Güney Kore Dışişleri Bakanı Cho'dan BM Reform Çağrısı
Güney Kore Dışişleri Bakanı Cho Tae-yul, BM'nin uluslararası hukukun ihlalleri karşısındaki tutumunu eleştirerek, Güvenlik Konseyinin yeniden canlandırılması ve BM'nin barış koruma rolünü güçlendirmesi gerektiğini vurguladı.
Güney Kore Dışişleri Bakanı Cho Tae-yul, Rusya-Ukrayna savaşı ve İsrail'in Gazze'ye saldırılarının, Birleşmiş Milletlerin (BM) uluslararası hukukun büyük ihlalleri karşısında kararlı adımlar atma konusundaki sınırlarını ortaya koyduğunu belirterek reform çağrısı yaptı.
Güney Kore Dışişleri Bakanı Cho, BM 79. Genel Kurul toplantıları kapsamında düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda konuştu.
Cho, G20'nin uzun yıllar çok taraflılığın öncüsü olarak hizmet ettiğini, gelişmiş ve gelişmekte olan dünyanın başlıca ekonomilerini bir araya getirerek küresel sorunların ele alınmasını sağladığını kaydetti. Artık çok taraflılığın baskı altında olduğunu belirten Cho, BM Güvenlik Konseyinin yeniden canlandırılması ve BM'nin küresel barışı koruma sorumluluğunu yeniden kazanması için çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Cho,"Ukrayna'daki savaş ve Gazze'deki durum, BMGK'nin uluslararası hukukun büyük ihlalleri karşısında kararlı adımlar atma konusundaki sınırlarını ortaya koymuştur." dedi.
Güney Koreli Bakan, BMGK'nin uluslararası barış ve güvenliğin garantörü olarak eski haline dönmesinin bir numaralı öncelik olması gerektiğini belirterek reform çağrısında bulundu. Cho, "adil coğrafi dağılım" çerçevesinde daimi olmayan üye sayısının arttırılmasının daha demokratik, etkin, şeffaf, temsili ve hesap verilebilir BMGK'ye katkıda bulunacağını ifade etti.
"Uluslararası barış ve güvenlik sistemini yeniden şekillendirme çabalarını arttırmalıyız." diyen Cho, çatışmadan etkilenen ülkelerdeki barış çabalarını destekleyen BM Barış İnşa Komisyonunun da güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri
BM'nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SDG) de değinen Cho, bu hedeflere ulaşılabilmesi için uluslararası sistemin yeniden şekillendirilmesine yönelik çabaların hızlanması gerektiğini söyledi.
Bu kapsamda "Çok Taraflı Kalkınma Bankalarının (MDB)" önemine dikkati çeken Cho, "MDB'leri daha iyi, daha büyük ve daha etkin hale getirmek için çalışmaya devam etmeliyiz." ifadesini kullandı.
Cho, MDB'lere "yeterli yetki ve daha iyi finansal seçenekler" sağlanarak bu hedeflerde ilerlemenin üst düzeye çıkarılabileceğini kaydetti.
Ayrıca, sağlam çok taraflı ticaret sisteminin sürdürülebilir büyümede önemine değinen Cho, bu kapsamda "tamamen işlevsel" bir Dünya Ticaret Örgütünün "vazgeçilmez" olduğunu söyledi.