Haberler

ABD'den Güney Sudan'a Yardım

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Başkanı Obama, Güney Sudan'daki insani krizin aşılmasına yardımcı olmak için 50 milyon dolarlık yardımı onayladı.

ABD Başkanı Barack Obama, Güney Sudan'da yaklaşık 5 aydır süren çatışmalar nedeniyle ortaya çıkan insani krizden etkilenenlere yönelik 50 milyon dolarlık yardımı onayladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Caitlin Hayden, yaptığı yazılı açıklamada, Norveç'in başkenti Oslo'da bugün yapılacak uluslararası yardım konferansı öncesinde, Güney Sudan'daki krizden etkilenenlere yönelik Başkan Obama'nın Acil Durum Mülteci ve Göç Yardımı Fonu'ndan 50 milyon dolarlık yardım yetkisi verdiğini bildirdi.

Hayden, söz konusu yardımın, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve ortaklarının, Etiyopya, Kenya, Sudan ve Uganda'ya geçen 300 binde fazla sığınmacı ile Güney Sudan'daki yerlerinden edilmiş halka da barınak sağlama ve korunma yardımına katkıda bulunacağını kaydetti.

Güney Sudan'da hükümetle isyancı güçler arasındaki aylardır süren çatışmaların halka büyük zarar verdiği, 1 milyon 300 bin kişinin yerlerinden edildiği ve insani yardım kuruluşlarının ihtiyaç sahiplerine yardımları bir an önce ulaştırmadıkları takdirde ülkenin açlık riskiyle karşı karşıya olduğu bilgisi verilen açıklamada, Hayden, "Şiddeti durdurmak için yoğun çabalarımızı sürdürürken, Güney Sudan halkının insani ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

Obama'nın 50 milyon dolarlık yardımının Oslo'daki konferansta ABD heyetinin resmi olarak sözünü vereceği 300 milyon dolarlık ek yardımın bir kısmını oluşturduğunu belirten Hayden, ABD'nin bu ülkedeki insani yardımlarının, çatışmaların başladığı Aralık 2013'ten itibaren yaklaşık 433 milyon dolara ulaşmış olacağı bilgisini paylaştı.

-Güney Sudan'daki kriz-

Sudan'dan 2011 yılında ayrılarak bağımsızlaşan Güney Sudan'da Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar Teny'yi darbe girişiminde bulunmakla suçlayarak görevden alması üzerine ordu ile Teny yanlıları arasında çatışmalar başlamıştı. Ocakta sağlanan anlaşmaya uyulmadığı ülkede son olarak taraflar, 9 Mayıs'ta Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da ateşkes imzalamıştı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, geçen hafta yaptığı açıklamada, Güney Sudan'da, şiddetin devam etmesi halinde, bu yılın sonu itibarıyla, 12 milyonluk ülkenin yarısının yerinden olacağını, sığınmacı sayısı ile açlık ve ölümlerin artacağını belirtmişti.

Geçen hafta bir rapor yayımlayan BM, 5 milyon ihtiyaç sahibine ulaşılabilmesi için 1,8 milyar dolara ihtiyaç olduğunu açıklamıştı. Tüm ülkelere çağrıda bulunan BM Genel Sekreteri Ban, Güney Sudan için 20 Mayıs'ta Norveç'te yapılacak donör konferansının desteklenmesi gerektiğini bildirmişti. - Washington DC

Kaynak: AA / Güncel
title
Close