdukları kazanlarda buğdayı kaynatarak bulgur yapıyor.

Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı köylerde kurulan kazanlarda kaynatılan buğdaydan bulgur yapılıyor. Yapılan bulgurun kilosu ise 2 ile 3,5 lira arasında satılıyor. Gercüş ilçesine bağlı Akburç köyünde evinin önünde kazanları kuran Naime Korkut (42), her yıl buğday kaynatıp bulgur yaptığını söyledi.

Tonluk kazanlarda kızgın ateşte kaynattıkları bulguru pişirdikten sonra üzerine soğuk su dökülerek süzgeçten geçirdiklerini kaydeden Korkut, daha sonra bunu damlarda kuruttuklarını belirtti.

Bu işlemlerin ardından kaynatıp kuruttukları buğdayı değirmende bulgur haline getirdiklerini ifade eden Korkut, her yıl aynı işi yaptıklarını, bulgur yapmanın zahmetli bir iş olduğunu anlattı.

-Bulgura rağbet artıyor

Köy Muhtarı Nuri Korkut (46) ise buğdayın bulgur haline getirilme sürecini şöyle anlattı:

"Buğday önce yıkanıyor. Kazanlarda kaynatılıyor. Kurutmak için damlarda 4-5 gün bekletiliyor. Damda kuruyan buğday değirmende öğütüp bulgur haline getiriliyor. Köftelik, kısırlık gibi 4-5 çeşit bulgur yapılıyor. Köydeki 35 hanenin hepsi bulgur yapıyor. Yaptığımız bulgur diğer buğdaylara göre çok daha güzel ve temizdir. Pirincin GDO'yla anılmasının ardından bu yıl bulgura olan rağbet arttı. Köyde yaptığımız her şey organik. Katkı maddesi yok. Bulgur organik olması nedeniyle hem köylüler hem de vatandaşlar daha fazla rağbet gösteriyor. Bulgurun kilosunu 2 ile 3,5 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor."

40 yıldır Adana'da yaşadığını ancak her yıl eylül ayında bulgur yapmak için köyüne geldiğini belirten Türkan Tekin (63) de bu yıl 12 teneke buğdayı kaynatıp bulgur yapacağını söyledi. - Batman

Kaynak: AA / Güncel
title